tisdag 9 maj 2017

Vietnamesisk färsröra med grönsaker och dressing

Middag med lite hetta, syra och fräscha smaker är vad du hittar här i det Mårtenssonska köket i dag, när det handlar om en färsröra som serveras med färgglada grönsaker och en sötsyrlig dressing (och kanske lite sriracha om man som Håkan älskar hetta!).
Detta ska enligt originalreceptet vara en rätt med ursprung i Vietnam, hur det är med den saken låter vi vara osagt men visst känns det alltid lite extra exotiskt när man kallar en middag för t.ex japansk, thailändsk eller som här, vietnamesisk.


Receptet är från början Leilas och det var när vi såg henne kocka i hennes senaste tvprogram, Leilas Superfood, som vi kom på att hennes kokbok med flera av programmets recept stod i vår bokhylla! En hel del av maten hon lagade där blev vi riktigt nyfikna på, den såg både god, smakrik och så där tjusigt nyttig ut, så boken letades snabbt fram och den vilda jakten på inspiration startade.


Ursprungsreceptet till färsröran hittade vi alltså i kokboken med titieln "The fresh foodie", som sagt inte vår mest flitigt använda kokbok sedan den hittade hit men nu verkar den alltså få ett uppsving.
Hursomhaver så följdes inte instruktionerna riktigt helt ut denna gången heller, Anki var bara tvungen att fibbla en smula på ingredienslistan och gjorde på sitt eget lilla vis. Vad Leila tycker om den saken låter vi vara osagt, men är hon som vi så tycker hon bara att det är bra att man fibblar och gör receptet till sitt eget - så varsågod att fibbla på:

Vietnamesisk färsröra   2 port + matlåda
400 g färs, vi hade bland men det går även med kyckling, fläsk eller ox
1 klyfta vitlök, fint hackad
3 msk fisksås
2 msk japansk soja
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 tsk sambal oelek
10 cm purjolök, fint strimlad
2 tsk torkad mynta
torkad koriander efter tycke och smak
Bryn färsen med vitlök i olja så färsen får rejält med färg.
Häll i fisksås, soja, limesaft och skal, låt det puttra ca 5-10 minuter.
Blanda ner sambal, purjolök, mynta och koriander, smaka av med salt och svartpeppar.

Sötsyrlig dressing
ca 1 msk fint riven ingefära
1 msk sesamolja
1 msk fisksås
1 msk soja
1 msk limesaft
ev lite råsocker
Blanda samman dressingen och servera till färsröran och grönsakerna.

Till servering
salladsblad av typ hjärtbladssallad, isberg eller cosmopolitan
Grönsaker t.ex , rädisor, morötter, lök, bladpersilja, gurka och majs, paprika, sugar snaps gärna rivet eller finstrimlat som på bilden ovan.
Nudlar av valfri sort
jordnötter
rostade sesamfrön
Låt var och en vid bordet fylla salladsblad med färs och grönsaker efter sin egen smak.

Riktigt gott tyckte vi att det blev, det är en sån där middag som tar en stund att plocka samma och stoppa i sej och som man alltså sitter lite längre vid matbordet och roar sej med. Kanske kan det vara ett alternativ till fredagstacosen?
Vi har tidigare gjort något liknande fast då hette den thaiinspirerad färsröra och var en smula hetare än denna, också en variant som är kanon att variera tacomyset med. För det är ju precis så som det gamla talesättet säger, "Omväxling förnöjer"!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Vilken spännande rätt:)
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tummen upp på det Milla ;)
      Tack och detsamma till dej,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!