fredag 19 februari 2016

Thaiinspirerad färsröra

Vi fortsätter på tacospåret och tar oss från en annorlunda tacomiddag till en annan (det kunde ju varit en passande rubrik på inlägget om det inte varit så fasligt långt). Sist fanns det tacokryddor i maten, denna gången finns det inte ett spår av den kryddmixen utan istället är det serveringen som får oss att tänka i dom banorna. Ja ni förstår nog själva hur vi menar när ni ser bilden - hoppas vi:)
Kanske kan detta vara något att variera tacofredagarna med?

Färsen är smaksatt med thailändska influenser, den heta chilisåsen och fisksåsen blir tillsammans med lime och socker en slags marinad att slå över färsen när du fräst den. Fräser färsen gör du med sambal oelek, lök och vitlök, så det är en hel del hetta vi bjuder på och som vanligt är det du själv som bestämmer doseringen. På slutet drar man ner lite torkade kryddor, koriander, mynta och ingefära, och sen är det klart att servera - snabbmat med tjong i smaken!


Här är det många tillbehör på matbordet så det blir lite av en plockmiddag, där var och en själv väljer vad som passar. Tillbehören går säkert att variera på många olika smarriga sätt, vi tipsar om våra och så kanske ni kan fortsätta fylla på tipslistan med era?

Thaifärs
½ kg färs
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 schalottenlök, finhackad
sambal oelek efter tycke och smak
saften från 1 lime
1 msk fisksås
1 tsk råsocker
2 tsk sriracha (het chilisås)
malen koriander
torkad mynta
malen ingefära
Blanda samman lime, fisksås, socker och sriracha i en skål.
Fräs färs, lök, vitlök och sambal tills det är grynigt.
Ta bort stekpannan från värmen, blanda ner limejuiceblandningen och låt stå 5 min.
Blanda ner de torkade kryddorna och servera färsen med valfria tillbehör.

Alla goda tillbehör samlade, redo för att huggas in på. 
Sriracha chilisås är Håkans absoluta favorit och han gör nog gång på minst två flaskor om året och båda får han ha ifred från sin fru som skyr sådan hetta som elden. I vårt kök går den under namnet "Thailands ketchupen", det är så mycket enklare att uttala:) 

Tillbehörsförslag
räkchips
cosmopolitansallad
jordnötter
lime
ananas
avocado
gurka
groddar
het chilisås av typ sriracha

Vad drack vi då till en middag som denna? 
Middagen kändes inte riktigt som "vinmat" så därför föll valet på en Thailändsk ölsort vid namn Leo. Denna har vi sippat på en del när vi varit på semester i Thailand och när vi såg att dom plötsligt fått hem den på stans systembolag, passade vi på att köpa hem lite semesterminnen. 

Denna lediga fredag började med stick i armen för fru Mårtensson, inget som uppskattas alls kan vi säga men ibland ett nödvändigt ont. Nu är armen stel som en pinne, Håkan har föreslagit en mitella att ha den i men där går gränsen för fjanterier och självömkan! Ett glas rött ikväll får räcka som plåster på det naggade självförtroendet:)

En alla tiders fin helg önskar vi er alla, må maten på era tallrikar smaka gott och drycken i era glas likaså.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Fint tips fina skåningar det där ska jag apa efter!
    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners Karin, det tycker vi låter som en god idé, apa efter du bara:)

      Kram på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!