onsdag 18 augusti 2010

Korvgryta med fläskkorv och potatis

... orginalet var dagens middag, en korvgryta som Ankis mor gör ibland och som vi försökte kopiera. Vi kollade såklart först hur hon gör den innan vi tillagade den, annars hade det nog inte blivit likt det minsta. Roligt med "gamla" rätter man minns från sin uppväxt, ibland poppar de liksom upp i ens skalle när man minst anar det.

Håkan minns att när hans pappa stod för matlagningen så serverades det oftast fiskpinnar med kokt potatis, kaffegrädde, citron och ketchup. När grädden blandades med citronen så tjocknade grädden och det smakade väldigt gott. Lingonmjölken som mormor Agnes bjöd på är ett annat kärt matminne för herrn i lägenheten, den serverades som en efterätt.

Lingonmjölk minns Anki att hon gjorde i lågstadiet när det var köttbullar till middag, fast det var absolut inte tillåtet att göra det egentligen... Hon kommer också ihåg att det serverades stekt blodkorv när inte hennes mor var i närheten och det var far stod för matlagningen. (Kan bero på att Ankis mor inte gillar blodkorv...).

Så dagens korvgryta är en hyllning till alla som lagat mat till oss när vi växte upp. Tack till er alla för att ni på ett eller annat sätt bidragit till vårt matintresse!


Guns korvgryta 4 port
8 potatisar
15 st purjolöksskivor á 2 cm
2 lagerblad
4 vitpepparkorn
12 dl vatten
3 msk köttfond eller 2 buljongtärningar
600 g fläskkorv eller köttkorv
maizena redning
hackad persilja
Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Lägg potatis, purjolök, lagerblad och vitpepparkorn i en gryta, slå i vatten och fond.
Låt det koka till potatisen är klar.
Skiva fläskkorven, lägg ner i grytan och sjud till den är varm.
Red av grytan med maizena till den har fått en simmig konsistens.
Smaka av med salt, peppar och ev. mer buljong.
Strö på persilja innan serveringen.

Till denna grytan är senap, helst stark, ett absolut måste. Ja, så klart, gillar ni inte senap så ska vi inte tvinga er att äta det, men det kommer inte att bli samma smakupplevelse. Vår favoritsenap är Västerviks senap, en sötstark variant som vi gillar skarpt.

Så nu vill vi veta, vilka speciella matminner har ni från er uppväxt? Fler korvgrytor eller fiskpinnar kanske?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

3 kommentarer:

 1. min mammas tonfisksås med ris är nog fortfarande idag något av det godaste jag vet, så himla barnsligt kladdigt och gott att gegga ihop såsen med riset. och så dillkött och potatis förstås. pappa kunde (och kan fortfarande) mest göra plankstek, men det sitter ju heller aldrig fel :D

  på tal om ålder så tänkte jag nog faktiskt också som "liten" att när man är 25 så är man ju huuuuur gammal som helst. och idag var det en mamma på förskolan som kallade mig "flickan", och den mamman var kanske bara nåt år äldre än mig. nu vet jag inte vilket som ska ge mig mest ångest ;)

  SvaraRadera
 2. Isterband och stuvad potatis är ett barnmatminne, jag tyckte så mycket om det, men jag har aldrig ätit det som vuxen.

  SvaraRadera
 3. Detta får mig att minnas barndomens dagar. Varför glömmer man bort sådan här goda och trevliga rätter?

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!