tisdag 14 februari 2017

Köttfärsgratäng med potatismos

Här bjuds det idag på en smaskig och mustig köttfärsrätt där allt serveras i en och samma form, om den passar som middag en hjärtedag som denna låter vi var och en bestämma själv. Kanske borde vi slänga upp en hummer eller något annat istället i formen, men den hade kanske nog inte passat så himla bra till potatismos känns det som:) 
Är det hummer eller annan mat du är sugen på att fira dagen med och letar efter så är det så finurligt uträknat att det går att söka genom våra gamla recept i sökrutan där på högersidan, så hoppas vi att du hittar det du söker. 

Men åter till köttfärsgratängen, det är den som syns här ovan på bilden innan den är på väg in i ugnen för att gratineras och få fin färg på moset. Som ni ser så finns det lite annat än färs i röran, vi hyvlade ner både palsternacka och morötter i färsen när den tillagades i stekpannan. Tillsammans med svamp, krossade tomater, fond och soja fick det puttra en stund på spisen innan det hamnade i formen. 
Tänk på att vänta med att tillsätta salt och peppar tills det puttrat klart eftersom både soja och fond ger sälta åt såsen, det är alltid enklare att tillsätta smaker än att ta bort dom. 

Hyvla rotfrukterna ganska tunt, det går enklast med en mandolin eller osthyvel - eller varför inte med potatisskalaren. Dom behöver ju visserligen inte bli helt genomkokta, tuggmotstånd är bra både för tänderna och för upplevelsen, men blir dom för tjocka så blir det kanske inte heller så trevligt varken för små tänder eller upplevelser. Lagom är bäst! 
Potatismoset kan du göra antingen helt på vanligt vis utan några krussiduller, eller så gör du ett gratängmos med äggula i, det låter vi dej själv bestämma. 


Så där ja, där har du det färdiga resultatet upplagt på tallriken så stiligt det bara gå att lägga upp när hungern pockar på och dagsljuset är på minussidan... En god sallad till så är du i hamn:

Köttfärsgratäng  4 port
400 g färs
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, fint riven
1 burk skivad champinjoner, avrunnen
150 g morötter, slantad
100 g palsternacka, slantad
1 burk á 400 krossade tomater
1½ msk kalvfond
1 msk kinesisk soya
timjan och oregano
salt och peppar
riven ost
4 portioner potatismos
riven ost
Fräs lök tillsammans med färsen tills fin färg åtnjutes.
Tillsätt svamp och rotfrukter och låt dom fräsa med någon minut.
Häll i tomater, fond, timjan, oregano och soya, rör om låt småputtra 15 min, smaka av med kryddor.
Klicka ut potatismoset runt kanterna i en smord ugnsfast form och häll ner röran i mitten.
Strö över ost och gratinera mitt i  ugnen på 250 grader, ca 10 min.

Ja alla hjärtans dag är det alltså idag, det säljs choklad i hjärteaskar och köerna hos blomsterhandlarna ringlar långa. Vi brukar passa på att fira det som fira går, vare sej det är hjärtan eller namnsdagar, men i år blir det lite mer nedtonat än vanligt.
Inte för att vi brukar slå på stora trumman men vi brukar bubbla och äta lite extra gott, gärna någon efterrätt också om andan faller på. Men eftersom herrn i köket jobbar extra länge och inte anländer hem förrän runt halv nio ikväll, blir det endast lite skrammel med tamburinen:)

Ha nu en fortsatt fin tisdag, vare sej du firar dagen lite extra eller inte, <3 nbsp="" p="">
Smaklig spis! / Anki och Håkan
<3 nbsp="" p="">x

4 kommentarer:

  1. Här firas det med ett Ikeabesök och inköp av två sällsynt nödvändiga och granna garderober. Dyra desstuom, men fint ska det va' , haha!

    Sån dära mosgratäng var bland det bästa stora F visste när hon var liten. Eller var det lilla B? Nåväl, gott är det i alla fall. Kramisar på dagen! ❤

    SvaraRadera
    Svar
    1. IKEA, där har vi ett ställe som vi inte besökt på en smärre evighet. Nästan så att vi blev lite sugna när vi såg att ni skulle dit!

      Gott till smått, B eller F:)
      Kram på dej

      Radera
  2. Tycker den där passar alldeles utmärkt på alla hjärtans dag :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst gör den väl det ändå, ja i alla fall om man gillar färs och mos:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!