fredag 23 februari 2018

Smördegsinbakad kycklingfilé med pesto


För några veckor sen började en ny serie matlagningsprogram med en av våra favoritkockar, Jamie Oliver, på kanal 8. Serien heter "Jamie's Quick & Easy food" och i programmen visar han hur man lagar till goda och lättlagade maträtter med endast 5 ingredienser (ja förutom kryddor och liknande) och hitintills har vi suttit klistrade framför varje avsnitt och frestats av alla goda idéer.
Tack och lov har vi varit smarta och spelat in programmen så vi kan prova recepten han delar med sig av, för än finns inte kokboken utgiven på svenska. men så fort den gör det lägger vi vantarna på den!


Idag delar vi med oss av den första rätten vi har provat från programmen, en fantastiskt god kycklingmiddag som passar jättebra både till fest och till vardag.
Det är kycklingfiléer täckta med ett smördegstäcke och mellan dom en rejäl klick pesto, mängden pesto som Jamie använde tyckte vi var för snål så där ändrade vi receptet lite grann.
Peston köper du färdig eller så gör du den själv om du hellre vill det.

Smördeg på rulle är en bra uppfinning, av den kan man göra mycket gott, och vi har gärna ett paket hemma på lut om andan skulle falla på att baka in något. 


Rulla ut plattan och skär i 16 lika stora remsor som du sedan klär filéerna med, det var minsann inte lika enkelt att förklara i text som det var att göra men vi hoppas att ni förstår hur vi menar med hjälp av bilden.


Lägg remsorna över peston, lägg dom omlott så fastnar dom i varandra och puffar upp i ett tjusigt mönster när du bakar av hela härligheten i ugnen. Hit kan du förbereda middagen och ställa in formen i kylen, om du vill laga till middagen senare på dagen/kvällen. 


Pilla in kanterna under kycklingfiléerna, pensla med olja, stick in en stektermometer och skjuts in i ugnen. När termometern visar 70 grader är din middag färdig, det tar inte så lång tid tack vare att man bankat ut filéerna en smula och jämnat till dom, räkna med ungefär 20-25 minuter.


Vi åt en matig sallad till våra smördegsöverbakade kycklingfiléer, något annat som potatis tyckte vi inte behövdes eftersom smördeg kan vara ganska mäktigt och mättar bra. Jamie serverade ugnsrostade tomater och gröna bönor till (den fjärde och femte ingrediensen i hans recept) och det kommer vi att prova nästa gång, för en nästa gång blir det absolut!

Kycklingfilé med pesto och smördeg   4 port
4 kycklingfiléer
1 paket smördegsrulle (250 g)
4 msk pesto
peppar
Banka ut filéerna lätt med handen så de blir jämntjocka, lägg i en ugnfast form eller på en plåt med bakplåtspapper.
Klicka på en msk pesto på varje filé och sprid ut i ett jämt lager, peppra.
Rulla ut amördegsrullen och dela i fyra bitar (mitt på längden och mitt på bredden).
Dela varje bit i fyra lika stora remsor.
Lägg fyra smördegsremsor på varje filé, lägg dom lite omlott så det ser ut som en croissant, vik in kanterna under köttet
Pensla ovanpå och längs sidorna med olja, raps eller oliv
Tillaga mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, kolla innertemperaturen som ska upp i 70 grader när kycklingen är färdig.
Servera med valfritt tillbehör, vi tyckte en rejäl sallad räckte gott.

Uppdateringen i bloggen fortsätter som nu med ett inlägg i veckan och vi hoppas ni har överseende med det ett tag till. Vi håller tummarna för att snart vara på banan igen och att livet återgår till det "normala", både här och där.
Under tiden fortsätter vi med våra "Middagstips för morgondagen" på vår facebooksida där vi bjuder på gamla godingar från förr, dvs länkar till recept från vårt arkiv, så att ni inte ska behöva går hungriga tills nästa inlägg dyker upp här 😊😉. Så glöm inte att följa oss där!

Skön helg på er alla, ät, drick och må gott.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Gud så gott det där såg ut! Och med den där salladen till!

    Önskar er en fin helg!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. Mumsigt värre!
    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!