onsdag 5 juli 2017

Smulpaj med rabarber

Det har inte varit någon hejd på frossandet i rabarber denna vår och försommar för vår del, kanske har det något att göra med rabarbernas tidiga intåg i år eller att en viss jobbkompis till fru M blivit husägare och numera äger en rabarberdjungel, eller är det kanske en mix av dom båda. Men oavsett vilket så känns det som att 2017 kommer att gå till historien som året då vi nästan föråt oss på rabarber:) Men bara nästan...


Förutom att vi kokt rabarbersaft och rabarberkräm så har det dessutom svängts ihop en och annan rabarberpaj, bland annat vår paj med havregryn och brynt smör som blev så himla god, och dagens recept är den senaste i ordningen.
Detta är en ganska så klassisk och vanlig smuldegspaj med rabarber och varken klassiskt eller vanligt ska man förakta, man brukar ju säga att "gammal är äldst" och det finns ju en anledning till det. Somliga recept rostar liksom aldrig och en smulpaj är väl så rostfri som det går att bli!


Täcket vi gjorde blev ganska så tjockt och det beror helt enkelt på att frun som lagade till pajen beräknade och måttade en smula åt galenhållet när det gällde storleken på pajformen... Formen visade sej vara lite i minsta laget och därför blev både rabarberlagret och pajskalet i tjockaste laget, och när man inte orkar diska ur formen och ta en ny så blir det som det blir! Men pajen blev god och resterna slank ner dom också:)
Vår form var 25 cm på längsta delen, så ta en som är lite större än så om du önskar ett lite tunnare lager pajdeg.
Vi har ett recept i arkivet på en galet god vaniljkräm som passar så fint till, inte alls svår att få till. Letar du mer rabarberinspiration så har vi samlat alla våra rabarberrecept på ett och samma ställe, enkelt att hitta nya tips och idéer.

Rabarberpaj 4 port
400 g rabarber i centimetertjocka skivor
½ msk potatismjöl
2 tsk kanel
2 msk råsocker
1½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
3 msk råsocker
100 g smör
Smörj en ugnssäker form och lägg rabarberskivorna i botten, blanda dom med potatismjöl, socker och kanel och bred ut i ett jämn lager.
Rör samman havregryn, mjöl och socker i en skål.
Tillsätt smöret i småbitar och knip ihop till en smulig deg.
Lägg ut degen över rabarberna och grädda pajen mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med glass, grädde eller vaniljsås.

Ja den där semesternedräkningen pågår alltså som bäst här i köket, nu har vi vars en dag kvar att stämpla in på innan det är dags att stämpla ut för en välförtjänt ledighet och vi inleder så smått med två dagars firande. Morgondagen ägnas åt att fira fruns födelsedag och fredagen ägnas åt att fira semestern;) Fira det som firas kan, är ju som bekant lite av vår melodi!

En fortsatt fin onsdag och lillelördag önskar vi att ni får fira!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Rabarber kan man inte få för mycket av, mums!
    Kram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, i alla fall inte så länge man inte har problem med magen har vi fått lära oss:)

      Kramar tillbaka

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!