tisdag 8 augusti 2017

Kycklinggryta med mango

Jajamensan, idag tipsar vi om en riktigt god och somrig kycklinggryta som förutom kyckling innehåller två olika former av mango, färsk och mango chutney. Kanske inte så konstigt att vi tycker den ser somrig ut, det är ju som om att det ligger små bitar av solen på tallriken!
Detta är en gryta som går snabbt att laga till och bjuder på härliga smaker, det tog väl ungefär 40 minuter innan det var färdig att servera och det tycker i alla fall vi är en snabblagad middag, perfekt för både vardag och fest.

Kyckling med mango


Smaken kan du variera lite genom att använda olika sorters mango chutney, det finns ju flera många olika sorter att välja mellan som är smaksatta på olika vis. Gillar du det hett så kan du välja en chutney med tjong i, tycker du syrligt är bäst kan du ta en smaksatt med lime och föredrar du sötman i den vanliga mango chutneyn så är det den vägen du ska gå.

Vad gäller den färska mangon finns det bara två vägar att välja mellan, antingen plockar du mango i fruktdisken som du skalar och tärnar på egen hand eller så väljer du the Mårtensson way. Vi köper gärna hem frusna mangotärningar som vi använder både i matlagning och i smoothie, vi vet aldrig när mangoandan faller på och då är dom perfekta att ha på lut i frysen.

kycklinggryta med mango chutney


De ljusbrunbeiga plopparna som du ser strösslade över middagen är rostade kokosflingor och sesamfrön, vi slog på stort och hade båda sorterna till. Vad du strör på väljer du själv, tänk bara på att det finns de som är allergiska mot sesamfrön så kolla först om du tänker bjuda någon - det är ju en smula onödigt att utlösa allergiska reaktioner när man bjuder på middag!

Kycklinggryta med mango   2 port
400 g kycklingkött i lagom grytbitar
10 cm purjolök, strimlad
1-2 dl mango chutney
2½ dl grädde
1½ dl vatten
1 msk kycklingfond
1 msk japansk soja
1½ tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
2 dl tärnad färsk mango (går bra med frusen)
Riven kokos och/eller sesamfrön
Bryn köttbitarna runt om och ta upp ur stekpannan och håll varma under tiden du fortsätter laga till resten.
Fräs purjolöken lätt utan att den tar färg
Blanda samman grädde, mango chutney, vatten, fond, soja och vinäger och häll i stekpannan med purjon.
Låt såsen koka upp och tillsätt kycklingbitarna.
Låt grytan småputtra ca 15 minuter till kycklingen är färdig.
Smaka av såsen med kryddor och eventuellt mer mango chutney.
Tillsätt mangotärningarna precis innan serveringen.
Servera grytan med riven kokos och/eller sesamfrön som du torrostat i en het stekpanna.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!