fredag 5 oktober 2012

Vi reser vidare. Lördag del 2.

Nu är det fredag, om det nu råkar finnas någon därute som inte visste det:) Vi tänkte fortsätta visa lite bilder från vår matresa vi gjorde förra helgen, och idag är det dags för hur det såg ut under lördagskvällen.
Efter lördagens utflykter på Österlen med alla fina studiebesök så var det nämligen dags för oss själva att kocka till vår middag på hotellet. Det är liksom det som är en del av konceptet på Saltsjöbadens Matresa,
de 16 som är i resesällskapet lagar själv till sin middag med hjälp av en kock under tiden som man äter och dricker gott.

Lagen som vi delats in i på förmiddagen tog sig an de/den rätterna som de fått tilldelat sej sen var det bara att försöka följa recept och instruktioner. Inte helt lätt ibland och emellanåt blev det trångt vid spisen, plattorna räckte inte riktigt till och redskapen likaså. Men vad gör det egentligen, så länge man kan skratta, ha kul och få vara tillsammans runt det gemensamma stora intresset som man delar med alla andra.
En fördrink fick kicka igång matlagningen:

Dagens fråga: Vad tror ni händer när ni bjuder ett gäng matbloggare på fördrink?
A: De skålar och smakar direkt.
B: Bästa ljus och uppställningsplats letas upp och kameran åker fram.

Okej... nu ska vi se här... smutta på drinken eller skala äpplen... hmmm, svårt val:)

Några av de otroligt fina ingredienserna som vi använde oss av. Torsk som saltrimmades, kantareller till soppa, skaldjur till amuse bouche, vårlök som tillbehör och till sist ärtor och sugar snaps som användes till de vegetariska rätterna. 

Full fart i köket... ja, kanske med vissa undantag:)

Anki med sin kompanjon Mary, redo att ta sig an äpplen, äggvispning och sockersmältning. 

Ingredienserna till efterrätten äpple tarte tatin med vaniljglass och honungsknäck. 

Ena halvan av förrättskockarna, Håkan och Olof. 

    Ingredienserna till bl.a bliner.                                     Calles lökhackningskonster gick inte av för hackor!

Håkan och Calle lägger upp sina bliner med hackad lök, löjrom och äggad crème fraiche. 

Någon av er som sitter och funderar på disken? Nej, vi tänkte väl det, det gjorde inte vi heller:)  
Inte förrän vi såg den fullastade vagnen och då var vi väldigt tacksamma över att vi fått ta del av de "Generella matlagningstipsen" som vi fått av Thomas tidigare under dagen. 
Sista regeln på listan lyder nämligen: "Den som lagar mat diskar I N T E." Glöm aldrig det...


Menyn för lördagskvällen såg ut som så här;
Förrätt: Kantarellsoppa med selleripuré                                   Vin: Castello del Poggio, Italien
Mellanrätt; Blini med löjrom, crème fraiche och rödlök             Vin: Louis Max, Frankrike
Varmrätt; torskrygg med variation på lök                                Vin; samma som till mellanrätten
Ost; Österlenädel med tomatmarmelad och kryddbröd              Vin; Domaine Cauhapé
Efterrätt; Äppletarte tatin, vaniljglass och honungsknäck          Vin; Raymond Morlin, Frankrike

Eftersom vi fick recepten med oss hem så tänkte vi försöka ge oss på att laga till rätterna här hemma också. Dels för att det kan vara spännande att prova hemma i vårt eget kök och dels så vi kan få till fina bilder på maten för det fick vi inte alls till i lördags. Men mest för att för att det var så fantastiskt gott alltihop!

Nu kära läsare, nu ska ni få njuta av helgen så bra som ni bara kan,för det tänker vi göra! I morgon är det lördag (ni ser vi är inte helt tappade bakom mjölkavagnen) och då tar vi sovmorgon som vanligt, löser melodikrysset till långfrukosten för att sen ta itu med kvällens middagsbjudning.
En helt vanlig lördag i Mårtenssons kök, med andra ord.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Ja, riktigt bra var det!

    Ha en riktigt fin helg hörni! Kram kram

    SvaraRadera
  2. Ännu mera roligheter alltså. Det verkar fantastiskt kul att vara med om!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Vilka goda och härliga råvaror ni fick använda er av!!! Så kul att se fler bilder. Ni får ha en trevlig helg!!

    SvaraRadera
  4. Herregud! Varför läste jag det nu när jag är så hungrig?! Så mycket gott vi åt!!

    SvaraRadera
  5. Finns Melodikrysset fortfarande?!? Minns att mamma löste/gjorde det när jag var liten ;-)

    Så fina bilder, både på er och maten, jättefint inlägg!

    SvaraRadera
  6. Ser ut som ni hade en jättehärlig och kul resa!

    SvaraRadera
  7. den där gyllene regeln lever vi efter här hemma, så jag diskar aldrig :) okej, ibland diskar jag när jag har bakat och använt extremt mycket saker och jimmy inte ens ska få smaka av det jag bakat. men annars så slipper jag, det är fint det! tur att jag är proppmätt nu när jag läser om eran 5-rättersmiddag, annars hade det blivit jobbigt!

    ha en fin helg kära mårtenssonare! kram!

    SvaraRadera
  8. Fina bilder!! Och kockmössor! =)
    Trevlig helg!

    Kram
    Malin

    SvaraRadera
  9. Vad ska man säga!Inspirerande!!www.sportochspelkocken.se

    SvaraRadera
  10. Älskar't! Så säger man älskar det där jag är nu, i min hemstad på landet. Kanske ska lära er lite också, karta i träna t.ex. Vet ni vad det betyder :-)

    Jag tröttnar aldrig på att få läsa och se bilder från helgen. Så roligt också att vi har fångat från olika håll så det blir lite annorlunda varje gång. Min tanke är också att prova laga några av recepten själv.

    Melodikrysset är så mysigt att lösa på lördagsmorgnarna men eftersom vi tar en sovmorgon som är värd namnet så lyssnar vi via nätet efter sändning. Enligt min mamma och pappa är det fusk, det ska vara live :-)

    Lycka till med krysset och ha en underbar helg!

    Kram + kram till er

    SvaraRadera
  11. Ha ha... Ja, det är helt galet med all dryck och mat som måste ställas till rätta och fotas innan den kan avnjutas. Hm, de där med bea matbilder från helgen är en enda tragedi. Krävdes en hel del redigering för att maten skulle gå att ens urskilja på tallrikarna.
    Calle fick ju ändå bakläxa på lökhackandet... Tyckte han skötte sig finfint. Här är ju bildbevis.
    Ha en härlig helg. Själv håller jag till på sjukan :-(

    SvaraRadera
  12. Tack för fina bilder och text! Ha en skön lördag!

    SvaraRadera
  13. Ja, vi var galna med vår kamera... fick inte så många fina matbilder heller tyvärr. Det var så mörkt i salongen ;) Och även om en viss Amy insisterade på att tända upp blev det inte så bra ljus ändå.

    Så bra att jag följde med er efteråt och fick en hel timma med er allena, den var guld värd!

    Önskar er en riktigt fin helg, kram på er!

    SvaraRadera
  14. Så fina bilder gahhh vart ska vi åka nästa gång då ska jag med : ) kram Sofia i Kreta underbart här : )

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!