onsdag 8 januari 2020

Halloumigryta

Nu är den här igen, den kära vardagslunken och vi tar en paus från helger, aftnar och röda dagar ett tag framöver. Eftersom vi både har flyttat och varit långlediga båda två så har det varit lite si och så med middagsplanering och matlagning i det Mårtenssonska köket. Men nu är det rättning i ledet - frysen är inventerad, matsedel är skriven och skafferiet är påfyllt - ordning och reda på torpet!

Igår var det Håkan som stod vid spisen och kockade, på menyn stod vegetarisk gryta med halloumiost och den gjorde han efter eget huvud. Som tur var hade han både papper och penna redo och skrev ner receptet under matlagningens gång, så vi kunde dela med oss det till er.

Förutom halloumi hamnade bland annat sötpotatis i grytan...

tillsammans med morötter, potatis, tomater, kryddor, torkad lime och andra gotter. Kryddorna gav grytan indiska smaker och den torkade limen gjorde den frisk och pigg i smaken. Bli inte orolig för den torkade limen, hittar du inte den i butiken så ersätt den med limeskal och saft och smaka av så du får grytan så syrlig som du vill ha den.


Vegetarisk gryta med halloumi och tomater
1 gul lök, fint hacka
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 msk tomatpuré
1 msk garam masala
1 msk mald kardemumma
½ msk malda fänkålsfrön
1 msk gurkmeja
1 msk paprikapulver
2 msk fint riven färsk ingefära
1 burk krossade tomater + 1 burk vatten
10 körsbärstomater
600 g blandat morot, potatis och sötpotatis i mindre bitar
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk salt
400 g halloumiost, tärnad
1 torkad lime (går bra att ersätta med pressad limesaft och rivet limeskal)
2 msk dadelsirap eller honung
2 msk mangovinäger (kan ersättas med äppelcidervinäger)
3 msk kokosflingor
2½ dl grädde av valfri sort
Fräs lök, vitlök, kryddor och tomatpuré i smör och olja några minuter.
Tillsätt körsbärstomater, potatis, morot och sötpotatis, rör om så det täcks av kryddor och låt fräsa ytterliggare några minuter under omrörning.
Häll i krossade tomater, skölj ur burken med lika mycket vatten och häll i grytan med buljong, lime, sirap och vinäger, blanda samman och låt småputtra tills potatis mm är genomkokt.
Under tiden grytan puttrar så steker du halloumitärningarna så de får färg runt om.
Tillsätt grädde, kokosflingor och halloumiost till grytan, rör om och låt grytan puttra några minuter.
Smaka av, red av om du tycker det behövs, och servera med naan.


Vill man baka naanbröd själv så är det inte alls svårt, men de man köper färdiga i butik är jättebra tycker vi. Pensla dom gärna med vitlökssmör, eller riv över ost innan du värmer dom i ugn om du vill ha lite variation på de indiska bröden.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!