torsdag 10 mars 2016

Middag på restaurang Bastard

En restaurang som vi haft på önskelistan oerhört länge är Bastard i Malmö och förra helgen satte vi oss äntligen till bords och avnjöt deras mat, hallelujla vilken matupplevelse! Att vi överhuvudtaget fick ändorna ur vagnen och kom dit till slut kan vi tacka Freddy för, detta var nämligen hans 30-års present från oss. Det där med att ge bort restaurangbesök är något vi verkligen kan rekommendera, delad glädje är ju som bekant dubbel glädje och i detta fallet snackar vi glädje i trippelupplaga!
Vi har försökt få ner några ord på pränt om besöket och även om det inte är helt enkelt att göra det rättvisa, så hoppas vi att vi kan lyckas förmedla den oerhörda matkärlek vi upplevde. Ja men ni hör ju själva, Bastard gjorde oss lyriska:)

Nästan alla rätterna på menyn är av smårättsformat, menyn förändras i princip nästan dagligen efter tillgång på spännande, intressanta och fina råvaror. Urvalet studerade vi med drink, bubbel och öl i händerna. Vi bestämde oss för att följa kyparens råd och välja "chefs menu" alla tre, vilket betyder att man får in flera olika små rätter att dela sinsemellan vid bordet, alla rätter kommer i olika omgångar. Äter gör man i lugn och ro, vi satt i lite över tre (!) timmar och njöt utan att en endaste gång känna oss stressade, som man ibland kan göra när tallrikarna försvinner innan man ens hinner säga middag.


Tre av rätterna vi fick in ser ni ovan, vi har en tallrik Calcots (en spansk typ av vårlök) med yoghurt, harissa, nötter och kryddor. En tallrik med rotselleri, blekselleri, päron, valnötter och lagrad herrgårdsost och så ett upplägg med Stracchino (italiensk ost liknande mozzarella) med blodapelsin, mandel och mynta. Förutom detta fick vi friterade ost- och skinkbollar och Bastardplanka med charkuterier, inläggningar, confiterad anka och terrin att dela mellan oss som de goda vänner vi är.
Vi kom snabbt överens om att alla var fantastiskt goda på sitt vis och att det var omöjligt att utnämna en favorit!


Efter alla dessa ljuvliga smårätter fick vi in vars en tallrik där vi hittade något vid så tjusigt namn som boudin blanc, en fransk fläskkorv helt enkelt, som serverades med pumpapuré, friterad jordärtskocka, äpple och inlagda senapskorn. Pumpapurén var faktiskt det enda som någon av oss inte gillade så mycket, Håkan är inget pumpafan alls och oavsett hur mycket frugan älskade den lär den inte bli tillagad i vårt eget kök. Korven däremot fick bästa betyg av herr korvmästare himself!


Nu skulle man ju kanske kunna tro att vi var mätta och inte hade plats för en endaste liten smula till, men så var icke fallet. För även om magarna stod i fyra hörn så fanns det plats för efterrätt, finns det sorbet på menyn kan Anki aldrig tacka nej och Freddy var inte svårflörtad han heller. En bitter chokladsorbet med pistage, olivolja och havssalt och en blodapelsinsorbet med timjan letade sej därför in på vårt bord och där snackar vi verkligen "en krocketklubba på smalbenen" som avslutning. Håkan envisas med att hans asfaltsdoftande whisky bjöd på samma fantastiska upplevelse, men därom tvistar fortfarande dessertätarna:)

Till sist en bild från en av toaletterna, japp ni läste rätt det fotograferades även där! Bara att vistas där inne var en upplevelse, det var vi alla överens om, väggarna var tapetserade med gamla och nya urklipp, bilder, texter och reklamskyltar, mm mm, så missa för guds skull inte att kika in där, oavsett om ni behöver eller inte!


Att summera detta fantastiska middagsäventyr är verkligen inte enkelt, det måste nästan upplevas. Men vi konstaterar att lokalerna är riktigt häftiga, inredningen är en härlig humpadenga av olika möbler (fru ryggsmärta gav vårt bord och stolar 5 värmedynor), personalen är oerhört serviceminded och hjälpsamma och allt annat än snobbiga, stämningen är avslappnad och skön. Det enda som vi var mindre nöjda med var ljudnivån på musiken som gjorde samtalen kring bordet lite svåra.

Nu har vi i alla fall lovat varandra, dyrt och heligt, att vi ska ta oss i kragen och göra sådana här smakfulla och upplevelserika utflykter och restaurangbesök lite oftare. Det är ju faktiskt inte så svårt att sätta sej på tåget med näsorna mot Malmö eller Lund, där det ju kryllar av restauranger som erbjuder matglädje som denna! Skärpning Mårtenssons:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. alltså åh ja! älskar att gå ut och äta tokgod mat på fin restaurang. gör ju hellre det några gånger om året än käkar overpriced hamburgertallrik på o'learys en gång i månaden liksom... ni har ju även nära till köpenhamn och där finns det väl också massa bra restauranger.
    tycker ni lyckades väldigt bra med att förklara hur fantastiskt det var även om det är svårt att sätta ord på, jag blir sugen på att åka dit och äta i alla fall!

    kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja med precis så känner vi, hellre färre men galet underbara och goda upplevelser:)
      Tack, så glada vi blir för den komplimangen, det är inte alltid så enkelt med det skrivna ordet...

      Kram på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!