fredag 11 december 2015

Saffransdrömmar


Sötsaker igår och sötsaker idag, man skulle ju nästan kunna tro att vi plötsligt förvandlas till en bakblogg. Men så är icke fallet, vi blir bara extra sötsugna vid denna tiden på året och vem blir inte det egentligen när tidningar, bloggar, facebook och Instagram svämmar över av frestelser. Och ni vet väl att det enda sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den - i alla fall om vi ska tro på Oscar Wilde!
Huruvida ni väljer att falla för dagens kaka eller att motstå den är helt och hållet upp till er, vi kan meddela er att vi har fallit mer än en gång (snart noga räknat 36!) och alla många gångerna var lika smarriga:)

Saffransdrömmar ca 36 stycken
100 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ g saffran
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
4-4½ dl vetemjöl
Rör smör, socker, vaniljsocker och saffran smidigt och mjukt antingen för hand eller i matberedare.
Tillsätt oljan lite i sänder och fortsätt röra.
Blanda samman hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i smeten.
Arbeta in resten av mjölet till en smidig deg.
Dela degen i två lika bitar och rulla till två längder som du sedan delar i 18-20 bitar/längd.
Rulla bitarna till bollar och lägg på bakplåt, klädd med bakpapper. Lägg dom inte alltför tätt för de flyter ut när de bakas.
Grädda kakorna mitt i ugnen på 150 grader i 18-20 minuter.
Ta ut och njut!

Lägg kakorna en bit från varandra, annars smälter de samman i ugnen.

Håkans absoluta favoritkaka är just drömmar, 
så att hålla fimsingarna borta var svårt även under tiden som de skulle förevigas:) 

I dag har vi inte haft en vanlig ledighetsfredag, nej det har varit arbete för oss båda faktiskt. Håkan drog iväg på stålhingsten tidigt i ottan för att ställa sej i köket på jobbet och fortsätta stoppa korvar, göra leverpastejer, steka köttbullar, röka och griljera skinkor.
Anki försvann en stund senare till sitt jobb där barnen gick lucia för föräldrarna i arla morgonstund och sedan bjöd på frukost. Frun, som från och med i går är både gråhårig och väldigt korthårig, försvann nästan helt och hållet under sin gamla tomteluva och såg plötsligt ingenting när den halkade ner över ögonen. Så hon påminde mest om Toker där hon satt bakom barnen i luciatåget, tack och lov för släckta lampor och mörka morgnar:)

Nu hoppas vi att ni alla får en kanoners fin fredagskväll och helg, att ni kommer att få falla för några frestelser och kanske till och med lyckas med att motstå någon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Frestelser är härliga - tänk, vad gjorde vi utan dem!? Satt och deppade i en hög tror jag. Håkans finaste dröm är du, Anki. Undra på att han gillar drömmar... Grå eller inte så är du rena drömmen. Det är ni båda.

    Jag brukar baka drömmar efter ett gammalt recept med "kronolja" som ingrediens. Jag tror att jag hittade receptet i en gammal Allt Om Mat eller Ica-kuriren från sjuttiotalet. Mamma och pappa hade ju dessa tidningar och jag fick ett par årgångar att klippa i för länge sen.

    Här ska det fejas lite i helgen. Tänkte plocka ur hela bokhyllan/vitrinen och diska ALLA glas och byta vaserna mot några tomtar. Så får J bli tomtekramare (när han inte kramar mig)! Kram på er!

    SvaraRadera
  2. Jag är böjd att hålla med Oscar Wilde! I alla fall den här tiden på året tycker jag det är tillåtet att ta ut svängarna lite extra. Här har det också bakats och tryfflats och gjort pepparkakschokladsås. Allt kommer förstås på bloggen i sinom tid. Faktiskt redan i morgon. Ha en fortsatt fin helg och en härlig Lucia! Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!