torsdag 26 september 2019

Ost- och grönkålssoppa

Då var det dags för oss att dela med oss av ännu en smaksuccé, denna gången en klassisk vardagsmiddag som tidigare i veckan fick en så in i hoppsan god tvist i smaken så vi knappast trodde våra smaklökar!

"Allt blir bättre med ost" brukar man ju säga (i alla fall vi) och tänk så rätt det är, det är dagens middagstips ett strålande exempel på.  I vårt kök är det oftast Västerbottensost som hjälper till att göra allt bättre och så var det även i måndags när fru Mårtensson fick en snilleblixt och rev ner den i grönkålssoppan vi skulle ha till middag. Och det säger vi bara, vilket lyckat infall det visade sej vara, från och med nu kommer vi alltid att ha Västerbottensost i grönkålssoppan när vi lagar till det - det blev näst intill en beroendeframkallande soppa!


Anki tog vårt orginalrecept på grönkålssoppa med färsk grönkål och la helt enkelt till osten, skvätte i vitt vin (matlagningsvin funkar utmärkt) och sen behövs det inte så mycket mer för att man i vårt kök ska få utnämna sej själv som matlagningsgeni!

Grönkålssoppa med Västerbottensost 4 port
ca 250 g färsk grönkål
10 cm purjolök, fint hackad
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
3 msk mjöl
12 dl vatten
1 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
2 tärningar grönsaksbuljong
1½ - 2 dl riven västerbottensost, eller annan smakrik ost som lätt smälter
1 dl grädde
salt och peppar
Skölj den färska grönkålen ordentligt, dra bort stjälkarna och hacka resten (de gröna "bladen") grovt.
Fräs purjolök och vitlök i rikligt med smör tills de blir glansiga utan att ta färg.
Tillsätt grönkålshacket, blanda runt och låt det fräsa en stund till så kålen blir blank och sjunker ihop.
Pudra över mjölet, rör om och tillsätt vatten, buljong och vin under omrörning.
Låt soppan småkoka ca 20 - 30 minuter innan du tar grytan från plattan och mixar soppan så slät som du önskar.
Rör i den rivna osten, lite i taget och smaka dej fram till önskad ostsmak (vi drar på rejält men det är en smaksak), och krydda efter smak.
Kör nåt varv ytterligare med mixern och låt soppan koka upp innan du serverar den.
Lägg gärna i hårdkokta ägghalvor och strö över lite extra riven ost i tallriken.
Servera soppan med hårdkokta ägghalvor.

Hela förra veckan försvann i en dimma och ångor från målarfärg när vi äntligen fick tummarna loss och tog tag i en sedan läääänge planerad ommålning av vårt matbord och stolarna därtill. Det är Håkans gamla köksmöblemang som han hade med i hemmet när vi slog våra påsar samman som nu fått ny färg, den tredje i ordningen, och vi blev mer än nöjda!


Och precis som vanligt när en liten förändring är gjord, ja då kommer suget att börja kludda färg både här och där som ett brev på posten! Hmmm, dom där röda matrumsväggarna... skulle inte dom behöva en make-over även dom?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag håller med att ost gör allting bättre. Kram och ah en fin helg!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!