tisdag 12 september 2017

Tonfisk i sous vide

Har du hängt med i vårt kök ett tag så vet du säkert att vi (speciellt herr M) är väldigt förtjust i att laga mat med nya tekniker och apparater, det är ett intresse som Håkan haft länge. Något herrn funderat på ganska länge att testa är en sous videkokare och efter en förfrågan från Bagarn&Kocken om att prova en sous vide i samarbete med dom, har han nu äntligen fått sin nyfikenhet stillad! Ja Anki också naturligtvis, vi har ju njutit av maten som tillagats med hjälp av vår nya kökskompis båda två 😉

Hitintills har både kött och fisk hamnat i sous viden och alla har lämnat den med samma lyckade resultat, vi måste säga att den ger en oerhört trevlig middagsupplevelse när det väl är dags att hugga in på maten! Senaste middagen som Håkan testade att laga i sous vide var tonfisken ni ser här ovan, vi gjorde det väldigt enkelt och basic med en snabb marinad med smak av citron och olivolja och så kryddade vi med citron, örtsalt och dill. 
Enkelt blev det dels just för att vi gillar tonfisk och inte ville konstra till det alldeles för mycket och dels för att verkligen få en upplevelse hur den blev i sous viden. 


Själva sous viden är den ni ser på bilden ovan och här under, på denna ställer man in temperaturen och tiden som man vill att maten ska tillagas på, för tonfisken ställde Håkan in 40 grader och 40 minuter. Sous viden fäster man sedan på en stor gryta fylld med vatten där man sedan lägger ner maten som ska lagas till och startar sedan tillagningen.


Innan maten läggs i grytan ska den först kryddas med smakerna man valt, vi tog alltså hackad dill, örtsalt och rivet citronskal på våra tonfiskar. 


Därefter är det dags att vakuumförpacka maten i påsar med hjälp av en vakuummaskin och sedan lägga ner påsen i vattnet i grytan när kokaren nått önskad temperatur. Sen är det bara att vänta på att tiden ska gå innan det är dags att ta upp fisken ur grytan, ur påsen och ge den en sista touch i en het stekpanna för färg, ca 30 sekunder på varje sida räcker gott och väl!


Eventuellt behöver man be en liten bön till matgudarna också om vi ska tro på bilden ovan... men det är inte nödvändigt :)


Och så här ser slutresultatet ut, en röd kärna på en otroligt mjäll och saftig bit tonfisk - den absolut saftigaste och bästa tonfisken vi någonsin lagat till i vårt kök!

Tonfisk Sous Vide  2 portioner
2 tonfiskbiffar á 140 g
Till marinering: 
raps- eller olivolja med citronsmak
rökt olivolja (går att utesluta om du inte har)
Till tillagningen:
örtsalt
fint hackad dill
citronskal från ½ ekologisk citron
Gör så här:
Lägg fisken (använder du fryst fisk behöver du inte tina den först) i en plastpåse.
Blanda samman oljorna och häll på fisken i påsen.
Är fisken frusen låter du påsen ligga framme så fisken tinar upp under tiden den marineras, annars lägger du påsen i kylen minst 30 minuter.
När fisken är tinad/marinerad tar du upp den ur påsen och torkar av den, lägger den på en tallrik och kryddar med örtsalt, dill och citronskal på båda sidor.

Vakuumförpacka fisken med kryddan, skalet och dillen på.
Sätt igång sous viden på 40 grader och tiden på 40 minuter, vi brukar ta varmt vatten från kranen så går det kvickt och lätt att få upp temperaturen på vattnet. .
Kör fisken i sous viden 40 minuter, ta upp den och ge den en härlig stekyta i ett riktigt varmt stekjärn med lite olja i, max ½ minut per sida.


Under tiden fisken ligger i sous viden kan man göra en god citronrisotto som passar perfekt att servera till:


Citronrisotto
1 schalottenlök
1 stjälk blekselleri
25 g smör
1 msk olivolja
3 dl risottoris
1 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
ca 1 liter varm höns- eller grönsaksbuljong
fint rivet skal och saft från ½ citron
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
Finhacka löken och sellerin, kör dom gärna i en mixer till riktigt fint hack.
Fräs hacket i smör och olja några minuter på medelvärme under omrörning.
Tillsätt riset och rör runt så det täcks av smör och olja.
Koka upp buljongen i en gryta och håll den varm under tiden som risotton lagas till.
Häll vinet i grytan och låt det koka in under omrörning.
Häll en slev varm buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in.
Häll i en slev buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente.
Eventuellt behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, smaka dej fram.
Tillsätt citronskalet till riset och smaka av med citronsaft, rör till sist ner osten.
Smaka av med salt och peppar, servera med citronklyfta och riven parmesanost.

Till tonfisken drack vi ett spanskt bubbel som passade alla tiders till, det var verkligen ljuvliga smaker och en fin kombination! Barza, nr 77877, beställde vi på systembolaget för priset av 104 värt varenda krona!

Fler av våra (okej då, Håkans) äventyr med hans sous vide kommer helt klart att dyka upp framöver, bland annat så finns det en luffarbiff som ligger på vänt i både kamera och receptbok.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Vad kul! Calles syster har en sous vide som hon är otroligt nöjd med. Låter ju toppen för er köttätare! Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!