tisdag 14 augusti 2018

Kyckling tikka masala

Oj så sugna vi har vart på indisk mat den senaste tiden, det är nästan så vi drömt matdrömmar om indiska smaker på nätterna! När vi var på semester åt vi middag på en indisk restaurang en av kvällarna men det var ingen höjdare, till och med Anki tyckte att det gamla uttrycket "det smakar som att sticka ut tungan - ingenting". Och då kära vänner, då har det gått långt!

Men så igår fick vi så äntligen stillat vårt indiska middagsbegär när vi slog till och lagade till Chicken tikka masala med hemgjord kryddpasta och gjorde hembakat naan! Jojomensan ser ni, ibland faller andan på rejält och det gjorde den igår när det äntligen var molnigt och lite svalare.
Bli nu inte förskräckt när du läser att det är egengjord kryddpasta och hembakat bröd, för vill du inte så behöver du varken göra kryddröran eller baka brödet själv - det går bra med genvägar också! Tikka masala-pasta finns goda att köpa på burk, vårt recept funkar bra att använda då också, och naan finns att köpa färdigbakat och smakar jättebra!


Vill du prova på att göra egen tikka masala-kryddpasta så är det inte svårt, alla ingredienserna ska ner i en matberedare/mixer och köras till en smet som du sedan blandar ner i grytan. Vi utgick från Jamie Olivers recept i hans kokbok Jamies matrevolution, en av våra favoriter och mest använda, och så förändrade vi en smula så det passade oss och vårt skafferi bättre. Och det var verkligen plättlätt, vi lovar!

Tikka masala är absolut ingen galet stark rätt, gillar du riktigt het mat så får du göra som Håkan och tillsätta mer hetta när grytan väl ligger på tallriken. Kom ihåg att hetta går alltid att tillsätta men är otroligt svårt att ta bort! 
Garam masala får du ta i mängd efter hur stark masala du har, vi har en jättejättestark krydda och tar därför i en gnutta, så smaka dej fram. 
Tycker du att såsen blir för tunn, vi gjorde det, så red av den med den redning du brukar använda så du får den så tjock som du föredrar. 

Chicken Tikka masala  4-6 port
1 kilo kycklingkött, typ filé eller lårfilé
2 gula lökar, tunt skivad
3 cm färsk ingefära, skalad och tunt skivad
140 g färdigköpt Tikka masala-pasta (på burk) eller hemgjord kryddpasta enligt recept nedan
salt och svartpeppar
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
ev samlab oelek för mer hetta
ev redning typ maizena
Strimla kycklingköttet i ca 2 cm tjocka skivor.
Fräs lök och ingefära på medelvärme i olja och smör i en djup stekpanna ca 10 minuter så det mjuknar och får fin färg, rör om då och då så det inte bränns.
Rör ner tikka masala-pastan och kycklingskivorna, blanda om så att alla bitar täcks av kryddpastan.
Häll i krossade tomater och kokosmjölk, blanda om ordentligt och låt det koka upp.
Sänk sedan till medelvärme och låt grytan puttra under lock 15 minuter, ta av locket och låt grytan fortsätt bubbla 5 minuter.
Smaka av med lite salt och peppar, men inte för mycket, och red eventuellt av om du tycker såsen är för tunn.
Servera kycklinggryta med valfritt tillbehör, t.ex ris, naan och lite matyoghurt att toppa med.

Tikka masala-pasta
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 tsk cayennepeppar
1 msk rökt paprikapulver
1-2 tsk garam masala (beroende på styrkan i kryddan du har)
½ tsk flingsalt
2 msk rapsolja eller jordnötsolja
2 msk tomatpuré
½-1 tsk sambal oelek
1 msk kokosflingor
2 msk malen mandel
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
Skala vitlök och ingefära, kör dom och övriga ingredienser i en matberedare/mixer tills du fått en mjuk, jämn och någorlunda slät kryddpasta.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. MMmm! Nu är det sådan här mat man blir sugen på :-) Fast sommaren får gärna komma tillbaka en kortis. Jag har inte grillat klart än!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, visst är det så. Hetta inombords istället för utombords ;) Ja vi hoppas innerligt att sommaren inte är över helt och hållet än, det känns lite väl tidigt - med eller utan grill.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!