lördag 29 april 2017

Sallad med grillad sparris och ugnsbakad dilltorsk

Hej på er denna lördag och Valborgshelg, har ni det bra där ute i vårvädret? I går var det riktiga vårkänslor här nere, både väder och middag gav sprittande känslor i de Mårtenssonska kropparna:) För på himmelen fanns inte ett moln och stora lampan var tänd och på tallrikarna fanns ljuvligt grön sparrissallad, det om nåt är vårligt eller hur?


Sparrissalladen i egen hög person syns här på bilden, visst är den vacker eller hur? Någon större ära för salladsreceptet kan vi ej ta åt oss, bakom den står Tommy Myllymäki, dock har vi gjort en förändring och vi hoppas det är ok med dig Tommy!
I originalreceptet finns nämligen inte de rostade solrosfröna med, förmodligen har Tommy glömt dom, men vi tyckte dom var en bra idé och tänk så rätt vi hade. Den lite nötigare smaken fröna får när man rostar dom passar perfekt till dom andra smakerna i salladen.


Tommys förslag är att äta salladen till fisk eller kött, att vi valde den första är väl ingen överraskning, en enkel ugnsbakad torskrygg med dill smakade superb till salladen. Man kan också ha salladen som förrätt eller som deltagare på en buffé.
Glöm bara inte bort dom grillade citronerna...

Grillad sparris med ruccola, parmesan och grillad citron  
2-4 port beroende på hur du serverar den
16 sparrisar, inte för tunna
1 citron, halverad
50 g ruccolasallad
ca 100 g parmesanost eller annan hård lagrad ost
olivolja
ca ½ dl solrosfrö, rostade
flingsalt och svartpeppar
Olja in sparrisarna runt om och grilla runt om så de får färg, vi använde vår grillpanna men det går bra på vanlig grill också eller i en het stekpanna.
Grilla citronhalvorna med snittytan ner tills de blir så gott som svarta.
Rosta solrosfröna i en het stekpanna så de får färg.
Lägg upp sparrisarna med ruccola, parmesan och solrosfrön på ett fat, ringla över olja och krydda.


Ugnsbakad torsk
1 portionsbit torskrygg per person
rapsolja, gärna med citronsmak
dillpasta från Santa Maria eller färsk hackad dill
Rimningslag för den som önskar rimma torsken innan
½ liter vatten
1 msk salt
Blanda samman så saltet löses upp, lägg i fisken och låt stå 1 timme innan tillagning.
Ta upp fisken och låt rinna av.
Ringla rapsolja (gärna med citronsmak) i en ugnsfast form och lägg i torskbitarna.
Bred över en klick av dillpastan eller strö på hackad dill. ringla över lite olja.
Ställ in formen mitt i ugnen på 150 grader och låt torsken stå inne ca 14-15 minuter beroende på hur tjocka fiskbitarna är.
Använd gärna en ugnstermometer och stick in mitt i fisken, när fisken nått 55 grader tar du ut den och låter den stå 5 minuter innan du serverar.

Receptet hittade vi alltså i denna kokboken: "Grönsaker, tillbehör och garnityr" av Tommy Myllymäki, en av de bästa kokboksinvesteringarna vi gjort på länge. 
Vi har redan planerat in åtskilliga "måstetesta" framöver - ja faktiskt redan ikväll kommer vi att prova ännu ett av tillbehören!

Helgen är än så länge lugn och stillsam, vi vilar upp oss inför morgondagens festligheter helt enkelt då det blir knytkalas på Agnehill i Köpingsberg. Vårt knytbidrag blir lite av det pajigare slaget och lutar lite åt Grekland, håll tummarna för att det blir bra och gillat.

En riktigt skön fortsatt helg och trevlig Valborgsmässoafton önskar vi er.
Ta det lugnt och sköt om er.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!