torsdag 10 augusti 2017

Persikomarmelad

persikomarmelad
Nu ska vi berätta en hemlis för er, (nej då du behöver inte sluta läsa, det är ingen sådan hemlis 😉 och absolut inte den sortens blogg!) vi har inte köpt marmelad på flera år - inte sedan vi upptäckte hur himla enkelt och gott det är att koka egen marmelad. Dagens recept på persikomarmelad är ett strålande exempel på precis detta!
Två, ibland tre, ingredienser är det som är absolut nödvändigt att införskaffa och sen kan man svänga till det med olika smaksättningar om man så önskar.

persika
De två obligatoriska ingredienserna du behöver skriva upp på inköpslistan är först och främst det du vill göra marmelad på (persikor eller nektariner i detta fallet), alltså frukter, bär eller grönsaker (jajamensan det blir smarrig marmelad av grönsaker också, t.ex tomatmarmelad ) och så syltsocker. Den tredje "ibland-ingrediensen" är vätska, men det är inte alltid det behövs beroende på vad som ska förvandlas till marmelad. 

Syltsocker kan vara världens bästa uppfinning när det gäller att enkelt göra grejer från grunden utan att behöva krångla till det alls, om du frågar oss. (Och nej, vi är inte sponsrade av syltsockerbolaget). Ner med bären eller frukterna i en gryta, lite vätska ibland, i med syltsockret och vald smaksättning, och så på med plattan. 
Några minuter senare står du där och njuter av dofterna som sprider sej i ditt kök, känner dej som världens proffs som senare får njuta av - och kanske till och med skryta om - din alldeles hemgjorda marmelad! 

nekatarinmarmelad


Persikomarmelad 
1 kilo mogna persikor (eller nektariner)
1 dl vitt vin (går bra med alkoholfritt vin)
500 g syltsocker
1 vaniljstång
5 kryddnejlikor
Skåla persikorna genom att lägga dom några åt gången i kokande vatten några minuter tills du känner att skalet mjuknat och börjar släppa fruktköttet.
Ta upp persikorna och skölj i kallt vatten, dra därefter försiktigt bort skalet.
Dela persikorna i små bitar, ca 3*3 cm och lägg dom i en stor gryta med svängrum.
Häll på vinet, blanda om och låt koka upp för att sedan sjuda under lock ca 5 minuter.
Tillsätt syltsocker, kryddnejlika och den delade urskrapade vaniljstången, blanda och sjud utan lock ca 5 minuter.
Skumma av ytan ordentligt under tiden det sjuder
Vill du ha bitarna mer sönderkokta så kan du använda dej av en potatisstöt och trycka sönder lite försiktigt tills du är nöjd.
Häll upp marmeladen (var inte orolig om den verkar lös, den stelnar allteftersom den kallnar) på väl rengjorda burkar, plast om du vill frysa in marmeladen.
Ät och njut, så god till ost.

Vi valde att smaksätta vår persikomarmelad med vanilj och nejlikor, andra smaker som vi skulle kunna tänka oss passar är till exempel stjärnanis eller kanel.
Marmeladen passar oerhört bra till ost, som här på en macka med en skiva härlig dansk ost eller på ostbrickan. Du kan förvara din marmelad i kylen och i frysen, se bara till att burkarna du häller upp den på är noga rengjorda och gärna varma också. Bli inte orolig om du tycker att marmeladen verkar lite rinnig, den stelnar och sätter sej när den har kallnat.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

 1. Låter så gott med persika eller nektariner, mums!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen härliga sommarsmaker!
   Kram på dej

   Radera
 2. Vi har ett persikoträd som vissa år ger väldigt rikligt med frukt. Tyvärr är de inte så lagringssugliga så det gäller att smida medans järnet är varmt. Av alla de varianter av marmelad vi gjort är denna den absolut godaste. Vi har gjort med stjärnanis - supergod!! De som inte tidigare smakat den o får en burk brukar bli saliga när de smakar.

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!