onsdag 21 april 2010

Kycklinggryta med vitlök och balsamvinäger

Att det alltid ska vara lika svårt att välja vad man ska packa med sig till en resa, oavsett om man ska vara borta flera veckor eller, som vi, några dagar! Just nu ligger det en hel del olika alternativ framme på sängen, svårast är det ju vid denna tiden med vädret, blir det kallt eller plötslig sommarvärme? Men vi har tagit en paus i packandet för tillfället, Håkan sitter i sin fåtölj där han njuter av en pipa som ackompanjeras av ett glas konjak "Cognac Frapin Grande Champagne V*S Lux" en konjak med rund smak som gör sej bra till tobaken han valt idag. "My own blend Blue Queen" stoppades pipan med idag, en tobak som är inhandlad i Köpenhamn på Davidoff där man kan köpa olika tobaksblandningar som mixas till efter beställning, ett riktigt hantverk med andra ord. Vi kan verkligen rekommendera er ett besök där om ni styr stegen till Köpenhamn, det är riktigt intressant att se hur det går till när de rör ihop blandningen man beställer.

Så till dagens recept på vår middag som vi ska käka ikväll, vi firar in vår semester med en god kycklingrätt med mycket vitlök i. Bli inte oroliga om ni tycker att det låter mycket med 10 vitlöksklyftor, de ska silas ifrån innan ni ska äta det, så det smakar inte så mycket som man kan tro.

Kycklingfilé med 10 vitlökar
4 kycklingfiléer
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1½ msk soja
3 msk balsamvinäger
10 pressade vitlöksklyftor
2 tsk torkad rosmarin
Sås
2 dl vispgrädde
1½ msk vetemjöl
Blanda samman vatten, buljong, vitlök, soja, vinäger och rosmarin i en gryta, lägg i kycklingen och låt den koka färdigt på svag värme, ca 10-15 minuter.
Sila upp 2 dl buljong (till att börja med), slå i grädde blandad med mjöl och låt koka ca 5 minuter. Smaka av med mer buljong, salt och peppar.

Jaha, kära läsare, då får ni försöka klara er utan oss några dagar, men det ska nog inte vara några problem. Lisa, vår gästbloggare, kommer säkert att ta väl hand om er och bjuda er på några bra laktosfria recept och kanske något bra tips också, vem vet?
Ha en skön helg, för det tänker vi ha!

Smaklig måltid! Anki och Håkan

1 kommentar:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!