tisdag 8 december 2015

Göra egen sylta i crock pot


Lite mer jul var utlovat och lite jul är precis vad vi ska bjuda på idag, för visst hör väl pressylta julen till? För visst, även om man kan äta sylta året om så är det väl mest till jul det hamnar på våra tallrikar i alla fall.

Här är det den där charkuteristen herr Mårtensson som varit i gång och experimenterat. Denna gången var vår crock pot inblandad i hans experimentella matlagning, i den hamnade nämligen köttet som efter kokningen användes till att göra pressyltan. Sylta är något som Håkan gjort tidigare, både så kallad rullsylta och vanlig pressylta, men då utan crock pot och istället i vanlig gryta. Men har man fått en idé i huvudet så har man, då är det bara till att ge sig på att testa för att se om isen bär och man går i land med idén! Och iland gick det, det gick faktiskt väldigt bra och blir även du sugen på att testa experimentet i din "potta" så gör du så här:

Sylta
2 kilo skallkött eller benfritt fläsklägg, rimmat
20 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
3 lagerblad
1 gul lök
1 liter vatten
Ställ in grytan på hög värme och låt allt koka 4 timmar.
Ta upp köttet ur grytan, använder du fläsklägg så skär bort svålen men försök att låta så mycket som möjligt av fettet bli på köttet. Spara en liten skvätt vatten.
Kör köttet i en köttkvarn utan hållskiva, använd alltså bara knivinsatsen, eller hacka köttet fint och gör sedan kryddblandningen.

Kryddblandning
1½ msk grovmalen kryddpeppar
10 grovmalna vitpepparkorn
Blanda samman köttet med kryddblandningen tillsätt lite av vattnet från koket.
Häll smeten i en form, antingen du har en riktig form för ändamålet eller så tar du en sockerkaksform som du först klätt med plastfolie.
Lägg press på formen och ställ det kallt i kylen så det får stelna.
Inlagda rödbetor är nästan ett absolut måste att äta till.


Har du nu inte en crock pot så går det naturligtvis bra ändå att göra din egen pressylta ändå. Kika då vidare på detta inlägget hur du går tillväga. Vill du testa att göra egen rullsylta också så hittar du recept och instruktioner i detta inlägget.
Lycka till!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

 1. Sylta, ja det är barndomsminnen.... Macka med sylta och rödbetor.
  Tack för era fina ord hos mig!

  Kramar Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst är det gott och nostaligmat.
   Så lite så,
   kramar på dej

   Radera
 2. Mm, sylta med potatismos och rödbetor.. Min potta han SPRACK förra veckan och åkte på tippen idag. Lär inte bli någon ny närmsta tiden tyvärr :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hugaligen, sprack den! Usch vilket missöde, så tråkigt.

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!