onsdag 27 juni 2012

Smörgåstårta

I dag blir det smörgåstårta till er, efter ett gammalt recept som man hittar i gröna lådan. Detta är en smörgåstårta som Anki minns serverades hemma vid flera tillfällen och som dessutom serverades på 20-årskalaset för en smärre evighet sen. Att det skulle ta över 17 år innan den skulle bjudas på Håkan är ju nästan skamligt, men bättre sent än aldrig. Det visade sej även stämma med det gamla talesättet att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, för smörgåstårtan föll herr Mårtensson väldigt bra i smaken!

Vart Ankis mor fått receptet från finns det inga ledtrådar till, skrivet på maskin med anteckningar i kanten så ger det inga ledtrådar alls. Vi misstänker att det härstammar från 70-talet någon gång... Bli nu inte oroliga över alla olika ingredienser och smaker, de passar hur bra som helst tillsammans när man väl smakar!

Ingen vanlig "lax och räksmörgåstårta" här inte!

Smörgåstårta  8-10 pers
Grovt bröd, skivade i landgångsskivor - inte för tjocka ski
Vitt bröd. skivade i landgångsskivor
5 hårdkokta ägg, hackade
2 burkar á 240 g ansjovis, hackade
1-2 tubar á 145 g böcklingpastej
1 flaska remouladsås
1 purjolök, strimlad
2 á 150 g pkt leverpastej
Bostongurka
3 dl vispgrädde
3/4 tub kaviar
hackad dill
Garnera med:
rädisor och gurkor
Rör samman en "gubbaröra" av ägg och ansjovis.
Vispa grädden och rör samman med kaviar och dill.
Som första lager av tårtan lägger du ut de grova brödskivorna, bred smör på om du vill ha det och sedan täcker du brödet med gubbaröran.
Nästa lager är vita brödskivor som först stryks med böcklingpastej, därefter remouladsås och till sist strör du på purjolök.
Tredje lagret är grova brödskivor där leverpastej breds på och sedan ett tunt lager bostongurka.
Sista lagret är vitt bröd som kaviargrädden stryks på och som sen garneras med rädisskivor och gurkskivor.
Bästa smaken får man om man lägger samman smörgåstårtan dagen innan den ska serveras och sedan lägger på grädde och dekorationer den dagen den ska serveras.


Så över till andra godsaker som vi lovat avslöja för er... skulle vi ju berätta för er om vilken affär vi besökte sist vi var i Malmö efter att vi läst om den både hos Emmy och Charlotta. Emmy hade lite gissningar och en av dom stämde helt rätt, vi var nämligen i chokladaffären Cacaofoni och köpte med oss lite godsaker hem.
Hur svårt som helst att bestämma oss hade vi, så undertiden som vi kämpade med valen så fick vi en så oerhört intressant lektion i chokladens värld. Vilka olika sorter det finns, vart de kommer från och som att det inte räckte så fick vi även provsmaka några olika sorter och jämföra med varandra.

Hallon, champagne, saltlakrits och fläder. 
Vår absoluta favorit blev saltlakrits, en riktigt salt smak till den goda chokladen passade så bra.
Är ni i Malmö ska ni absolut leta upp Cacaofoni (är inte alls svårt!) och göra ett besök där, bara den ljuvliga doften man möts av när man stiger in och det fina bemötandet man får är värt ett besök!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Smörgåstårta är ju så gott, framför allt hemmagjord. Men det är inte alltid den blir så mycket billigare om man gör den själv, inte det receptet jag har. Men så gott det blir!

    Chokladpraliner är ju så lyxigt. Brukar få det i julklapp av mamma, och i princip enda gången jag äter det. Kanske får bli ändring på det. I min prinsesshandbok står det uttryckligen att jag är värd det! ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Åh så gott med smörgåstårta! Något som man gör alltför sällan men som alltid känns lika lyxigt! :)

    SvaraRadera
  3. Mmm..smörgåstårta är gott och den ser så fin ut! :)

    Visst är chokladaffären trevlig. Jag har fått en massa bra tips där inne, bl a hur man gör en lakritstryffel. Brukar ibland stanna till på vägen hem från jobb och ta en cappuccino och några goda praliner till! :)

    SvaraRadera
  4. Tur att sambon inte ser detta inlägg, han älskar nämligen smörgåstårta och hade nog velat ha en rejäl bit, har ännu inte testat på att göra en egen smörgåstårta då jag inte vet vilket recept jag skall använda eftersom jag inte äter det själv, borde testa erat recept :-)

    SvaraRadera
  5. Smörgåstårta är så gott och går alltid hem. Lite typiskt svenskt för när jag visade bilder på smörgåstårta första gången fick jag från indiska vännerna/släkt frågan om vad det var :)

    Så spännande att receptet är så gammalt också. Gamla fina anor minsann.

