fredag 16 mars 2012

Ska vi plocka nötter i vårt fönster?

Fredagen är åter på plats och just denna fredagen har bjudit på ett strålande väder, kanske är det därför som fredagskänslan känns lite extra fredagskänslig (wow så många fredag som kan få plats i en och samma mening!). Denna helgen har vi inte planerat för någonting och det känns riktigt bra, vi gör helt enkelt vad som faller oss in, simple as that.

Vår lilla pinjekotte fortsätter utvecklas och veckla ut sej, kottfjällen öppnar sej mer och mer och kärnorna skjuts iväg kors och tvärs i rummet! Det är ett under och mirakel att ingen av oss skadats än:)

I kottfjällen ser man tydliga avtryck där kärnorna har suttit.

Överst ligger en skalad kärna, under den en kärna med skalet kvar. Ni kan bara inte ana vilket pillerigöra det är att få bort skalet, dessutom är skalet täckt av ett svart fint pulver som färgar av sej på allt! Hitintills har vi bara skalat två kärnor och smakat på dom, de andra ska vi ta oss an under helgen tänkte vi. Får se om det kanske kan bli en pesto? Smaken är ganska platt och tam, det smakar egentligen inte något speciellt. 

Förutom fina kottar så firar vi in denna helgen med några kvistar, riktigt naturnära med andra ord. Några körsbärsgrenar pryder vårt matrum och bland dom, för att pigga upp lite till grenarna börjar blomma, står det några gerbera. Känns som att en bit av våren flyttat in:)

Och som om det inte räckte med naturens under och mirakel så tänkte vi tipsa om ett annat litet mirakel. Kyrkan i vår stad spelar nämligen en bit av låten "Mirakel", som Ranelid och Sara Li ställde upp med i melodifestivalen. Det spelas tydligen en snutt varje dag vid klockan 12, än har vi inte hört det själv "live" utan bara hört det på lokaltidningens webb-tv. Blir ni nyfikna så kan ni också lyssna här.

Nu kära läsare, nu hoppas vi att ni alla får en fin fredagskväll och en riktigt härlig helg!
Ta hand om er, ät och drick gott.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

23 kommentarer:

 1. Så härligt att följa er kotte ;) Verkligen vårfin bukett ni fått till, man blir härligt glad och våren är här (om jag får bestämma!).

  Haha, coolt att kyrkan spelar den låten... önskar er en fin fredag kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får bestämma, helt klart!
   Ja, vi hoppas vi får höra den i helgen.

   Radera
 2. Den är ju sjukt stor den där kotten! Lilla handen försvinner ju :-)

  Skönt att inte ha något särskilt bestämt när det blir helg. Såna helger behövs ibland. Hoppas att ni får en riktigt skön helg och god helg!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är "tremendous"! Kotten alltså:)

   Mycket skönt ska de bli,
   kram.

   Radera
 3. PS
  Tack för att ni tagit bort ordverifieringen! Det har jag också gjort. Sabla otyg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vassego, det har bara blivit så attans störigt...

   Radera
 4. Den där kotten är verkligen intressant, och även lite farlig med tanke på att den skjuter ut kärnorna :) Ni får vara försiktiga där hemma! Önskar er en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är skyddsglasögon som gäller när man är i närheten:)

   Radera
 5. Vilket pysslande att skala kärnorna! Det kanske är något att ta med sig ut i solen och göra. Nytta coh nöje samtidigt? :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hade bara solen visat sej i helgen så... Men det gick fint att göra inne också:)

   Radera
 6. Spännande med egen skörd av pinjenötter! Själv åt jag några som inte var helt färska för några veckor sedan och har därför fått lite tillfällig avsmak. Hoppas det går över snart för det finns inget godare än lättrostade färska pinjenötter!

  Trevlig helg önskar fröken Dill

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi hoppas verkligen att våra inte är dåliga... sådant jobb det är med skalningen så vore det väl typiskt!

   Radera
 7. alltså, nu kommer ni att tycka att jag är helt störd på riktigt men jag drömde inatt att jimmy råkade diska eran pinjekotte! (jag tycker själv att jag är lite störd just nu faktiskt.) och så blev jag jättearg på honom och skällde på honom för det måste han väl fatta att han inte kan diska eran pinjekotte, men den låg av någon anledning på våran diskbänk så då diskade han den... ja. så om eran pinjekotte ser lite konstig ut idag så vet ni varför. nu ska jag nog gå över gatan till sjukhuset här på andra sidan och be att få lite hjälp tror jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara Pernilla, helt störd tycker vi inte att du är:)
   Men om den nu låg på er diskbänk så skulle den väl förmodligen diskas... fast i fortsättningen är det kanske bäst om Jimmy håller sej till glassmaskinen istället, mest för säkerhets skull:) Kanske en pinjeglass?

   Lycka till på hospitalet!

   Radera
 8. Haha, tänk att man aldrig sett en pinjekotte förut! Hade ingen aning om vart de där pinjenötterna kom ifrån, men nu när jag ser det är det ju självklart :) Verkligen spännande att få se det på riktigt, i alla fall genom er blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, kul att vi kan bilda våra läsare lite också:) Nej då, vi hade faktiskt heller varken sett eller visste vart kärnorna kom från.

   Radera
 9. Nu börjar man ju fatta varför det är så förbenat dyrt med pinjenötter...
  Trevlig helg på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, ett sånt attans jobb som det är så ska det kosta lite:)

   Radera
 10. Jag kommer aldrig att klaga på att de är dyra igen ;)


  Anki, Håkan, jag har en tävling på min blogg som jag tror att skulle passa dig =)
  Kom gärna förbi!

  Kram
  /Nellie

  http://sockertussen.blogspot.se/2012/03/vinn-en-whoopie-matta-macaron-matta.html

  SvaraRadera
 11. Jag börjar förstå varför pinjenötter så dyrt. Coolt att kunna skörda egna även om det verkar aningen pilligt.
  Amy och jag har pratat om att försöka få ihop en bloggträff längre fram i vår/till sommaren. Frågan är bara vart och när?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket mer pilligt än vi trodde att det skulle vara...
   Ja, den idéen gillar vi skarpt och ni kan klart räkna med oss! Vi är ju iväg lite under sommaren, men just de veckorna som vi är borta är det väl kanske flera som har semester och inte är hemma så kanske inte det är risk att det blir då... Bara vi vet datumen i god tid så vi kan fixa med billån och kanske ta en övernattning i samband med träffen beroende på vart det bli? Småland ligger ju i närheten om det nu skulle bli där:) Behöver ni hjälp med något så är det bara att hojta till, det kan ju kanske vara lite jobb med det hela?

   Radera
 12. Så fint påskris! Kul att stoppa ner några snittblommor i vasen också, måste få tag på ett fint ris att ha här hemma med :D
  sv: Ja visst lät det som en gudomlig cheesecake!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!