onsdag 21 december 2011

Sill med inspiration från Thailand och ängel med hjärta.

Ja, så var det då dags för dagens andra inlägg, fast vi låtsas att det är det första... det som ligger sedan innan var ju det som skulle legat här igår! Förstod ni? Om inte så är det ingen fara, knappt att vi gör det heller:)
Dagen i dag har Anki tillbringat mesta tiden i köket, för "vissa" av oss här hemma har haft ledig dag från jobbet... och som om det inte var tillräckligt så går samma "viss person" på julledighet i morgon! Härligt ska det bli, även om dessa första dagarna helt kommer att ägnas åt julmats-förberedelser. Men det görs så gärna så, det är ett kärt "nöje"/arbete:)

Hur som haver så blir det faktiskt sill nu igen, fast denna gången en med lite hetta och hur mycket hetta den ska ha, det bestämmer ni faktiskt helt och hållet själva. Vi tipsar er om sill som har smakinspiration från ett kök som ligger nära våra hjärtan här hemma, närmare bestämt det Thailändska köket. Receptet, julmappen, är klippt från Hemmets Journal:


Het thaisill
3 salta sillfiléer
1 dl ättikssprit 12%
11/4 dl socker
1½ dl vatten
3 stjälkar citrongräs, tunt skivade
3 kafirlimeblad (köps i Thaiaffärer)
1 msk tunt skivad röd chilifrukt
Skölj sillfiléerna i kallt vatten och lägg dom sedan i en skål med kallt vatten så de får ligga och bli lite urvattnade några timmar. Ta sedan bort skinnet och dela dom i mindre bitar.
Koka upp ättika, vatten och socker och lägg i övriga ingredienser. Låt det stå och svalna innan du häller det över sillen och ställer det kallt minst ett dygn innan serveringen.

Ett annat tidningsklipp vi tänkte bjuda er på är från Expressens/Kvällspostens bilaga "Mitt kök". Vi fick nämligen en förfrågan från dom för någon vecka sedan om vi kunde tänka oss att vara med i deras avdelning "Veckans läsarrecept" och så klart tackade vi ja! Naturligtvis tog vi tillfället i akt och firade inslaget idag med lite bubblor som vi hade över från helgen:)

Bubblet vi firade med är från Systembolagets tillfälliga sortiment, så blir ni sugna på att prova det så är det till att vara snabb. Speciellt om ni bor i vår stad för vi kommer att lägga vantarna på ytterliggare en flaska, för så gott tyckte vi att det var:) Mycket bubblor var det i flaskan, en frisk och torr smak som passade våra smaklökar och kvällens middag perfekt. Vinet kommer från, hör och häpna, Uruguay (inte visste vi att de var ett vinland?) kostar 95 riksdaler och har nummer 99128

Dagens ängel, även den en av märket Goebel, är av modellen mindre storlek så där en 5 cm ungefär. En uppskattad julklapp för några år sedan från herr Mårtensson till fru Mårtensson. Står sedan dess på nattduksbordet och önskar söta drömmar:) Och detsamma önskar vi er!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Skönt med lite julledigt själv jobbar jag ett tag till. Kul att ni får uppmärksamhet i tidningen

    SvaraRadera
  2. Milla; Väldigt skönt faktiskt:) Ja, det var en härlig julklapp!

    SvaraRadera
  3. Grattis igen!
    Och den där sillen... Ja, tack! Jag får göra som ni, spara receptet för annars får jag äta enbart inlagdsill till jul :-)

    SvaraRadera
  4. Så skönt att vara ledig, här blir det from fredag em och 9 dagar framåt, härligt!
    Mycket att förbereda i matväg inför julafton men ack så trevligt!

    SvaraRadera
  5. Den där sillen verkar spännande! God Jul på er!

    SvaraRadera
  6. Det slog mej just att jag inte kommenterat ett enda ängel-inlägg eller nått annat heller här på för länge! Jag skyller på att jag är för upptagen med å jobba numera! :S
    I vilket fall vill jag passa på å önska er en god jul! Kram Lisa

    SvaraRadera
  7. Vilka kändisar vi har att göra med! Hurra!
    Sill i thaikryddor låter som oerhört lyckad cross over cooking.
    Idag går jag på jullov också, tjoho!

    SvaraRadera
  8. Mm, vilket spännande och gott recept!

    SvaraRadera
  9. Här ligger jag såååå i lä, har aldrig lagt in en enda liten sillkrake i hela mitt liv. Alla era inläggningar (och änglar) ser så fina ut!

    SvaraRadera
  10. Lite sill sitter aldrig fel.. go jul! :)

    SvaraRadera
  11. Åh vad kul att ni varit med i bilagan ni också:) Jag var med för några veckor sen och det är alltid lite extra uppmuntrande att få förfrågan:) Jättefin bild på er två! Ha nu en riktigt härlig och stressfri jul! På återseende. Kram

    SvaraRadera
  12. Vi skulle bott i samma hus - ni fixar maten och jag kakorna/godiset och sedan hade vi bara bytat! :)

    SvaraRadera
  13. Remsan; Tack igen:) Spara på du, det kommer snart nya silltider...

    Amy; Låter inte så dumt, skönt med ledighet! Visst är det kul att husera i köket, även på ledig tid:)

    Martina; Tack. god jul på dej också.

    Lisa; Ingen fara, man kan inte hinna med allt:) Vi önskar dej absolut detsamma!

    Kim: jo då...:)En ytterst lyckad sådan, i alla fall tycker vi det, undrar just vad thailändarna hade gillat det? Hoppas du får det riktig härlig på lovet!

    Tess; :)

    Linda; Du får helt enkelt ta och prova, snart är det silltider igen... påsken du vet:) Tack!

    Hjälpmed; Nej, det gör det ju inte. Detsamma.

    Ann-Sofi; Jajamensan, visst är det uppmuntrande, helt rätt:) Vi hoppas du också får det, så "ses" vi snart igen.

    SvaraRadera
  14. Tina; Ingen dum idé alls faktiskt, inte dumt alls... Frågan är bara, vem av oss ska flytta?

    SvaraRadera
  15. Nämen hurra! Vilken finfin bild på er!
    God jul, kära ni! Hoppas att ni får en riktigt fin jul.

    SvaraRadera
  16. Charlotta; Ja, hurra, tack så mycket:) Vi hoppas du också får en riktigt god jul.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!