söndag 30 juli 2017

Veckomatsedel

Härliga tider är det just nu för alla som odlar grönsaker och alla som älskar att äta grönsaker, tänk så många vackra färger och smaker som ligger och trängs i grönsakslådorna på torget och diskarna i affärerna. Första middagen på veckans matsedel är vegetarisk och bjuder på en hel del grönsaker, det är en ugnsgratinerad ratatouille och den kan man ha även som tillbehör om man inte vill äta den som huvudrätt.

Veckan fortsätter därefter med några fler rätter med grönsaker i, kanske inte så många som i den första men ändå, tisdagens fisk serveras med ärtor och bönor, sallad på torsdag och på söndag tipsar vi om en kanonersgod marmelad du kokar snabbt och enkelt av sommarens smakrika tomater.
Kräftskivorna börjar ploppa upp så smått och med tanke på det finns det en passande förrätt på lördag, den går naturligtvis bra att servera även om inte kräftskiva står på agendan:

Måndag: Ostgratinerad ratatouille, passar lika fint som vegetarisk huvudrätt som den gör som tillbehör till kött eller fisk. 

Tisdag: En fräsch och frisk fiskmiddag (säg det snabbt tio gånger på raken om du kan!), torskfilé med ärtpuré och en citrondressing, lättlagat och supergott!

Onsdag:  En härlig köttfärsrätt med allt i samma gryta är ägg i skärselden, även känd som Uovo in purgatorio bolognese i hemlandet Italien. 

Torsdag: Caesarsallad är aldrig fel, denna med en dressing som är en smula enklare genväg att ta. 

Fredag: Paj med varmrökt lax och en god kall sås som passar riktigt bra till. 

Lördag: En god förrätt, kräftskiva eller inte, är dessa tunnbrödskorgar med kräftröra

Söndag: Tomaterna är ljuvligt goda nu och en tomatmarmelad med vanilj som passar så bra till ostbrickan är superenkel att koka. 

Här i det Mårtenssonska köket går den ena halvan av familjen mot arbetsvecka istället för slapp- och ledighetskommitévecka, snyft... fru M får ensam stanna hemma en vecka till medans herrn "tar hem baconet" (fritt översatt och bokstavligt talat!)
Men säg det som varar för evigt, nu tar vi nya friska tag för snart är det fredag igen - hurra!!!


Som sagt så har vi varit på semester på Holmarna där hittade vi en rolig T-shirt med en talande text, ungefär som man känner just nu och säkert många andra också.
Men för att citera mor/svärmor Mårtensson, "så ställer man in sej på det! (jobba och inte vara ledig)"

Vi önskar er en skön söndag och en finfin ny vecka, ledigt eller inte 💖
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!