torsdag 12 april 2018

Ugnsbakad lax med bacon och tomater

Lättlagad och jättegod middag med endast fem ingredienser är vad vi tipsar om här i det Mårtenssons kök idag. Jepp du läste rätt, fem ingredienser är det enda du behöver för den här smarriga fiskmiddag, lax + tomater + ingefära + vitlök och slutligen bacon som pricken över laxfilén, summa summarum fem!


Huvudingrediensen lax lägger du i en smord ugnsfast form, saltar och pepprar efter behag.
2 av ingredienserna, vitlöken och ingefäran, river och blandar du ihop till en smet som du sedan brer över laxen. De andra två ingredienserna, bacon och tomater, tärnar du och lägger sedan på laxen. Förberedelserna är klara och nu åker det in i ugnen! Kan det bli enklare?


Istället för bacon använde vi rökt sidfläsk, vi gillar att det smakar lite mer rökt och att sältan är lite högre än baconen, men det gör du som du själv vill och föredrar. På tallriken fick den färdiga laxen sällskap av en kall yoghurtsås med dill, persilja och vitlök, och en matigare sallad med blandade grönsaker, rotfrukter, bönor och matvete. Vad du serverar till din lax överlåter vi till dej att bestämma:



Lax med bacon och tomater       2 port + matlåda
400 g laxfilé
1 vitlöksklyfta, fint riven
1 msk fint riven ingefära
1 paket bacon, strimlade
4 tomater, tärnade
Lägg laxbiten i en smord ugnsfast form, salta och peppra efter smak.
Rör samman vitlök och ingefära och bred över laxen.
Toppa laxen med tomathack och baconbitar.
Ställ in formen mitt i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter, tiden beroende på hur tjock laxen är, använd gärna ugnstermometer i fisken som ska upp i 56 grader när laxen är klar att serveras.

Så är vi snart framme vid ännu en helg, fattar ni vart tiden blir av för vi gör det inte? Somliga envisas ju med att påstå att tiden går snabbare när man blir äldre men det vägrar vi lika envist att lyssna på 😉😏. Men ska vi vara helt ärliga så har och gör det absolut ingenting att dessa första månaderna på 2018 går undan, det har ju inte varit någon jublande start på året om man säger så... Fast nu när det börjar vända så smått så gör vi vårt absolut bästa för att ta tillvara på tiden och njuta av den så gott vi bara kan!
I morgon har vi tänkt att äntligen bänka oss på ett av våra favorithak här i stan, vi tänker faktiskt hälsa på Hos Morten och ta en god fika där. Danska smörrebrö, öl och bara njuta är planen för fredagseftermiddagen! Resten av helgen kör vi lite på gehör och ser vad nerven i fruns rygg tillåter.

Har ni några grandiosa planer för en helg? Oavsett hur den ser ut så hoppas vi att ni får njuta av en härlig sådan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Jag är alltid på jakt efter snabba, enkla och goda maträtter som underlättar i vardagen, så det här receptet ska jag absolut testa nästa vecka.
    Tack för tipset och trevlig helg!

    /Birgitta

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!