tisdag 16 augusti 2011

Lax med ingefärasås.

Det känns som det blir mycket fisk just nu i vårt kök, vi käkar ju faktiskt en hel del av den varan eftersom vi båda tycker om det. Känns som att det finns en viss risk för att det snart börjar växa ut fenor på oss...
Men fisk kan ju varieras i det oändliga och dessutom är det ju väldigt nyttigt, så då får det väl vara värt en fena eller två:).
Igår så föll valet på lax, kidneybönor, grönsaker och en kall sås med ingefära till. Det blev ganska så bra tryck i såsen och vill man inte ha så mycket tjong i den så är det enkelt åtgärdat. Bara minska ner på mängden ingefära och vitlök så blir den genast lite snällare:)

Lite fänkål och harricots verts som fått steka med i formen blev väldigt gott att äta till.

Marinad till lax  2-3 port
½ dl olivolja
1 msk japansk soja
1 msk riven ingefära
Blanda samman ingredienserna i en ugnsfast form och vänd runt laxfiléer lite i marinaden. Låt fisken sedan ligga kvar i formen, ställ in i kylen och låt stå minst 1 timme innan tillagningen.
Ställ in formen, med marinad och fisk, i ugnen och tillaga på 200 graders värme i ca 15-20 minuter (lite beroende på laxens tjocklek).

Kall sås med ingefära 2 port
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 tsk fransk senap
1 riven vitlöksklyfta
1-3 msk riven färsk ingefära (ta i lite i taget och smaka dej fram så du får den hettan du vill ha på såsen)
Blanda samman alla ingredienserna och låt såsen stå kallt ca 1 timme innan serveringen.
Såsen passar även bra till annan fisk eller kyckling.

Så här ser tillbehören ut de flesta middagarna just nu. Riktigt med grönsaker, rotfrukter och bönor. 

Ikväll blev det däremot inte fisk på våra tallrikar. Anki käkade på jobbet ikväll eftersom det var dags för personalmöte och för Håkans del blev det en omelett lite sent på kvällskvisten eftersom han har jobbat lite längre idag. 
Vad som serveras imorgon har vi ingen aning om, vi är båda lediga från jobbet och har fortfarande inte bestämt hur dagen ska se ut. Men lite funderingar finns... vi får väl se vart vi hamnar till slut! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. det där grönsaksfatet såg helt fantastiskt ut! och kan det bli för mycket ingefära? det vet jag inte om jag tror på riktigt ;)

    det är väl jättebra om det växer ut fenor på er förresten, tänk om ni får gälar också? det vore ju ultimat! det vill jag också ha!

    SvaraRadera
  2. Pernilla; Nej, det kan inte bli för mycket ingefära, eller grönsaker heller för den delen:)
    Då hamnar vi kanske i en egen version av Water world! Spännande, vi käkar nog lite mer fisk...

    SvaraRadera
  3. Fisk är ju alltid gott så här på sommaren och helst så ska den ju vara egenfångad ;-)

    SvaraRadera
  4. Martina; Ja fisk är aldrig fel:) Men egenfångad blir nog lite svårare att få till, möjligtvis kanske det blir fisk från någon av fiskebåtarna i hamnen.

    SvaraRadera
  5. Gott med fisk!! Vill äta det oftare. Kan inte förstå vad problemet är. Har en fiskbod rakt över gatan som har bra öppettider. Så är det ju oftast ganska lätta att laga fisk.
    Härligt grönsaksfat! Hade varit mycket välkommet här!!

    SvaraRadera
  6. Måste skärpa mig och servera mer fisk här hemma, blir typ aldrig, tur att barnen börjar på dagis nu igen, så det får fisk varje vecka

    SvaraRadera
  7. Vilken smakfull tallrik, rena fröjden för ögat med så fina färger tillsammans.
    Fisk är gott, äter också en del. Men fastnar gärna i lax ; )

    Fortsatt trevlig vecka.

    SvaraRadera
  8. Tänk om man kunde vara så duktig med så mycket grönsaker vid varje måltid.
    Superfräsht !!

    / Alexandra

    SvaraRadera
  9. Det ser riktigt fräscht ut! Jag måste verkligen lära mig att äta fisk! Kanske får ha det som nyårslöfte inför 2012...;-)

    SvaraRadera
  10. Låter gott och ser riktigt fräscht ut!

    SvaraRadera
  11. Äsch - jag blir bortfiltrerad. JAg fruktar att felet ligger hos mig och inte hos datorn. En kortvariant av vad jag skulle säga är att det ser väldigt gott ut. Salladstallriken inte minst. Lyxiga människor som är LEDIGA imorgon.

    Postisarna.

    SvaraRadera
  12. Ser jättegott ut, älskar också fisk =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min 1 års tävling =)

    SvaraRadera
  13. Här blir det också mycket fisk och den där dressingen skulle jag gärna äta till! Jag har lite svårt att äta bönor "bara så där", vill gärna blanda dem i något och då blir det dessvärre oftast inte av. Det ser ju supergott ut med de mörka bönorna.

    SvaraRadera
  14. My God! Vilken tillbehörstallrik. Ser alldeles fantastiskt ut! Borde nog också hoppa på det där GI-tåget ett litet tag, känns som att det behövs efter sommarens frosserier. Minst sagt.

    SvaraRadera
  15. Älskar grönsaker så jag skulle med glädje hugga in på er grösakstallrik. Såsreceptet såg spännande ut.

    SvaraRadera
  16. Sofie; Så härligt med en fiskbod så nära, du får be dom att dom drar in dej när du går förbi:)

    Cupcake; Kanske kan de få med en "doggybag" hem till resten av familjen från dagis? :)

    Susanne; Tack! Det är väldigt färgglatt i grönsaksdiskarna just nu, känns det som.

    Alexandra; Ja, det är lätt att glömma bort det, man får slarva ibland:)

    Helena; Låter som ett mycket bra nyårslöfte tycker vi!

    Matskafferiet; Tack, så kul att du tycker det.

    Postisarna; Tack, det var det. Jättelyxiga är vi:)

    Coquina; Det ska vi göra!

    MÅGott; Dressingen passade riktigt bra till fisk, du får testa:) Kidney bönor är det, våra favoriter som vi oftast har till.

    Charlotta; Hoppa på du, det finns plats för dej också:) Du ser ju så gott vi äter...

    Gul; Extra gott nu när det finns så mycket svenska grönsaker.

    SvaraRadera
  17. Spännande sås!
    den ska lagas
    hos fröken Dill

    SvaraRadera
  18. Fröken Dill; Så kul, hoppas den faller dig i smaken:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!