söndag 16 maj 2010

Quincy Jones revben

Gårdagens restaurangbesök blev väldigt lyckat, god mat som verkligen smakade mycket och mättade i vacker miljö. På bordet låg släta, vita dukar, en stor silverkandelaber med levande ljus, stärkta tygservetter och som väggfond hängde tunga röda sammetsgardiner. Östergatan är namnet på detta tjusiga ställe och har ni vägarna förbi så kan vi varmt rekommendera ett besök, på helgen är det nog bäst att boka bord om de har så mycket gäster som de hade i går (fullt).

Håkan valde att njuta av fläsksida som hade tillagats i 14 timmar och som serverades med bl.a salciccia och skånsk senap. Anki festade på en Cordon Bleu av gödkalv med rödvinssky och haricovert. Som pricken över i satt sedan en creme brulé med en härligt knaprigt sockertak, så gott!
Nu var det ju så att vi lovade att fotografera maten på tallrikarna, men miljön bjöd inte riktigt in till det så ni får ta del av bilderna som finns på deras egen sida....


Dagens middag började vi förbereda redan i fredagskväll då vi strimlade tre paprikor och en lök, hackade jalapenos och vitlök till en marinad. Vi ska nämligen äta revben, tillagade efter herr Quincy Jones eget recept, som ska stekas i ugnen i ca 4 timmar. De blir verkligen supergoda, enda nackdelen är väl att det inte är en rätt man kan tillaga spontant när man blir sugen på den, eftersom den kräver 24-48 timmars marinering i kylen...
Receptet fick vi av Oprah för flera år sedan och vi har tillagat det några gånger sedan dess, väl värt att prova!

Quincy Jones revben
800 g bogrevben
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftro
1 jalapenofrukt (går lika bra med jalapenos på burk om de sköljs av innan)
Lawry's kryddsalt
svartpeppar
Finhacka vitlök och jalapeno.
Finstrimla lök och paprikor.
Krydda köttet med kryddsalt och peppar och gnid sedan in med vitlök och jalapenos.
Lägg lite av paprikorna och löken på en stor bit aluminiumfolie och lägg revbenen ovanpå.
Resten av paprikorna och löken läggs runt och på köttet och sedan görs ett paket av folien.
Lägg ytterligare en bit folie runt så paketet inte läcker i kylen där det ska ligga 24-48 timmar och marineras.
Ta fram paketet ur kylen 1 timme innan det ska tillagas och låt det ligga i rumstemperatur.
Lyft ur köttbiten och packa in den i en ny bit folie, stek mitt i ugnen på max 150 grader i ca 4 timmar. När köttet faller av benen är det klart.
Om man vill kan man ställa in paprika och lökblandningen i en form de sista 30 minuterna och servera till revbenen.

Köttet blir verkligen mört och saftigt efter den långa marineringen och tillagningen på låg värme. Vi brukar bara ha en sallad vid sidan om, ibland gör vi vår coleslaw och serverar till, men idag lägger vi en kall potatissallad sidan om. Ett gott vitlöksbröd passar också bra som tillbehör.

Nu är det dags att snöra promenaddojjorna på fötterna för en tur i regnet. Det bästa med att ge sig ut en dag som denna är att komma hem igen efter promenaden och njuta av en god kopp te/kaffe och lite av blåbärskakan från igår...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

3 kommentarer:

  1. Jag tror att jag skall slå på stort nästa helg och göra något med choklad :-)

    Jag gör alltid matsedel. Har läste en delkurs som heter matsedelsplanering, så jag är nog lite skadad. Men det är bra både för magen och plånboken att ha planerat!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset med att måla chokladen, ska jag pröva nästa gång!
    Kram Karin

    SvaraRadera
  3. Det är ju ändå något visst med långlagad mat. Det brukar löna sig att ta sig den tiden ibland. Kan tänka mig det blir riktigt mört och saftigt.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!