fredag 12 februari 2016

Gratinerad hummer med örter och citron


Idag tar vi och kör vidare på temat "mat som kan passa för alla hjärtans dag", och alla andra hjärtedagar året runt, här i det Mårtenssonska köket. I onsdags skrev vi om skaldjurspasta och faktiskt så blir det skaldjur även idag, dock av den lite lyxigare och större sorten som lystrar till namnet hummer. Fast huruvida dom lyssnar när man kallar på dom låter vi vara osagt, vi har bara stött på humrar i tillagat tillstånd och då är det inte särskilt lönt att testa deras uppmärksamhet...

Före...

Laga till hummer kan man ju göra på olika vis, oftast så har vi bara låtit dom få ett uppkok på spisen för att sedan hugga in med skaldjurskniv, gaffel och nötknäckare och doppat köttet i smält smör eller Rhode Islandsås med vitlök. Men ibland blir vi lite vilda och galna, klyver dom röda blötdjuren, slänger på nåt gott och gratinerar dom i ugnen (som här med parmesanost) och när vi gjort det så är vi alltid lika rörande överens om att det är det mest kladdfria och enkla sättet att äta hummer på.

Förra gången vi gratinerade hummer rörde vi samman ett örtsmör med citron där vi även blandade ner panko för att få en lite knaprigare yta. Panko är ett japanskt ströbröd som man både hittar i affärer där det säljs asiatiska matvaror och i andra välsorterade mataffärer, hittar du inte Panko så går det säkert bra att använda vanligt ströbröd också.

Ugnsgratinerad hummer 2 stycken
2 kokta hummrar
50 g rumstempererat smör
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 liten rödlök, finhackad
1 citron, rivet skal från hela och pressad saft från halva
ca ½ dl hackad persilja och dill
2 msk hackad färsk rosmarin
3 msk panko (japanskt ströbröd) eller vanligt ströbröd
salt och peppar
Klyv humrarna på längden, ta av klorna och knäck dom.
Ta ur köttet från både kropp och klo, skär i mindre bitar.
Rör samman smöret med övriga ingredienser och smaka av.
Lägg hummerskalen i en ugnsfast form, lägg köttbitarna i skalen och täck med smörröran.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader och gratinera i ca 10 minuter.

och efter.

I dag fick vi äntligen hem vår nya säng som vi väntat på dom senaste fyra veckorna, så nu ska är sussas gott. Dock verkar det som att den växt några centimeter på höjden sedan vi provade den i affären, för inte kan det väl vara vi som har krympt på dessa veckorna?
Vi övervägde att ställa pallar vid sidorna men det känns inte som att det passar in i rummet något vidare, studsmatta var ett annat förslag men med tanke på fruns dåliga skelett så finns det en "plockepinn-risk" med det. Nej, vi får helt enkelt gå och lägga oss tidigare på kvällen så vi har tid att klättra och så räknar in klättringen i vardagsmotionen:)

Vi önskar er en finfin fredag och härlig helg med massor av god mat och dryck!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!