måndag 11 november 2019

Krämig laxgratäng med ajvar relish

Ja det kan vi lova er att vi bjuder på idag, det var nästan så att skedarna åkte fram när vi åt och nära att vi slickade tallrikarna efteråt! I botten av gratängen har vi lagt ett gäng uppstekta blandade grönsaker, fänkål, haricots verts, selleri, purjolök och vitkål, därefter fisk och över det hela en otroligt god och krämig sås med bland annat syrad grädde och ajvar relish.


Syrad grädde var för oss något helt nytt, vi fick hem den i vår Smakbox som vi prenumererar på och Arla är det som är tillverkare om du blir sugen på att testa. Den grädden kommer vi absolut att köpa hem fler gånger för den smaken gillade vi! Gratängen kan du göra med både torsk och lax, och är det någon av grönsakerna som inte är din favorit så hoppa över eller byt ut den, kanske paprika och/eller morötter?

Laxgratäng med krämig ajvarsås
10 cm purjolök, strimlad
150 g haricots verts
100 g fänkål, strimlad
1 stjälk blekselleri, tunt skivad
100 g (ca 2 dl) vitkål, strimlad
400 g laxfilé
Ajvarsås
3 dl syrad grädde
2 dl havremjölk eller annan mjölk
2 dl mild ajvar relish
paprikapulver
anchochili
salt
hackad dill
maizenaredning
Fräs alla grönsaker några minuter och lägg över i en smord ugnsfast form.
Lägg laxbitarna på grönsakerna.
Blanda samman syrad grädde, mjölk, ajvar och kryddor i en gryta, låt koka upp och sedan koka samman på medelvärme ca 5 minuter, tillsätt dill. Red av såsen till önskad konsistens.
Häll såsen över laxen och grönsakerna, ställ formen mitt i ugnen på 200 grader och låt stå 15 minuter.

Jaha, så gick det några extra dagar mellan inläggen här igen, men vi lovar att vi har mer än giltigt skäl till vår frånvaro. Vi har nämligen äntligen, äntligen lyckats hitta en ny lägenhet dit vi vill och ska flytta! Jojomensan, efter 11 år i bostadskö så dök det plötsligt upp en lägenhet som såg tillräckligt intressant ut för oss att lämna intresseanmälan på, sen var det bara att hoppas under en nervös vecka på att vi fick lov att titta på den, och det fick vi!

Genast när vi steg in i hallen kände vi båda två att här, här hör vi hemma! Sen följde det ytterligare två fruktansvärt nervösa dagar innan vi fick det glada beskedet att den var vår att flytta in i, jisses så exalterade Mårtenssons blev... Så ni kan förstå att vi har haft våra tankar på helt andra håll 😊


Eftersom den nya lägenheten är vår redan den 1e december så ser det plötsligt ut så här i vårt matrum just nu... flyttlådor, silkespapper och annat både här och där. Men vet ni att det står vi så gärna ut med, snart sitter vi i vårt nya nymålade stooora kök med diskmaskin (!) och njuter...


Något som absolut ska följa med oss till nya adressen och nya stoooora köket är vår matsedelstavla, utan den är det Mårtenssonska köket inte komplett! Veckans matsedel ser ni här och blir ni nyfikna och vill se om någon av middagarna är i er smak, hittar ni receptlänkar här:


vår variant av Jamies kyckling stroganoff

gör din egen pressylta 


Men nu - åter till flyttlådorna, planeringar, funderingar och färgval. Ett synnerligen kärt nöje!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!