onsdag 18 april 2018

Kycklingpaj med ajvar relish


I takt med att en viss envis nerv ger sig och smärtan minskar, ökar "mitt-i-veckan"-matlagningen här hemma, då det av förklarliga skäl är fru M som står för köksaktiviteterna, och därmed lär också våra bloggaktiviteter öka. Fyra händer fixar dubbelt så mycket, det är enkelt matematik och en win-win-situation absolut!
Dagens middagstips på kycklingpaj är just ett sådant vinnarkoncept både vad gäller matlagningsökning och blogginläggsökning, men även smakmässigt var det en vinnare - tack och lov.

Pajen är alltså, precis som rubriken avslöjar, fylld med kyckling och ajvar relish och den där paprikasåsen är en av de mer flitigt använda smaksättaren den senast tiden i vårt kök.
Inte för att vi inte använt ajvar tidigare, för visst har vi det, men när man väl öppnat en burk så gäller det ju att använda upp innehållet också, för kasta mat vill vi så lite som möjligt. Och eftersom ajvar har en tendens att snabbt bli till råttorna om den inte nyttjas inom ganska snar framtid från att locket lämnat burken, så har det alltså blivit några middagar med den smarriga paprikaröran från Balkanländerna.
Så innehållet som nu fanns kvar i burken skapades ihop och det blev cirkus 1½ dl att ha i äggstanningen i pajen.

Förutom ajvar relish kändes paprika som en ganska självklar ingrediens, och tillsammans med en sista bit av purjolök och frysrester från en grillad kyckling varvades dom i pajskalet innan äggstanningen hälldes i.
Frun blandade även ner riven Västerbottensost i äggstanningen, även den rester från en burk i frysen, den kan du garanterat byta ut mot annan smakrik ost som t.ex parmesanost om du föredrar det. Även paprikapulver kändes passande och så en gnutta sambal oelek för hetta, och styrkan på hettan får du som vanligt själv styra över. Tänk också på att det både finns mild och het ajvar relish och anpassa mängden efter det, annars finns det en viss risk att du råkar ut för en väldigt het överraskning när du väl hugger in på pajen...


Kycklingpaj med ajvar relish 
Pajskal
3½ dl dinkelmjöl (eller 3 dl vanligt vetemjöl)
150 g smör, tärnat
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Fyllning
350 g tillagat kycklingkött i lagom munsbitar (vi använde en färdiggrillad kyckling)
2 spetspaprikor grovt tärnade och några skivor att lägga överst
strimlad purjolök
1 dl riven västerbottensost eller annan smakrik ost
3 ägg
2 dl grädde
1½ dl mild ajvar relish
1 krm paprikapulver
salt och peppar
ev lite sambal oelek
Lägg kycklingkött, paprika och purjolök i pajskalet, lägg gärna några paprikaskivor överst.
Rör samman ägg, grädde, ajvar, paprikapulver, kryddor, ost och ev lite sambal oelek efter smak.
Häll äggstanningen över fyllningen i pajen.
Grädda pajen mitt i ugnen 20-25 minuter på 200 grader.
Ta ut pajen och låt den stå några minuter och sätta sej innan du serverar och hugger in.

En alla tiders middag gjord till största del av rester från kyl och frys, tänk så mycket gott det kan bli av småslattar och så mycket bättre det känns att äta maten istället för att kasta den!


Undrar du över de vita bollarna som ligger i salladen så är det yoghurtbollar som vi äntligen återigen lyckats hitta här i stan, prisa ostgudarna säger vi bara! För dom där yoghurtbollarna har vi saknat under en väldigt lång tid efter att affären där vi tidigare köpte dom plötsligt helt slutade ta hem dom... Men nu är dom alltså åter i vårt kylskåp tack vare vår favoritbutik när det gäller ostköp i Ystad - mysiga Ostkällaren på Stortorget!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Ostbollar, paj, ajvar... Sitter provvakt i mitt klassrum och magen knorrar högt. Jisses så gott!

    Tur att ryggen är mindre paj, så att du också kan blogga lite, Anki-vännen! Håkan gör det så klart med stil, men som du skriver - fyra är dubbelt så många som två. Possar i massor från mig till er båda!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!