fredag 5 februari 2010

Mjölkchokladpannacotta

hör man var och varannan säga nu och visst låter det härligt. Vår fredagsmysmiddag blir stekt entrecote, potatisklyftor och Jensens Whiskysås, en sås som vi båda fallit pladask för, och till det dricker vi Barone Ricasoli, ett Italienskt rött vin. Har även slängt ihop en efterrätt som vi lagat till tidigare men denna gången har vi förändrat receptet lite grann. Mjölkchokladpannacotta blir det, men stället för vanlig mjölkchoklad har vi gjort den på mjölkchoklad med apelsinkrokant i. Ska bli väldigt intressant att se hur det funkar, vi hoppas på en smaksensation så klart.

Mjölkchokladpannacotta  
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
½ dl muscovadosocker
200 g mjölkchoklad
1 msk apelsinlikör
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Koka upp grädden och sockret och låt det svalna ca. 5 minuter.
Om grädden är för varmt kan det hela bli grynigt.
Rör ner chokladen i bitar, rör om tills det har smält samman till en slät massa och häll i likören.
Krama ur gelatinbladen, lägg ner och rör om tills de har smält.
Låt svalna lite och slå sen ner i portionsformar, det räcker till antingen 8 miniportioner eller 4 större.
Vill man inte ha alkohol i pannacottan så kan man ersätta likören med apelsinblomsvatten eller helt enkelt bara utesluta den.

För tillfället blir det många efterrätter här i Mårtenssons kök, det går i vågor, just nu är vi inne i en period där vi båda är väldigt sötsugna. Sen kan det gå en lång tid när vi inte ens tänker på sötsaker, tur är väl det annars hade vi väl rullat fram! Har hittat ett efterrättsrecept i urklippen som vi tänkte vi ska prova i morgon, men den känns lite "nyttigare" (om nu en efterrätt kan vara nyttig) än kvällens njutning... Vad det blir får ni veta när ni kikar in i vårt kök i morgon!

Ha en härlig fredagskväll med mycket mys /
Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Den köper man på ICA, t.ex Supermarket, finns även på Coop. Ska blandas med vispgrädde, men det går lika bra med mellangrädde.

    SvaraRadera
  2. Hittade deras såser på Saluhallen idag, dock inte whisky sås men den kommer kanske annars får jag väl be dom ta hem den. Köpte deras peppar sås som vi ska testa idag.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!