fredag 6 april 2018

Melanzane alla parmigiana

En av huvudingredienserna i dagens middagstips och recept ser du här, den otroligt vackra grönsaken med det mystiska namnet Aubergine som glänser så härligt med sin svartlila färg. Tillhör potatissläktet gör auberginen, kommer från början från Asien och framförallt Indien gör den och går även under namnet äggplanta. Varför den gör det har vi ingen susning om, varken färg eller form är väl så fasligt äggliknande... 

Auberginen är nog mest förknippad med moussaka, den grekiska gratängen med tomater och köttfärs som vi faktiskt just kom på att vi aldrig lagat till så den läggs härmed på tillagningslistan! 
Däremot har vi gjort en italiensk gratäng, en vegetarisk sådan vid namn Melanzane alla pramigiana, som äts tillsammans med pasta och smakar fantastiskt smarrig om ni frågar oss 😋😋. Det är precis den gratängen du ser här uppe med lite Balsamicokräm ringlat över hela härligheten.


Förutom auberginer så finns det en del ost i parmigiana, mozzarella som skivas och parmesanost som rivs för att sedan varvas med aubergineskivorna och tomatsåsen som du kokar samman kvickt och lätt.
Under tiden tomatsåsen puttrar på ligger aubergineskivorna och gonar sej med salt, dels för att dra vatten ur dom men även för att minska ner den lite beska smaken som man ibland kan ana i bakgrunden. Saltet sköljde vi av och vattnet torkade vi bort innan skivorna stektes i rikligt med olja, om det är "äkta" italienska att göra så vet vi inte men så är vi ju inte italienare heller...


Aubergineskivorna steks i omgångar så dom får fin färg på båda sidorna, sen är det bara att börja varva i formen. Vi hade en form som är oval som mäter 24 cm och 20 cm på det bredaste och längsta måttet, i den formen fick vi till tre lager av varje varvning.


Italiensk gratäng med aubergine och mozzarella   4 port
500 g aubergine
salt
2 paket á 125 g mozzarella (ostens vikt)
olja
2 dl fint riven parmesanost
Skiva auberginerna i ½ cm tjocka skivor och lägg ut dom en och en på en skärbräda.
Strö salt över aubergineskivorna och låt dom stå och vattna ur sej under tiden du gör resten.
Skiva mozzarellan i ½ cm tjocka skivor.
Tomatsås
1 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, rivna eller fint hackade
1 msk torkad basilika
1 burk á 400 ml krossade tomater
salt och peppar
Fräs schalottenlök och vitlök så de mjuknar utan att få färg.
Häll i de krossade tomaterna och basilikan, koka upp och låt småputtra ca 15 minuter.
Smaka av såsen med salt och peppar och ställ åt sidan.
Skölj och torka av aubergineskivorna och stek dom i rikligt med olja i omgångar, 2-3 minuter på varje sida.
Varva de stekta aubergineskivorna, såsen, mozzarellan och parmesanosten i en ugnsfast form, underst aubergine och överst mozzarella. Vi fick tre lager i vår form.
Ställ in formen mitt i ugnen och gratinera ca 20 minuter till gratängen fått fin färg och är genomvarm.
Servera gärna med pasta och ett gott bröd till.

Någon aubergine hittar ni inte i våra mattallrikar i kväll, där kommer det istället att ligga en skaldjursrisotto (dock utan saffran denna gången). I glasen kommer det att bubbla, vi tänker nämligen ta ut en liten vinst i förskott och firar att fruns tillfrisknande går på rätt väg! Att det från och med måndag endast återstår 25% av sjukskrivningen och att arbetstiden därmed blir hela tre timmar/dag och förhoppningsvis om några veckor är uppe i sina fulla fyra timmar.
Ingen kan vara gladare och mer tacksamma än vi och det är absolut värt att firas!

Vi önskar er alla en fantastiskt fin och härlig helg, vi hoppas att den blir snöfri och fylld av solsken och fågelkvitter, god mat på tallrikarna och gott i glasen att skölja ner det med, fint sällskap likaså!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Melanzane alla pramigiana är en av mina favorit maträtter, mums. I Amsterdam skall vi få +20 grader i helgen :)
    Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!