onsdag 31 maj 2017

Torsk med citron och örttäcke

Från en lättlagad middag till en annan, idag blir det en god fiskmiddag som du enkelt lagar till med få ingredienser på hyfsat kort tid - vi snackar middag på ca 30 minuter där mesta tiden är ugnstid. Ingredienserna är varken konstiga eller ovanliga, dom flesta ingår säkert i basutbudet i de flesta kök, du kan byta ut några av dom och inte heller är dom dyra - bra eller visst?!


Så vad är det då där i formen? Jo där ligger det fisk, som i vårt fall var torsk, med ett härligt täcke över sig som den fått gosa med det i ugnen tills det bytt färg och gett smak.
I örttäcket finns det bland annat persilja och dill - dom kan du laborera med och byta ut till andra örter om du vill det -panko - det du kan byta ut mot ströbröd eller dagsgammalt bröd i bitar - solrosfrön - byt mot mandel eller nötter - citron, vitlök och olja.


Vi tyckte att fisken påminde oss om den där mandelfisken man fick i skolan på vår tid, huruvida du minns den från din skoltid och om den ens serveras nuförtiden låter vi vara osagt, en fiskmiddag som vi båda mindes med glädje. Hur mycket av skolmaten vi har positiva smakupplevelser av vet vi inte riktigt, men knäckebröden som man strödde salt på har etsat sej fast ganska hårt i minnesbanken och det säger väl egentligen det mesta :)


Till vår örttäckta torsk åt vi kokt blomkål och en matig sallad med bönor i, någon sås behövdes faktiskt inte eftersom täcket både var saftigt och gjorde så att fisken behöll sin saftighet. Citronklyftan hamnade på tallriken mest av gammal kär vana men inte heller den tyckte vi behövdes, det var smakrikt och gott helt på egen hand!

Torsk med örttäcke  2 port
2 portionsbitar torsk (gärna torskrygg)
Örttäcke
2 msk rapsolja, gärna med citronsmak
1½ dl panko eller ströbröd
2 msk solrosfrön, hackade
1 citron, rivet skal och pressad saft efter smak
½ dl hackad persilja
½ dl hackad dill
1 liten vitlöksklyfta, fint riven eller pressad
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienser till örttäcket, smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Lägg torskbitarna i en smord ugnsfast form och bred över örtröran i ett jämt lager.
Stek fisken mitt i ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter beroende på hur tjock fisken är.

Denna veckan har maten varit av det lättlagade slaget även i vårt "riktiga" kök, vår glädje och inspiration dalade en del när Håkans mormor i måndags gick bort. Att det var dags för Agnes att lämna oss var vi förberedda på, så förberedd det nu går att bli, men hon saknas oss och framförallt Håkan ändå.
Mormor Agnes fick ett oerhört aktivt och långt liv, tänk hon fick vara med till hon fyllt 91 år! Sista scoutlägret hon deltog i var bara för något år sedan, då hade hon hunnit fylla 83 när hon sov i tält och var uppe i ottan för att laga frukost till alla lägerdeltagare! Hon cyklade och skottade snö ända tills hon blev 89, gick och kollade på ungarna i byn när dom spelade fotboll, bakade storbak till folk som fyllde år, lagade god mat, syltade och saftade långt upp i åldern. Agnes gillade skarpt att laga mat och testade väldigt gärna nya råvaror och rätter, så mycket av Håkans matintresse har han att tacka mormor för 💗
Ja Agnes var helt enkelt en krutgumma av stora mått och vi är helt säkra på att hon sätter fart på en och annan soffpotatis dit hon kommit nu 💓

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!