torsdag 9 juni 2011

Soppa och dryck från Spanien

När vi var hembjudna till Ankis syrra i söndags så bjöds vi på en massa god mat och dryck och till fördrinken körde vi lite samarbete med Carina. Vi fick nämligen hem en flaska Sangria på posten för att testa och vi tyckte det kunde vara ett ypperligt tillfälle att göra så. Vi kände att det kanske skulle bli lite mycket att dela på hela litern bara vi två, och någon annan bjudning ligger inte i faggorna för tillfället...

Carina nappade på idéen och valde att köra vidare på det spanska spåret och kom på den geniala tanken att servera bl.a en smarrig gazpacho (receptinspiration från Recept.nu) till Sangrian. Olé!:


Gazpachosoppa
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Finhacka, fräs i olivolja och låt svalna.
2 röda paprikor
1 gurka
3 skivor knäckebrödsskivor med 100% fullkornsråg
500 g krossade tomater
8-10 dl grönsaksbuljong (helst på fond)
tabasco
salt och peppra
citron
2 msk kallpressad olivolja
Tillbehör; Tomater, gurka och paprika
Dela paprika i mindre bitar, skala och tärna gurkan. Kör lökhacket med gurka, paprika, tomatkross och knäckebröd i mixer. Späd sedan med buljong och smaka av med tabasco, kryddor och pressad citron. Rör till slut ner olivoljan och servera soppan kall med tärnade tillbehör.

Den fina bakgrunden är en fontän som Anki och Carinas mor har gjort. Den sitter på uthuset i trädgården och sprutar vatten från munnen ner i en skål. Fina minnen från Gun finns lite överallt i våra liv:)

Så vidare till Sangrian vi drack till soppan, Don Simon Sangria 65 kronor för 1 liter, systembolaget nummer 2424. Drycken håller 11% och vi var lite oroliga att den skulle smaka lite för mycket alkohol, men det gjorde den inte. Tvärtom märktes nästan inte alkoholen alls i smaken, kryddorna och det söta gjorde det till en väldigt god fördrink. Det blev dessutom en godare smak om man la ner lite limeskivor i glaset, lite mer sting i smaken. Doften påminner starkt om glögg, men där slutar också likheten.
Visst är det kanske ingen kulig förpackning, men den ska ju inte serveras ur petflaskan, Sangria ska ju serveras ur en bringare med mycket is och apelsinskivor i. Att PET-flaskan går att lägga i pantmaskinen i mataffärerna och ger 1 krona tillbaka gör ju det hela lite mer miljövänligt:) Sangrian kommer vi absolut att dricka igen, vi har redan köpt en flaska till.... Undrar just vem vi ska dela den med?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Jag ska också köpa hem Sangrian, den var fantastiskt god. /Syrran

    SvaraRadera
  2. Om jag sett den flaskan i butik hade jag nog aldrig kommit mig för att köpa den, man förväntar sig nästan att innehållet ska vara dåligt pga designen på flaskan. Så himla bra att ni testat! :)

    Nu är det snart helg igen! Tjoho!

    SvaraRadera
  3. sangrian tackar jag nog nej till, men tar gärna lite gazpacho ;)

    hoho, hade det varit 11 grader i vattnet här så hade inte jag heller hoppat i, det lovar jag!

    inatt drömde jag att jag skulle laga den rårörda vaniljsåsen som ni skrev om igår men jag tänkte att jag skulle "piffa" upp den lite så jag hackade i lite chili också och det var inte alls gott, så jag gick runt i drömmen och var lite småtjurig för att ni tipsat om nåt så äckligt. för det kan ju absolut inte varit så att det var jag som gjorde den äcklig, nej nej...

    SvaraRadera
  4. Carina; Visst var den!

    Matarkivet; Nej, så tänkte vi också och därför är vi också glada vi provade. Som de säger; "Man ska inte döma hunden efter håren" :) Absolut tjoho!!!

    Pernilla; Varsågod och ta för dej. Jaja, skyll på oss bara, gör det...

    SvaraRadera
  5. Gazpachosoppa så perfekt när det är varmt ute. Trevlig Helg!

    SvaraRadera
  6. Jag har alltid varit nyfiken och velat testa gazpachosoppa.

    SvaraRadera
  7. Hej mina vänner! :D
    Gazpatcho står på min to-do-list å har gjort så i evigheter, min äkta hälft är verkligen inte såld på soppor å en kall sådan med bara grönsaker verkar ungefär va rena plågan å ens tänka på så jag är fortfarande på jakt efter nån att bjuda på... :D
    Nu över till nått helt annat. Jag fick en lergryta i födelsedagspresent av min mor å far(jippi) å undrar ett par saker. :)
    Om jag ska göra en gryta på högrev, hur länge ska jag koka den å vilka grader ska ugnen va på? :)
    Trevligt helg på er! :)

    SvaraRadera
  8. Mmmm, gazpacho :-) Jag smakade en variant gjord på vattenmelon i Stockholm och den kommer jag göra igen! Urgod (om man hottar upp den lite mer).

    SvaraRadera
  9. Anne-Lie; Visst är det, svalkande gott.

    Delikata; Prova! Hoppas du kommer att gilla det, vi blev positivt överraskade.

    Lisa; Hejsan! SÅ kul med en lergryta, perfekt födelsedagspresent. En gryta med högrev bör stå inne ca 1½timme på ca 200 grader. Tänk på att ställa in grytan i kall ugn, och att först blötlägga den. Du hittar flera recept och tips här:
    http://martenssonskok.blogspot.com/search/label/Lergryta

    Lycka till!

    MÅ Gott; Precis! Det börjar närma sej nu...

    Louise; Låter riktigt spännande med vattenmelon i, hoppas du lägger upp receptet om du gör den.

    SvaraRadera
  10. Sangrian lät ju spännande. Tycker det är trevligt att servera som fördrink på sommaren.

    SvaraRadera
  11. Remsan; Ja, den var verkligen en glad överraskning!

    SvaraRadera
  12. Sangrian var god alltså? Jag har själv fått en flaska som jag inte kommit mig för att testa än. I morgon kanske :)

    SvaraRadera
  13. Lisa; Vassego!

    Malin; Väldigt god, alltså:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!