onsdag 2 augusti 2017

Fylld zucchini med bacon

Fylld zucchini
Vi hade turen och glädjen att få en zucchini i storlek XL av Ankis jobbkompis när vi var hemma och hälsade på henne förra veckan. C delar gärna med sej till oss av frukterna från hennes planteringar, tidigare har rabarber, tomater och chili hittat hit, och nu fick vi alltså med oss en megalaktiskt stor zucchini hem. Av halva zucchinin lagade fru M till en fantastiskt god middag i måndags i lite "man tager vad man haver"-stil, den fylldes och ugnsgratinerades och det blev som sagt hur gott som helst! 

zucchini som fylls
Innan zucchinin fylldes plockades kärnorna bort med hjälp av en sked, sen fick den vätska ur sej en stund med hjälp av salt, mest för att den inte ska bli sönderkokt och alldeles "soggig" när man har den i ugnen. Glöm bara inte bort att skölja bort saltet innan den ska fyllas, lita på oss det blir hugaligen galet salt annars när det väl är tid att hugga in vid matbordet...   

gratinerad zucchini med ost

Under tiden som zucchinin blötar ur sej så lagar man till såsen som ska vara till fyllningen. I vår, som alltså blev i bästa Cajsa Warg-stil, hamnade bland annat bacon, svarta bönor och krossade tomater och just bacon och tomater visade sej passa så otroligt bra till den milda zucchinismaken. Vill man hellre göra en vegetarisk variant så går det garanterat lika bra att byta ut baconet mot t.ex svamp.
Som pricken över i hamnade lite ost överst på halvorna innan dom åkte in i ugnen, ena halvan toppades med fetaost och den andra med mozzarella och måste vi välja en så blir det nog faktiskt mozzarellan som blev vår favorit. Men varför välja när man kan få båda:)

ugnsgratinerad fylld zucchini

Lite kokt vit quinoa och en sallad var allt vi behövde ha till, vill man tvunget ha någon form av sås till så passar det säkert med en kall vitlökssås men det var inget som vi saknade.

Fylld zucchini  2 port + matlåda
ca 1½ kg zucchini
2 pkt bacon, strimlad
10 cm purjolök, strimlad
1 stor vitlöksklyfta, fint hackad
1 pkt á 380 g svarta bönor
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 liten paprika, tärnad
150 g fetaost eller mozzarella (eller hälften av båda)
salt och svartpeppar
Halvera zucchinin på längden och gröp ur kärnorna.
Strö över rikligt med salt och låt zucchinin ligga ca 30 minuter och "vattna ur" sig.
Under tiden lagar du till fyllningen:
Fräs baconstrimlorna så de får fin färg, mot slutet lägger du ner purjolöken och låter fräsa med.
Tillsätt vitlök, tomatkross, vatten (skölj ur tomatburken med vattnet först), oregano och timjan.
Låt såsen koka upp och sedan småputtra ca 10-15 minuter.
Tillsätt paprikatärningarna och smaka av såsen med salt och peppar.
Skölj av zucchinihalvorna och torka dom torra med en bit papper.
Lägg halvorna i en ugnsfast form, gärna med ugnsfolie eller bakplåtspapper i botten, och fyll dom med tomatsåsen.
Tärna fetaosten, skiva mozzarellan och lägg osten på zucchinin.
Gratinera mitt i ugnen ca 30 minuter på 200 grader.
Känn med en provsticka så att zucchinin är lagom mjuk och servera med valfria tillbehör.  

Förutom god middag så upplevde vi ett datorhaveri i måndags när vår bärbara trotjänare plötsligt, helt utan förvarning, sa upp sej och lämnade in. Har vi tur så kan Freddy få igång den igen så att vi i alla fall kan få tag i bilderna som ligger där och kanske, kanske så kan han dessutom få den att fungera.
Nu har vi istället kopplat in vår antika stationära dator och efter att Håkan klappat på den och snällt bett om att den skulle fungera så startade den sent igårkväll, tack och lov! Nu hoppas vi att den fortsätter att vilja samarbeta med oss ett tag till, även om den fått stå på undantag gömd i ett skåp, så att vi kan fortsätta bjuda er på recept som ni kan fortsätta att inspireras av!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!