onsdag 17 februari 2010

Lergrytegryta

Idag tillagar vi maten i lergryta, det blir en köttgryta med rotfrukter i. Bli inte avskräckta av tiden grytan ska stå i ugnen, det sköter sej själv så man kan syssla med annat under tiden. Skönt att inte behöva stå vid spisen och röra i grytorna hela tiden.

Köttgryta i lergryta   4 port.
800 g oxkött t.ex ytterlår eller högrev
12 smålökar
2 morötter
1 palsternacka
50 g rotselleri
1 purjolök
1 lagerblad
2 krm timjan
2 krm svartpeppar
1½ tsk salt
1½ dl vatten
2 msk kalvfond
1½ dl rött vin
200 g champinjoner
1 dl hackad persilja
Grytan ska ligga i vatten minst 15 minuter innan användning. Skär köttet i grytbitar, skär rotfrukter och lök i bitar och varva allt i en lergryta. Strö på kryddor och salt mellan varven och häll till slut på vätskan. Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 200 och låt grytan stå inne i 2 timmar. Bryn svampen i smör och lägg dom i grytan mot slutet av tiden. Strö på persiljan innan serveringen.

Nu har vi äntligen köpt nya muffinsformar så efter middagen ska vi baka Leilas dumlemuffins. Vi hade turen att vinna hennes bok "A piece of cake" i en tävling och i boken finns en massa spännande recept som vi vill prova. Det blev en del Dumlekolor kvar från dumlebrulén vi njöt av på Alla hjärtans dag och muffinsen har Anki velat göra länge så nu är det dags!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!