måndag 20 februari 2017

Sötpotatisgratäng med fetaost och rosmarin

I lördags lagade Håkan till en riktigt smarrig gratäng med sötpotatis, vanliga päror, rosmarin och fetaost, härliga smaker som tillsammans bjöd smaklökarna på en riktig festlig lördag. Gratängen hittade han inspiration till i en tidning han bläddrat i hemma hos sina föräldrar och vi avnjöt den till en bit ugnsstekt, grillat lamm. Ja gratängen alltså, inte tidningen - fullt så äventyrliga är vi inte när det gäller att testa nya smaker:) 


Bilden på gratängen klistrade vi in på vårt Instagramkonto och minsann så var det några som efterfrågade receptet, sånt gör oss alltid lika glada! Naturligtvis vill vi gärna dela med oss av goda tips och recept, det är ju därför vi har öppet i vårt kök, så därför kommer alltså receptet här idag som ett brev på posten.

Från början varvade herr M allt utom osten i ugnsformen och toppade med osten, men så ångrade han sig en smula, fick ett infall och öste ner allt i en skål, blandade samman och la tillbaka det i formen i en enda salig röra. På så vis så fick vi fetaost både inne i gratängen och ovanpå, något som visade sej vara ett lyckat infall.
Fetaosten kan ha en tendens att få en svag besk smak om den blir alldeles för mycket bränd, så var lite försiktig och lägg gärna på en bit ugnsfolie om du tycker att det börjar bli för mörkt.


Sötpotatis smakar så gott till den salta fetaosten, välj gärna en krämig sort om du hittar det, och med både vitlök och rosmarin i är det nästan som att sitta vid medelhavet och njuta av doft och smak!

Sötpotatisgratäng med fetaost och rosmarin   4 port
400 g sötpotatis, tunt skivad
300 g potatis, gärna en mjölig sort, tunt skivad
1 rödlök, tunt skivad
1 vitlök, fint hackad
1 stjälk blekselleri, tunt skivad
2 msk färsk rosmarin, grovt hackad
salt och peppar
ca 150 g fetaost, smulad
4 dl vispgrädde
Blanda potatisskivorna med lök, vitlök, selleri, rosmarin, fetaost (spara lite till att toppa gratängen med), salt och peppar.
Häll blandningen i en smord form, häll i grädden och strö över lite fetaost.
Gratinera på 225 grader ca 40 minuter mitt i ugnen, känn med provsticka så potatisen är mjuk.
Låt gärna gratängen stå och vila ca 5 minuter innan servering så den får "sätta" sej lite.

Som sagt så åt vi gratängen till lamm och ja, tycker du att det ser en anings svart ut så är det för att vi efterstekte det i grilljärnet en kort stund för att få en känsla av grillat, och det där med färger och inomhusfotografering i skenet av en glödlampa... nej låt oss säga att det är inte riktigt vår bästa talang! Men så har vi ju en matblogg och inte en fotoblogg, tack och lov:) 
Såsen du ser på bilden är en fetaostsås med mynta, japp - vi gillar fetaost väldigt mycket! 

Är du ingen fantast av fetaost så byt ut den mot någon annan sorts ost du gillar, gärna en mer lite smak i som t.ex en lagrad Västerbottensost eller Svecia. Har du bekymmer med någon annan av smakerna så kanske vi kan få föreslå ett recept på en sötpotatisgratäng med morötter och zucchini  som finns i vårt sötpotatisarkiv.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!