lördag 2 mars 2019

Krämig jordärtskockssoppa

Det gamla ordspråket "Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken" är inte att förkasta, nej då. För lika snabbt som vi förra veckan började sjunga vårens lov och var sugna på allt annat än soppor och grytor, lika fort förstod vi denna veckan att vi inte riktigt var över bäcken än... Snarare befann vi oss mitt i det iskalla vattendraget och den där värmande soppan kändes plötsligt väldigt lockande!


Vi hade turen att få oss en påse jordärtskockor till skänks, och sådana godsaker tackar vi aldrig nej till! De små knöliga knölarna är inte bara jättegoda, dom är dessutom riktigt nyttiga och användbara - tydligen kan man faktiskt äta dom även råa, men så vågliga har vi inte varit än. Nej här hamnar dom oftast i ett mos/stomp eller som nu, i en soppa.
Förutom skockorna så skar herr M ner några potatisar, och tillsammans med grädde och vin blev det en otroligt krämig och galet god jordärtskockssoppa som vi serverade med parma- och bresaolachips:

Krämig jordärtskockssoppa med potatis
500 g jordärtskockor
300 g potatis
2 vitlöksklyftor fint hackade
1 liten rödlök, fint hackad
1 tsk torkad timjan
1½ dl vitt vin
½ liter vatten
2 kycklingbuljongtärningar (grönsaksbuljong för vegetarisk soppa)
3 dl vispgrädde
örtsalt och svartpeppar
någon droppe fisksås
Skala jordärtskockor och potatis, dela i mindre bitar.
Fräs potatis, jordärtskockor, lök, vitlök och timjan i smör och olja någon minut.
Häll i vinet och låt koka 1 minut, häll i vatten och buljong - rör om.
Låt koka upp och sedan småputtra ca 15 minuter tills potatis och jordärtskockor är mjuka.
Mixa soppan slät, antingen med mixerstav eller i en mixer.
Rör ner grädden och låt soppan bli varm.
Smaka av med salt, peppar och fisksås.

Servera till:
Lufttorkad skinka, t.ex Parmaskinka
Lägg skinkskivorna på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
Sätt mitt i ugnen på 150 grader i 5 minuter så de torkar.
Ta ut och låt svalna, servera till soppan

Själva soppan går utmärkt att hålla vegetarisk om du så önskar, då byter du ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong och hoppar över fisksåsen. Parmachipsen byter du ut även dom, och vårt förslag är att du istället provar vårt recept på vegetariska bacon som du gör enkelt av morötter!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Oj vad gott det var längesedan jag gjorde soppa på jordärtskockor.
    Ha det bäst
    Kram Milla

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!