söndag 5 september 2010

Lite om vår helg.

Vilken härlig helg vi har haft, vädret har verkligen visat sej från sin bästa sida och bjudit på blå himmel och strålande solsken båda dagarna! Fredagen började bra med ett mejl om en lägenhet som stämde in på våra önskemål, vi meddelade direkt att vi är intresserade och vill titta på den, så nu får vi se om vi blir inbjudna på visning. Vi vet inte riktigt hur vi ligger till i kön men vi håller tummarna, hårt, så hårt, för att vi har hamnat tillräckligt högt upp.

Därefter gjorde vi slag i en sak som vi länge velat hit och dit om nu, tillräckligt länge faktiskt, vi beställde en ny köksmaskin! Äntligen... en Kenwood Titanium är på väg hem till oss, som vi ser fram emot det. Här ska det bakas, bröd och bullar, och dessutom pressas juice eftersom vi har bestämt oss för att köpa till en råsaftcentrifug. Vi är så sugna på god morotsjuice och det ska verkligen bli en fröjd att kunna fixa det själv.

Vi lääääääängtar!

Efter ett sådant beslut krävdes det en smarrig middag. Håkan som slutade jobba tidigt tog en tur ner till fiskaffären för att köpa tonfisk och därefter styrde han cykeln till bubblaffären för ett inköp av rosa bubblor. Valet föll på denna:

                                       
En rosa Cava, nr 7779 för 69 kr, (Finns även i liten flaska för 45 kr.)

Tonfisken marinerades innan vi stekte den på ett grilljärn, ca 2 minuter på varje sida, och på tallriken hamnade även en god sås, sallad och ugnsrostade potatis och morötter. Vinet gifte sej så otroligt bra till maten, det blev verkligen en kanonupplevelse!

Marinaden
rapsolja med vitlökssmak
rivet skal från 1 citron
saft från ½ citron


Såsen
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk rivet citronskal
1 msk citronsaft
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Blanda samman allt och låt såsen stå till sej i kylen innan servering. Passar bra både till fisk och fågel.

Lördagen bjöd på sovmorgon, långsittarfrukost med melodikrysset, en tur på stan för lite shopping inför kvällen som bjöd på middag hos goda vänner. Vi njöt på grillat hos familjen Persson och vi fick en riktigt härlig kväll tillsammans; mycket skratt, nostalgi, musik, lite hårvård med dottern i huset som fick fina inbakade flätor, bubblor och vin, lite födelsedagsfirande och till slut en cykelfärd ner för backarna i mörka natten. 

I dag blev det en långtur på stålhingstarna, vi styrde hjulen mot Köpingebro och Håkans föräldrars hem. Där hittade vi stora fina björnbär i trädgården som vi snabbt satte i oss. På vägen hem blev det en härlig solpaus på en bänk i skogen, man skulle kunna tro att att det var högsommar istället för höst så varmt det var. En otroligt billig shoppingtur hann vi också med, fyndade bland kött med röda prislappar på Coop och fick med oss många fynd hem. Bl.a fin lammentrecote som vi snart ska njuta av tillsammans med ugnsstekta rotfrukter och nektariner, ett tips som vi plockat upp hos Sofie på Mumsfillibaba, receptet hittar ni här. Såsen blir en barnförbjuden vitlökssås och om den får ni läsa i morgon! Efterrätt blir det minsann också, vi kommer att smaska på dessa små underbara bär:

Blåbär och hallon, köpta av Fru Johansson som kör runt och säljer de allra godaste bär, hemlagade sylter, kantareller och honung. Vi köpte av deras tranbärssylt och hjortronsylt, 70% bär, socker och vatten, inga tillsatser här inte. 

Det var vår helg det, hur har ni själv haft det? Hoppas solen lyst även på er och att ni haft det bra.  

Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Kul att inspirera! Hoppas att ni gillade salladen!

    SvaraRadera
  2. Låtars som en härlig helg. Jag är supernöjd med min Kenwood. Hoppas det går bra med lägenheten. Min helg har bjudit på goda drinkar o god mat, shopping o en del löpning också så klart. Kommer berättar mer om detta...

    SvaraRadera
  3. Vilken trevlig helg ni verkar ha haft!
    Tonfisken och tillbehören låter och ser väldigt gott ut.

    Ang. mässingsljusstaken så är det väl bara att köra, om det inte är någon fin släktklenod vill säga :)
    Själv köpte jag min för 20 kr på loppis!

    SvaraRadera
  4. En efterrätt på färska bär - det kan ju inte bli bättre. Och sylt med 70% bär finns ju knappt längre. Det ska bli intressant att höra vad ni tycker om den nya maskinen. Jag råkar också vara på jakt efter en.

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig helg! O lyxigt med en ny bakmaskin! Själv slog jag till på en elvisp ;)

    SvaraRadera
  6. Så mysigt det lät!
    Men finns det rapsolja med vitlök...den måste jag ha missat, älskar vitlök. =P

    SvaraRadera
  7. åh, vad kul! jag älskar nya hushållsmaskiner! skulle gärna också vilja ha en såndär juice-görare men tyvärr är utrymmet i vårt kök aningens limiterat, buhu.

    SvaraRadera
  8. Lyxigt med en köksmaskin! :-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!