onsdag 10 november 2010

Stockholmshelgen i bilder.

Denna veckan njuter vi av semester, riktigt skönt att få ladda batterierna på hösten, det behövs. Vi har varit en runda i Stockholm, en liten minisemester, där vi tittat på både det ena och det andra, ätit god mat och druckit gott, shoppat och kändisspanat. 

Vi tog x2000 upp i lördagsmorse, reste 1:a klass minsann, och redan när vi bokade resan beställde vi en räkmacka som deras gästkock, Leif Mannerström, hade komponerat. En mer välfylld räkmacka får man nog leta efter, härliga stora räkor i massor. Det ni ser på bilden ger kanske en liten fingervisning eftersom det bara är bröd fram till där räkhögen börjar, allt under räkorna är räkor... Behöver vi säga att vi blev otroligt positivt överraskade? Till detta drack Anki vitt vin och Håkan tog en öl.


Väl framme gav vi oss ut på stan och till vår förvåning var det faktiskt öppet i alla affärer, märks det att vi bor i en liten stad?... Lite shopping hann vi med och sen blev det en öl på en pub eftersom vi behövde vila benen. På kvällen käkade vi middag på en undangömd restaurang, i närheten av hotellet, i Gamla Stan. Magnus Ladulås hette detta mysiga stället, perfekt för en romantisk middag på tu man hand. Anki valde lammrostbiff med bacon och rosmarinsky, en bamse portion med mycket smaker! Håkan valde att smaka på deras hämgmörade biff med baconsallad och chilibea, även detta smakrikt och mycket på tallriken. Vi delade en flaska rött vin och hade en härlig kväll. 

Lammet.

Söndagen bjöd på ett underbart väder så efter en stadig hotellfrukost blev det promenadskorna på. Vi tog en tur ut på Skeppsholmen för att sen bege oss in till Riksdagshuset för en guidad tur, väldigt intressant, framför allt eftersom guiden var enormt bra och lätt att lyssna på. Tack Håkan! (han hette faktiskt så.)


 Efter riksdagshuset blev det museibesök och lite mera shopping, som följdes av mat. Vi har blivit rekommenderade att besöka TGIF varje gång vi varit i Stockholm men aldrig riktigt fått tummarna loss av någon märklig anledning. Denna gången lyckades vi dock och det måste vi säga att godare hamburgare har vi aldrig smakat! Varför har vi inte ätit där förr?


Så på måndagen gick vi och tittade på en utställning med den Kinesiska terrakottaarmén som finns på Ostindiska museet fram tom den 16:e januari. Har ni möjlighet så tycker vi verkligen ni ska ta er dit och titta, det var en mäktig upplevelse. 


Efter all denna kultur så hängav vi oss åt affärerna resten av dagen. Östermalms saluhall blev vårt första stopp. Där shoppades det lite teer och ost.

Håkan förfärades över att de förvarar potatisen rakt ute i det starka ljuset, och kollade man ner i lådorna så var faktiskt en stor del av potatisarna gröna... Men vilket utbud!

 Och det bara fortsatte....

 Köttdiskarna lämnade inget att önska. 

I Hötorgshallen köpte vi smarriga tryfflar som vi njöt av till rött vin som vi köpte på oss inne på systemet på NK. 

Ett av våra favoritviner, mycket smak för en billig peng, Cigarra från Portugal, nr 2565, för endast 67 kronor. Passade väldigt bra till tryfflarna. 

Till sist vill vi visa er en ljuslykta vi köpte som ska pryda väggen i vårt "röda" vardagsrum. När vi hittade denna kunde vi inte motstå att köpa den, även om vi har en hel del lyktor redan. Inskriptionen är nämligen den samma som finns på våra vigselringar så därför kändes det verkligen som att den bara stod och väntade på att få flytta hem till oss.


Nu, kära läsare (om ni orkat ta er genom hela inlägget:)) så ska vi inte plåga er med våra semesterbilder längre. Vi ska planera in middagarna för resten av veckan och dessutom ska vi ta oss an lite roliga saker som vi fått under dagarna vi varit borta, men det får ni veta mer om senare.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

  1. Hej Håkan och Anki, Ni ser ut att ha haft det hur mysigt som helst. Är lite avis faktiskt. Jag vill också prova TGI... Här i Skellefteå vräker snön ner och min röst är nästan helt borta. Tack för krya-på-dig-hälsningen. Hoppas ni har det gott.
    -Skogly
    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig helg!!! Cigarravinet har jag oxå fastnat för. Otroligt prisvärt!

    SvaraRadera
  3. Cigarra från Portugal, nr 2565 ska jag absolut prova :)

    Hoppas ni provar min combo.

    Istället för att köpa 2 medeldyra viner, prova den här kombinationen med ett billigt och dyrt men båda är goooda.

    Quartetto 2007 (nr 6785) 58kr
    Land Portugal

    Distrikt Alentejano
    Alkoholhalt 13,0 %
    Färg Mörk, röd färg.
    Doft Kryddig doft med inslag av fat, mörka bär, skogshallon och lakrits.
    Smak Kryddigt, fruktigt vin med inslag av fat, körsbär, skogshallon, kakao och lakrits.
    Användning Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

    Och mitt favoritvin (finns på liten flaska om ni bara vill prova)

    Amarone Classico (nr 12363) 179Kr
    Land Italien
    Distrikt Amarone della Valpolicella Classico
    Alkoholhalt 15,0 %
    Färg Mörk, röd färg.
    Doft Kryddig, utvecklad doft med inslag av fat, torkade körsbär, russin, choklad och basilika.
    Smak Kryddig, utvecklad smak med inslag av fat, russin, mörka körsbär, choklad, tobak och örter.
    Användning Serveras vid cirka 18°C till robusta kötträtter av nöt- eller viltkött eller till lagrade hårdostar.

    Alma blev jätteglad över nomineringen :)

    SvaraRadera
  4. Vilken trevlig resa!
    Jag blev ju imponerad när jag såg tågmaten, den har då sannerligen förbättrats! Sedan när det gäller hamburgarna på TGIF, så ser jag ju att jag måste testa dem. Det ligger ju ett TGIF här i Malmö nu, men det har inte blivit av att vi åkt dit, men det är ju på tiden nu, ser jag!

    SvaraRadera
  5. Erika; Ja vi hade det jättebra. TGIF har vi inte varit på för sista gången, det vill vi lova. Som tur är så finns det en i Malmö oxå så vi behöver inte resa så långt nästa gång...

    Sofie; Ja visst får man mycket smak för pengarna.

    Almamaters sambo; Kul att du oxå hälsar på, välkommen hit.
    Vi har skrivit ner vinerna och tar dom med till bolaget i morgon, hoppas på napp! Tack för tipset, mottages tacksamt.

    Susie; Ja, det var det verkligen. Vi blev oxå väldigt förvånade över mackan, det var ju inte riktigt vad man förväntat sej av SJ...
    Tycker absolut att ni ska ta er dit, snarast.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!