onsdag 1 oktober 2014

Laxwallenbergare med blomkålsmos

Fiskälskare är vi av stora mått här i det Mårtenssonska köket, ingen nyhet där inte, och vi äter fisk på flera olika sorter sätt. Ja, alltså vi stoppar ju alltid fisken i munnen, någon måtta får det minsann vara på konstigheterna, men vi tillagar den gärna på olika sätt:) Grytor, soppor, stuvad variant (jodå det är så gott så - prova men bli inte rädda för bilden!), grillat, rökt, på pinne och i form av biff- ja säg vad man inte kan trolla till med en fiskarumpa. Och fiskarumpa, det är just vad vi använde när vi lagade till rätten vi bjuder er på här i köket idag.

Laxwallenbergare

Vi brukar passa på att köpa en hel bit laxfilé när vi kan hitta det till bra pris, perfekt att skiva upp till portionsbitar och ha på lager i frysen för dagar då fisksuget flyger på. Ändbiten som då blir behåller vi i hel bit och låter den vara ca 300-400 gram stor, då vet vi att den räcker till en lagom middag till oss båda. Antingen använder vi biten till soppa, gryta eller som i detta fallet att mixa och förvandla till biffar. Sluta nu inte läsa om ni inte äger en mixer, det går precis lika bra att hacka loss med kniven, det behöver inte vara finfördelat för att det ska bli en biff.

I dagens recept har fru M blandat ner grädde i ett försök att efterlikna den berömde Wallenberg och om vi får säga det själva så blev vi väldigt nöjda med resultatet. Istället för skorpmjöl blandades fiberhusk ner och bums så var biffarna glutenfria! Smaksättningen kan du variera efter eget tycke och smak, hetta till den med chili, friska till med mynta eller dra på med fler örter om du föredrar det.

Lawallenbergare   2 port+matlåda
400 g lax
2 äggulor
1 dl grädde
2 msk fiberhusk
½ dl fint hackad dill
½ citron, rivet skal och saft
salt och vitpeppar
Mixa laxen i en mixer så den finfördelas, har du ingen mixer så går det även att finhacka laxbiten.
Blanda samman laxhacket med övriga ingredienser och låt smeten stå och svälla ca 5 minuter.
Forma smeten till biffar, blöt gärna händerna med kallt vatten så går det lättare.
Stek biffarna i rejält med smör, 3-5 minuter per sida så de får en gyllenbrun färg.

Till våra biffar åt vi blomkålsmos, gröna ärter och skirat smör.

Blomkålsmos
500 g blomkål
½ dl crème fraiche
hackad dill
salt och peppar
Dela blomkålen i mindre buketter och koka dom i saltat vatten så de blir helt genomkokta och mjuka.
Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av i grytan innan du mosar den med en potatisstöt eller med en visp.
Rör ner crème fraiche och hackad dill, smaksätt med salt och peppar.

Inte en endaste fiskbit blir det på tallrikarna ikväll, så vida vi inte öppnar en burk makrill och slänger på äggmackorna. Frun har nämligen anlänt hemmet senare än vanligt efter ett möte och det som står framdukat är en kvällsvickning i form av te, kaffe och mackor. Inte fel det heller, speciellt inte när det finns gott pålägg och Big Bang på dumburken:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

8 kommentarer:

  1. Gahhh ni kan ni finisar : ) kram till er från er bloggvän i Hjo Sofia : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för komplimangen Sofia, kramar tillbaks.

      Radera
  2. Ni har lyckats pricka in två av mina favoriter i detta liv - mackmiddag och BBT! Älskart! :=)

    SvaraRadera
  3. Laxwallenbergare låter otroligt gott, just med kanske lite chili och lime. Ttack för inspirationen, det här måste jag laga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att det uppskattas Riita, så glada vi blir. Varsågod och tack!

      Radera
  4. WOW det där ser så smaskens ut att det bara vattnas mmm :) hoppas du får en solig hösthelg.

    Ny post ute...Härliga kokosfett naturens under :)

    LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!