fredag 1 september 2017

Fyllda smördegssnurror

Hej fredag, så härligt att ha dej här igen du är så välkommen så! Förra fredagen firade vi här i det Mårtenssonska köket med en härlig björnbärsdrink, denna fredagen är det smördegssnurror som bjuds till er på fredagsfirarhumör.

drinktilltugg smördegssnurror

I dagens snurror finns det två olika fyllningar, antingen gör du en hel rulle med varje sort eller så delar du både rullen och receptet på hälften - det beror lite på hur många smördegssnurror du vill ha. På en rulle blir det ungefär 20-25 stycken lite beroende på fyllning och hur tjocka du vill att dom ska vara, gör dom bara inte för tjocka för då blir dom lite kladdiga i mitten.

Första snurran är fylld med päron, lufttorkad skinka, rosmarin och västerbottensost, smaker som vi tycker passar som hand i handske! Päronet får gärna vara lite mer moget än omoget, alltså inte för hårt men inte heller för mjukt för då finns det risk att det blir blött i snurran. Rosmarinen kan du ta på efter behag, somliga har lite svårt för smaken av örten och då håller du igen lite eller hoppar kanske över den, andra är som vi och älskar rosmarin och dom drar på en bra mängd!
Tänk på att rulla rullen ganska hårt, lägg den gärna i frysen en stund så blir den enklare att skära upp och hålla fyllningen på plats.


Smördegssnurra med päron, skinka och rosmarin
1 paket smördegsrulle
1 litet moget päron, fint hackat
ca 100 g lufttorkad skinka, fint strimlat
1 kvist färsk rosmarin, fint hackad
ca 2 dl riven lagrad ost, vi hade Västerbottensost
Till pensling
1 uppvispat ägg
Rulla ut smördegsplattan, strö ost över hela plattan och strö sedan på resten av ingredienserna.
Rulla samman plattan från ena långsidan, som du rullar en rulltårta, se till att du rullar ganska tajt så att inte fyllningen trillar ur när du sedan skivar rullen.
Tryckt till änden av rullen på degen och se till så den fäster, pensla gärna lite uppvispat ägg som klister längs med kanten.
Skiva rullen i ca 1 cm tjocka skivor, lägg dom på bakplåtspapper på en bakplåt och pensla snurrorna med det uppvispade ägget.
Grädda snurrorna mitt i ugnen på 225 grader 10-15 minuter.
Servera varma eller ljumna som drinktilltugg eller en bufférätt.

smördegssnurror som drinktilltugg

Andra rullen är fylld med en oströra på färskost, olivtapenade och färska basilikablad som strimlats, härliga smaker och goda smakkompisar även dom.
Tänk på att smaken på tapenade kan skilja sej en del beroende på vilket märke som står på burken du köper (ja köper, här var det genvägar och kylskåpsrens som gällde 😃) eller om du väljer att göra egen, så smaka dej fram när det gäller mängden så inte fyllningen blir för salt.

Smördegssnurror med färskost, tapenade och basilika
1 paket smördegsrulle
100 g färskost, typ Philadelphia
ca 2 - 3 msk olivtapenade
färska basilikablad, strimlade
nymald svartpeppar
Till pensling
1 uppvispat ägg
Blanda samman osten, tapenaden och basilikan, smaka av (tapenade kan skilja en del i smaken mellan olika märken, så prova dej fram med mängden).
Rulla ut smördegsplattan och bred på ostfyllningen i ett jämna lager.
Rulla samman plattan från ena långsidan som du rullar en rulltårta.
Tryckt till änden av rullen på degen och se till så den fäster, pensla gärna lite uppvispat ägg som klister längs med kanten.
Skiva rullen i ca 1 cm tjocka skivor, lägg dom på bakplåtspapper på en bakplåt och pensla snurrorna med det uppvispade ägget.
Grädda snurrorna mitt i ugnen på 225 grader 10-15 minuter.
Servera varma eller ljumna som drinktilltugg eller en bufférätt.

smördeg

Smördeg tycker vi är perfekt att ha hemma på lut om (om och om... snarare kanske när, är rätt ord att använda!) vi behöver ett snabbfixat drinktilltugg eller en deltagare till våra plockmiddagar, som vi gillar skarpt.
Du kan förvara smördegen i frysen, det är bara att ta fram och låta den tina i rumstemperatur eller i kylen beroende på hur mycket tid du har. Färdigköpt finns den på både rulle och i mindre plattor, vi köper oftast den på rulle och sen delar vi den efter hur den ska användas.

Är du sugen på andra drinktilltugg gjorda av just smördeg, man kan göra galet många olika, så har vi några andra finfina recept i vårt arkiv.
Vad sägs om smördegsinbakad ölkorv (låter kanske galet men det är just vad det är, galet gott!) jalapeños eller dito oliver och smördegssnurror med ruccola och ost ?
Det finns även smördegsbakelser med tomater och pizzarullar i ett inlägg, och slutligen oststänger av smördeg i ett annat. Bara att välja och vraka, köpa hem och baka!

Förutom att det är fredag så är det minsann också dags för både ny månad och årstid att ta fart idag, september är här och med sej har den ett fantastiskt härligt höstväder - i alla fall här nere i Skåneland. Vi ska styra våra steg mot Morten för en mysfika, vi tänkte passa på innan han tar sig en lång och välförtjänt semester, har vi tur så finns det ledigt i solen för ett smörrebrö!

En fantastiskt fin fredag hoppas vi att ni får (med eller utan smördeg och drink) god mat och dryck önskar vi att ni får njuta av!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Härliga små knyten:)
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det:)
      Tack, detsamma till dej Milla - kramar till dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!