fredag 17 november 2017

Äppelchutney


När livet ger dig äpplen, gör en äppelchutney (eller möjligtvis en äppelkaka) resonerade Håkan förra helgen, när han såg den stora påsen med äpplen vi fått hemlevererade av frugans arbetskamrat. Anki resonerade inte så mycket utan höll sej mest till att knapra smärtstillande, reta sej på sin ryggvärk och möjligtvis ta en bild då och då av spektaklet...
Nåja, tillbaka till chutneyn och hur vansinnigt god den blev! Efter en närmare besiktning kunde Håkan konstatera att det var ett härligt gäng Belle de Boskoop som låg i påsen, och att dom nog skulle räcka till både chutney, äppelkaka och annat gott.


Efter vidare besiktning av både skafferi och kryddlager så började receptet ta form, stjärnanis och kardemumma är ju väldans gott att ha till äpplen och kanel är ju nästan på självskrivet.
Några lingon fanns det i frysen, "perfekt då kommer dom också till användning", dom gav både en härligt röd färg och god smak till chutneyn.


Hetta måste man ju också ha i och den kom denna gången från en flaska Thai Sweet chilisås, ni vet den där chilisåsen som blev så in i bänken poppis någon gång i slutet av 90-talet och som alltid är lika klibbig runt korken. Nåja, klibbig i korken är väl bättre än styv i korken...


Chutneyn hade vi som middagstillbehör dagen efter då herr M fick ytterliggare en snilleblixt och blandade samman en supergod kall sås av crème fraiche och äppelchutney, perfekt till hel ugnsstekt kyckling. Något mått till såsen har vi inte, den får man höfta fram efter eget smak och tycke, receptet på chutneyn kommer nu:

Äppelchutney
500 g matäpplen av syrlig sort, grovt hackad
80 g gul lök, fint hackad
½ dl lingon (frysta går utmärkt)
2 små vitlöksklyftor, tunt skivade
1 kanelstång
2 stjärnanis
1 krm malen kardemumma
½ dl sweet chilisås
2 dl rödvinsvinäger
1 krm malen svartpeppar
2 ½ dl socker
2 krm salt
Lägg alla ingredienser utom sockret i en tjockbottnad gryta, låt koka upp och sedan småputtra ca 10 minuter.
Rör ner sockret och låt chutneyn fortsätta sjuda 40 minuter, rör om då och då.
Låt chutneyn svalna och häll sedan upp den i väl rengjorda burkar, förvara chutneyn i kylen.

Chutneyn är god till lite allt möjligt, varför inte ha den till ost och pepparkakor? Eller så häller du upp den på en fin burk, packar in lite snitsigt och har som gåbortpresent, (och då menar vi inte en gåva man ger någon som ska dö) nu när julen nalkas så kommer den säkert väl till pass!

Vi önskar er en fortsatt fin fredag och en alla tiders härlig helg, är drick och njut av livet efter bästa förmåga!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott och passar säkert mycket bra med ost och pepparkakor!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja den blev fin till en krämig mild ost.
      Kram på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!