fredag 19 maj 2017

Rabarberpaj med havregryn

Minsann så blir paj idag också här i köket, fast denna pajen av det lite sötare slaget med säsongens råvara nummer ett - rabarber! Detta är en rabarberpaj av det enklare slaget, men jisses så god den blev - speciellt med tanke på den lilla insatsen som den krävde.
I täcket som ligger över rabarberna finns det, förutom havregrynen som rubriken redan avslöjat, kokosflingor, socker och så den magiska fantastiska ingrediensen - brynt smör! Och brynt smör alltså, låt oss snacka om det en kort stund, hur gott är det på en skala mellan ett och tio?! Ja frågar ni oss så hamnar det på den övre delen av skalan, den där nötigheten på smöret gillar vi skarpt.

rabarberpaj med brynt smör

Att bryna smör är ingen svår uppgift, det gör du enkelt i en gryta på spisen där plattan gärna får ha ganska hög värme så att det puttrar och fräser rejält i smöret. Det gäller dock att ha lite av den berömda isen i magen under tiden som smöret bryner på, inte ta bort det för tidigt från plattan men inte heller ha för brått att få bort det för tidigt.

Under tiden som det puttar svänger du runt grytan lite tjusigt så att smöret kommer lite i rörelse, men sväng inte för häftigt så att det går höga svallvågor för då kan det hamna på fingrarna och det gör ta oss tusan så himla ont!
När smöret puttrat i ca 2-3 minuter och det börjar dofta underbart är det dags att ta bort det från plattan, låta det stilla sej innan du försiktigt tar bort skummet på ytan med en sked. Sen är det bara att försiktigt hälla ner smöret där du villa använda det, förslagsvis då i denna rabarberpajen, se bara till så att inte de bruna partiklarna i botten av grytan kommer med.

rabarberpaj med havregryn

Låt gärna rabarberlagret i formen bli ganska högt, vi tog en mindre form än vad vi brukar använda oss av. Och i havretäcket blandade vi alltså ner det brynta smöret, förlåt oss om vi är tjatiga men när sådana ljusa och smått genialiska idéer kommer så blir man (i detta fallet fru M) lite extra stolt :)
Till vår paj vispade vi vaniljvisp, men du kan säkert ha vaniljsås, glass eller grädde till om du hellre vill det:

Rabarberpaj med havregryn   2-3 port
250 - 300 g rabarber
½ dl socker
1½ msk potatismjöl
kanel
1½ dl havregryn
½ dl kokosflingor
75 g brynt smör
½ dl socker
Skölj och skär rabarberna i små bitar.
Lägg rabarberna i botten på en smord ugnsfast form.
Blanda socker, potatismjöl och kanel och slå det över rabarberna, blanda runt.
Rör samman havregryn, kokosflingor, socker och brynt smör, bred ut över rabarberna.
Grädda pajen mitt i ugnen på 20 grader ca 20 minuter, eventuellt kan du behöva lägga en bit ugnsfolie över pajen mot slutet så den inte blir för mörk.
Ta ut, låt svalna en smula innan du serverar den med valfritt tillbehör.

Naturligtvis lägger vi till dagens paj i vårt samlingsinlägg med alla våra recept med rabarber.

Nu ska vi fortsätta med dagens sysslor, det är lite att fixa med inför helgen då vi ska ha kompisar på middag här. Håkan har fått klara sig alldeles själv hela förmiddagen efter som Anki fick rycka in en sväng på jobbet, så det mesta är faktiskt redan avbockat på "att-göra-listan". Vi är ju sådana som gillar att ha det mesta färdigt och förberett, på så sätt kan vi bara slappa och koppla av på självaste dagen D. Som sagt, alla har vi våra lyten och men:)

Vi hoppas att ni får en fantastiskt fin och härlig försommarhelg, ska vi tro på SMHI så är värmen här för att stanna några dagar och det gör ju inte ont någonstans!
Ät och drick gott, njut och ha det finast så hörs vi snart igen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

 1. Den första rabarberpajen för säsongen är den bästa. Mums :)
  Kram på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är den det, nyhetens behag:)
   Kramar till dej

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!