tisdag 11 september 2018

Krämig svartkålssoppa

Igår var det soppdag här hos Mårtenssons, det börjar så smått övergå till sån där härlig höstmat som värmer både kropp och själ nu när hösten gör sej mer och mer påmind. Soppan som värmde oss igår gjorde vi på svartkål, även kallad palmkål eller till och med dinosauriekål, en korsning av grönkål och savoykål och som just kommit i säsong. Den är mörkare grön än grönkål men svart är den dock inte, mer grönblå nästan, så leta inte efter någon svartfärgad kål i butiken om du vill koka vår svartkålssoppa 😉.


Svartkål har vi haft i köket tidigare, bland annat i en risotto med svartkål, och den är både god och nyttig (faktiskt nyttigare än grönkålen!) och det gör ju ingenting alls. Tydligen är den bra för både synen och immunförsvaret, och immunförsvaret kan vi väl alla behöva lite extra hjälp för nu när förkylningstiden anlänt. Fibrer, kalcium - hej starkt skelett -, magnesium och järn är några av alla nyttigheter den svarta kålen bjuder oss på - det är bara att tacka och ta emot!


Nu hade vi ju lite annat än bara svartkål i soppan, det hade förmodligen blivit en smula enformigt och kanske lite tråkigt i smaken annars... Vitlök, chili, lök och ingefära satte sprätt på smaken, potatisen hjälpte till med mättnad och grädden stod för krämigheten.
Kör soppan i mixer eller med mixerstav så den blir så slät som du vill ha den, se bara till att du skär bort den nedersta delen av stammen/nerven på kålbladet för annars blir soppan trådig. Annars har vi inga andra pekpinnar att ge, nu återstår bara receptet på en galet god och smakrik, lättlagad värmande vardagsmiddag:

Soppa med svartkål  4 port
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
3 stora potatisar
ca 2 cm färsk ingefära, riven
200 g svartkål (eller grönkål)
1 dl vitt matlagningsvin
8 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl grädde
finhackad chili efter tycke och smak (eller sambal oelek)
salt och peppar
Skala och tärna potatisen och stora bitar.
Skölj kålen noga och skär bort den tjockaste biten av bladets nerv/stam, finhacka bladen.
Fräs potatisen med lök, vitlök och ingefära i smör och olja några minuter under omrörning.
Häll i vin och låt småputtra någon minut innan du tillsätter vatten, svartkål, buljong, chili och grädde.
Låt koka upp och sedan småputtra under lock ca 30 minuter, känn så potatisen är genomkokt.
Mixa soppan så slät som möjligt, smaka av med salt och peppar och servera.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Ja, värmande soppar och höstiga maträtter vill jag också ha nu när det blivit kyligare ute.
    Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!