    Praliner, mums de kan man äta många av ;)

    Stor värmande onsdagskram till er båda!

    SvaraRadera
  6. Kul med smörgåstårt recept så gott, man gör det bara allt för sällan.
    Chokladprovning är så kul och lärorikt var på det för några år sedan.

    SvaraRadera
  7. åh vilken pampig tårta,ser ju riktig god ut.a usch va lång tid de tog,hoppas ni inte glömmer bort den igen.

    SvaraRadera
  8. Ja, det var verkligen en salig blandning i den smörgåstårtan. Säger ni att de passar ihop så tror jag er, men jag är skeptisk, ha ha...
    Åh, Cacaofoni. Min favorit var också saltlakrits. Tycker lakrits och choklad är så gott ihop!

    SvaraRadera
  9. Gahhh vilken höjdare mums mums mums : ) Chokladprovning är den bästa provningen : ) kram på er finisar Sofia

    SvaraRadera
  10. Den butiken låter som något för mig! Mums!

    Smörgåstårta är en märklig produkt. Man blandar en massa olika smaker, men visst är det så att de tillsammans smakar helt ljuvligt! Er låter härligt smarrig! Jag äter inte leverpastej av griskött men man kan ju ersätta med något man själv gillar bättre - också en av smörgåstårtans fördelar. Vi gjorde ju en god variant när dottern tog studenten nu i maj - alla åt så de var sprickfärdiga och många ville ha doggy bag. För visst är den ÄNNU godare nästa morgon? Kram!

    SvaraRadera
  11. MÅSTE göra smörgåstårta någon gång. Aldrig gjort! Det är ju så gott!

    SvaraRadera
  12. Vilken snyggotårta! Fint och gott med mörkt bröd bland varven. Nu kinkar jag lite med några av grejerna i men just med smörgåstårta brukar det mesta funka. Att äta den här med ögonen räcker långt om inte annat. Speciellt med den där drycken som står påpassligt intill på bilden :-)

    Vill också göra utflykter - vi är så dåliga på sånt. Tack för tips, jag får börja sätta ihop en lista för till södra Sverige måste jag helt enkelt bege mig. En liten road trip förbi Ystad, Malmö och så Kalmar. Kanske finns det lite gott käk att tigga någonstans på vägen...

    Kram till er på lelle-löda fast ni sover nog nu :-)

    SvaraRadera
  13. Smörgåstårta har jag växt upp med :) På alla kalas serverades smörgåstårta, hihi, så jag tror att jag förätit mig lite. Choklad och smak av saltlakrits är bara så gott! Ha det bra, kram!

    SvaraRadera
  14. Låter jättegott! Visst är det väl konstigt att smakerna passar ihop helt plötsligt - ingen skulle väl annars ha kaviar på en smörgås med leverpastej eller räkor på en ostmacka som i den klassiska smörgåstårtan ;-)

    SvaraRadera
  15. Hej på er...
    Har aldrig gjort en smörgåstårta, men den låter mycket 70-80tal och då bodde jag i Sverige där det alltid bjöds på smtårtor vid alla festligheter. Har vid flera tillfällen tänkt bjuda mina Spvänner på ngt speciellt,nu kom ni med det speciella receptet. Tack ;)

    SvaraRadera
  16. Åh vad härligt med smörgåstårta! Ser jättegod ut! Jag har nästan känt mig lite "off" som envisats med att servera smörgåstårta i tid och otid (yngsta dottern vägrar fira sin födelsedag om hon inte får smörgåstårta!) men nu börjar det ju till min glädje bli helt inne igen.
    Tack för tipset om chokladbutiken! Andra matiga Malmötips mottages tacksamt, ska med största sannolikhet ta en Skånesväng senare i sommar.

    SvaraRadera
  17. Amen tjena, vad gott! Smörgåstårta är det inte mycket som klår. Och alltid trevligt med nya fast gamla ideér!

    SvaraRadera
  18. Den smörgåstårtan ser riktigt god ut! Ska absolut testas vid tillfälle!

    Jag har också smakat chokladen på Cacaofoni men jag blev faktiskt besviken, tycker att Peter Beijer håller mycket högre kvalitet.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!