måndag 19 oktober 2015

Enklaste fiskgrytan.

Så har vi påbörjat en ny vecka, den 43:e i raden och vi är redan halvvägs genom oktober, är det klokt?! Vissa påstår att den där tiden som går så fort, den går fortare ju äldre man blir och det är nästan så vi börjar tro på det. Fast å andra sidan så säger man ju också att tiden går fort när man har roligt, det tycker vi låter som en mycket trevligare anledning och tar fasta på den istället:)

Eftersom det då är starten på veckan så betyder det ju att fiskdagen närmar sej (eller så är den här redan beroende på när du läser) för på tisdagarna äter vi ju fisk eller hur? Då har vi som av en händelse en makalöst lättlagad fiskrätt att bjuda er på, frågan är om det inte är det enklaste vi någonsin lagat till?


Den här grytan är så lättlagad så att man behöver inte ens ha kommit ihåg att ta fram fisken från frysen på morgonen, man kan alltså vara så glömsk man vill och ändå få till en smarrig måltid. Dessutom är det få ingredienser som krävs, 6 stycken närmare bestämt, för att få maten på bordet:

Enklaste fiskgrytan   2 port
1 paket fryst torsk, 400 g
2 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning, eller 1½ msk fiskfond
1 dl vitt vin
hackad persilja eller dill
½ citron pressad saft och rivet skal
salt och peppar efter smak
Rör samman crème fraiche och vin i en gryta, smula ner buljongen och låt det koka upp.
Lägg ner det frysta fiskblocket och citronskalet och sänk värmen så det sjuder lite försiktigt.
Lägg på locket och låt grytan sjuda ca 20 minuter, rör då och då så det inte bränns vid i botten.
Pressa i citronsaft efter smak, salta och peppra.
Precis innan servering blandar du ner persiljan/dillen.

Enkelt, eller hur?!

Och på tal om att ha roligt och vara glada, i går var det extra glädje här i köket kan ni tro! Vi blev uppmärksammade på att vi plötsligt var stolta innehavare av första placeringen på en lista över "populära svenska matbloggar just nu"! Halleda, ni kan ju ana hur glada vi blev, inte för att vi är svåra att glädja eller har svårt för att se det positiva i det som händer, men detta var verkligen något som gjorde oss både stolta och glada!
Tack för alla fina hurrarop och gratulationer som skickades till oss både här och där, så fina följare och läsare vi har här i det Mårtenssonska köket!

Efter oss på listan låg vår bloggarvän Helena, som i dag har intagit vår plats som nummer ett och vi har hakat ner, säg den glädje som varar för alltid:) Men det är just det som är så roligt med just denna listan, det går upp och ner och det är inte alltid samma blogg där uppe på prispallen - delad glädje är verkligen dubbel glädje! Så grattis säger vi till Helena i dag och skickar vår glädje vidare till dej, och hoppas att du är stolt över det du gör!

Ha nu en riktigt fin fortsatt vecka, och sköt om er.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Fisk är så gott och är det dessutom lättlagat så är det ju ännu bättre. :-) Idag köpte jag lunch på en restaurang och det var en Italiensk fiskgratäng som var dagens rätt. Himla gott var det, med smaker som soltorkad tomat, parmesan, oliver och oregano - ska försöka återskapa den rätten hemma framöver. Ha en fortsatt fin vecka! Kram! /Anna J

    PS. Jag grattade er på Instagram men grattis igen till er topplacering häromdagen. Inte alls förvånande tycker jag. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men visst är det precis så:) Den där fiskgratängen låter verkligen som den skulle passa oss väldigt bra i smaken, det tipset tar vi också och spinner vidare på - tack!
      Tack för komplimangen Anna, stor kram på dej!

      Radera
  2. Ja den där topplistan går verkligen upp och ner såsom hela havet stormar. Vi var faktiskt uppe på plats 25 häromdagen och det blev vi så glada för, den bästa placeringen hittills men idag har vi halkat ner lite igen. Men den är rolig att följa och ger livet lite extra spänning.
    Kramizar och ha en fortsatt fin vecka! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var väl en riktigt bra jämförelse:) Men visst är det kul, det är omväxling och inte hela tiden samma blogg som har samma plats. Att det dessutom är bara matbloggar tycker vi är en stor bonus! Grattis till er placering säger vi, härligt när man kan få bli glad och ha lite spännande:)
      Kramar till er!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!