onsdag 23 oktober 2019

Jamies pasta med zucchini och citron

Så är vi tillbaka i etern igen med ett smaskigt och lättlagat recept som vi redan lagat till två gånger på kort tid, något som verkligen inte tillhör vanligheterna i vårt kök... Men när zucchinin står som spön i backen är vi inte dom som tackar nej till de gröna ljuvligheterna, och med ett pastarecept som detta kör vi mer än gärna en repris!
Snabbt, enkelt och smarrigt - perfekt middag för en fredagskväll om ni frågar oss!


Från början är detta en pastarätt signerad Jamie Oliver himself och för er som suttit klistrade framför rutan och följt hans serie "Jamie Oliver 5 ingredienser" finns det en chans att ni känner igen det en smula. Vi gillade serien skarpt, så pass skarpt att vi placerade kokboken med samma namn i vår bokhylla och på så vis hittade receptet där.
Men eftersom vi har det där receptförändringskliet i fingrarna är vissa ingredienser utbytta och någon är tillagd, när Jamie använde mynta och parmesanost valde vi basilika, persilja och Västerbottensost, och som en extra bonus slängde vi dessutom i vitlök.

Vi har ägnat ett eget blogginlägg åt just recept med zucchini tidigare, och här kommer även detta att hamna - allt för att underlätta när suget faller på. Men nu kör vi, här kommer Mårtenssons tolkning av Jamie Olivers 5-ingrediensers pasta med citron och zucchini:

Pasta med citron och zucchini   2 port
200 g pasta, gärna spagetti eller linguine
1 stor zucchini, strimlad i tändsticksstora bitar (grovt rivjärn eller med mandolin)
1 dl vardera av grovt hackad färsk persilja och basilika
1 dl riven västerbottensost
1 citron, rivet skal och pressad saft
1 vitlöksklyfta, finhackad
Koka pastan enligt instruktionerna på paketet, spara en kopp av kokvattnet och häll av resten.
Fräs zucchinistrimlorna med vitlökshacket i olja på medelvärme några minuter under omrörning.
Rör ner basilika och persilja och efter en minut den avrunna pastan med den skvätt av pastavattnet.
Blanda ner skal från halva citronen, saft från hela och det mesta av den rivosten.
Smaka av med salt och peppar, servera pastan med resten av osten och en skvätt olja (gärna citronolja) på toppen.

Tjoflöjt så far oktoberdagarna förbi oss i en faslig fart och det har hitintills varit en härlig blandning av underbara dagar för vår del. Anki har äntligen fått njuta av sin 50-års present hon fick av/i sällskap med sin syster och två godaste vänner - en spaövernattning med fantastisk middag på Mossbylund (TACK!), och i helgen som gått har vi haft besök av våra älskade Göteborgsvänner Erika och Johan.


Vi fick en helg i sus och dus tillsammans, precis som det brukar bli när vi fyra sammanstrålar någonstans i vårt avlånga land, med god indisk gryta, godaste äpplekakan och en bubblande frukost vid vårt matbord, en tur på stan med bubblande utesittar-lunch, sushi, och som avslutning en strandpromenad innan det var dags för ännu ett "Vi ses, snart snart igen!"


Men även om dagarna gått snabbt är inte månaden över än, det återstår en hel vecka innan vi tar farväl av oktober och hälsar november välkommen. För en del av er väntar höstlovet, vi hoppas ni får ett härligt sådant, medans vi andra stretar på 😉  och försöker hinna med tiden som går och njuta så mycket vi bara kan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!