torsdag 18 februari 2010

Dumlemuffins

I dag fick vi bokreabroschyr från Åhléns och det är alltid lika spännande att kolla i den. Första kollen så hittar vi en hel massa böcker vi bara måste ha, sedan gallrar vi ut för varje titt. Men en bok som vi absolut ska försöka lägga vantarna på är Per Morbergs kokbok som säljs för endast 98 kronor de första dagarna. Tyvärr är det väl risk för att den säljs slut innan Anki hinner dit efter jobbet och tydligen kan man inte förboka längre, men vi håller tummarna. Detfanns oxå en del fiskkokböcker som fångade vårt intresse, så nått napp (!) ska det väl bli. Har ni tänkt handla något på bokrean?

Vi bakade ju Dumlemuffins igår (Leilas recept) och de blev vansinnigt goda. Dumlekolan smälter ut och blir lite knäckig i botten av kakan, mmmm. Vi tycker absolut att ni ska prova receptet om ni inte redan gjort det.

Dumlemuffins   ca 12 st.
100 g smör
2 dl mjölk
skal från 1 citron
2 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
dumlekola
Smält smör och häll i mjölk och citronskal.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
Rör ner den ljumna vätskan.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten snabbt. Rör inte för mycket så blir muffinsarna luftigare och saftigare.
Har du en muffinsplåt så ställ bakformarna i plåten annars ställer du ut dubbla bakformar på en vanlig bakplåt. De behöver vara dubbla för annars rinner smeten ut.
Fyll formarna med 2/3 smet och tryck sedan ner minst 2 kolor i varje form.
Grädda mitt i ugnen på 200 ca. 15 minuter.

Vi provade med både en och två kolor i och kom fram till att ju fler desto godare, så minst två bör ni stoppa i. En muffinsbakplåt är nog att rekommendera så inte smeten rinner ut på bakplåten. Vi har ingen själv men ska köpa en eftersom vi hittat flera andra recept som vi vill prova.
Nu ska Anki mota en förkylning som envist vill tränga sej på. Har ni några bra knep som ni vill dela med er av? Själv kör vi med Kang Jang och Echinaforce och tycker de funkar rätt bra.

2 kommentarer:

  1. Jag köpte Per MOrbergs kokbok i julklapp till min bror. Eftersom han redan hade den behöll jag den själv. Underbara recept och bilder och har provat några av dem redan.

    ALLT Leila gör är ju såå gott! Har testat en hel del.Väl använd bak o kak bok.

    SvaraRadera
  2. Kul att höra om Morbergs kokbok från någon som har den och som dessutom provat recept från den. Visst gör bilderna i en kokbok mycket för inspirationen?

    Leila tillhör absolut en av våra favoriter, man blir så sugen på att baka när man bläddrar i hennes bok.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!