fredag 29 april 2016

Krämig pasta med gorgonzola, päron och valnötter

Fredagshälsningar på er alla, denna (äntligen) soliga dag - så underbart skönt det är att få slippa undan Niagarafallen som vi levt i de senaste dagarna, vi hoppas verkligen att det håller i sej ett bra tag framöver. Vi ska minsann ha lite semester tillsammans, det ska bli så skönt så, och ledigheten får mer än gärna ackompanjeras av en blå himmel och solsken.


Middagstipset denna fredag blir en fantastiskt lättlagad och lika fantastiskt god pastarätt som låg på våra tallrikar igårkväll. En stund efter att de hamnat i våra magar låg den även i vårt Instagramflöde och gjorde lika stor succé där, så klart att den då även förtjänar att hamna här! 
Denna gången är det fru Ms hjärna som har arbetat tillsammans med köksutbudet, de torkade päronen behövdes verkligen användas, precis som gorgonzolaosten, och att päron och gorgonzolaost är som gjorda för varann är ju ingen hemlighet. Valnötter är ju nästan också självklara i den konstellationen och tillsammans med några bitar parmaskinka på toppen - vilken ljuvlig konstellation det blev! 
Vi bokmärker den som vegetarisk eftersom dom där skinkbitarna helt och hållet är frivilliga, vi kan tänka oss att det hade passat med ruccolablad också om man gillar det. 

Pasta med gorgonzolasås, päron och rostade valnötter   2 port
2 port pasta, gärna någon variant som fångar upp såsen bra
2 dl crème fraiche
200 g gorgonzolaost
ev en gnutta socker för att dämpa sältan i vissa ostsorter
till servering
ca 10 bitar torkade päron
grovt hackade valnötter
parmaskinka
ruccolasallad
Börja med att lägga de torkade päronen i blöt i kallt vatten ca 30 minuter, både för att få dom mer tuggvänliga och lättare att hantera på tallriken.
Häll av päronen i ett durkslag, låt dom rinna av ordentligt innan du skär dom i centimeterstora skivor.
Rosta valnötterna i en het, torr stekpanna några minuter. Rör om under tiden så att de inte bränns.
Låt crème fraichen koka upp, rör ner osten i bitar så den smälter och smaka av. Tycker du att smaken av gorgonzola är för skarp så kan du dämpa den lite med en nypa socker, prova dej fram.
Koka pastan, häll av och servera den tillsammans med såsen och övriga tillbehör.

Lätt som en plätt, eller hur?! Perfekt för trötta fredagskvällar, eller andra tillfällen i livet då en rejäl dos krämig gorgonzolasås känns som en livsnödvändighet:)

Nu tar vi fredag och helg gott folk, golven är dammsugade och torkade, dammtrasan har också fått en lägehetsvisning och helglunken kan nu infinna sej. Vi tänker ta en tur ner på stan för lite grönsakshandel på torget och på vägen hem smiter vi nog in på en av våra favoritplatser för en fika, är det fredag och semester så är det!

En fantastsikt fin helg önskar vi er alla, gott i era magar och solstrålar på era hjässor hopas vi att ni bjuds!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 28 april 2016

Tävling.

Det är länge sedan vi hade någon tävling här i köket, alldeles för länge sedan faktiskt om ni frågar oss, men det ska vi råda bot på idag! Tillsammans med Kitchentime har vi en tävling där vinsten är en smart köksprodukt som verkligen kan komma till användning nu när grönsaker och frukter börjar bli som bäst.


En salladsslunga är det vi talar om och en sån har man ju alltid nytta av eller hur, speciellt nu när sommaren snart är här och en härligt matig sallad smakar som bäst. Slungan går under namnet Smart touch och kommer från Zylizz, ett Schweiziskt företag som producerar smarta köksprodukter. Salladsslungan är värd 599 och du kan, förutom att använda den för att slunga din sallad torr använda skålen till att servera ur. Smart va?

Så till tävlingen och vad du ska göra för att delta.

Först och främst vill vi veta i vilka länder Kitchentime finns ?
Sen vill vi veta, vilken är din favoritsallad och hur svänger du ihop den?

Skriv in svaret på frågan och ditt salladsrecept på din favoritsallad i kommentarsfältet senast den 8:e maj, så utser vi en vinnare den 9:e maj!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 25 april 2016

Fooled pork, vegetarisk pulled pork.


Idag bjuder vi på något av det allra häftigaste vi någonsin tillagat och smakat i vegetarisk väg, fooled pork - direkt översatt lurad gris! Ja men visst låter det både häftigt och spännande, vegetarisk pulled pork? Det var när Anki zappade förbi en gammal repris av "Halv 8 hos mej" med temat vegetarisk, som denna rätt dök upp. Naturligtvis slutade tummen att bläddra vidare för tips på vegetarisk mat är vi väldigt tacksamma för, speciellt lite annorlunda sådan som man verkligen kan säga att detta var/är.
Matlagaren hade faktiskt hittat Fooled Pork hos en av de andra deltagarna som har en av Sveriges största vegetariska matbloggar, Gustav på "Jävligt gott", receptet hade dock ändrats lite och vi i vår tur har förändrat det ytterligare en smula.


För att laga till en lurad gris så behövs ju något som ersätter köttet och då används en exotisk frukt vid namn Jackfruit, Jackfrukt, som du hittar i välsorterade matbutiker eller i butiker som säljer asiatisk mat. Den säljs på burk och det är viktigt att du köper den som ligger i saltlag "in brine", lagen hälls av och sedan sköljer du frukten och pillar bort de vita kärnorna som du ser lite här och var. Det är ingen katastrof om du inte får bort alla, det är mest för syns skull de ska bort eftersom det liknar kött mer utan kärnor än med.


När frukten är sköljd steker du den med kryddor och kokar den sedan i öl och ingefärsdryck, hittar du inte ingefärsdryck så tar du antingen i mer öl eller så tar du grönsaksbuljong istället. Efter att det har kokt en stund så ska det dressas med barbequesås och ställas in i ugnen,sen är det bara att hugga in på den vegetariska pulled porken med dina favorittillbehör.

Kanske låter det som mycket jobb med många moment men det sköter ju sej själv mesta delen av tiden, både i stekpannan och i ugnen, och då kan man ju sysselsätta sej med annat. Kanske röra samman en galet god guacamole och låta den gona till sej under tiden för att sedan njuta vad en till sin Fooled Pork: 

Fooled Pork / vegetarisk pulled pork   4 port
2 burkar á Jackfruit i saltlag  (det står oftast "in brine" på etiketten)
1 röd lök, fint hackad
1½ dl ale
1½ dl ingefärsdricka (hittar du inte ingefärsdrick så ta ale eller grönsaksbuljong istället)
3 dl Barbequesås
2 tsk paprikapulver
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk oregano
3 tsk spiskummin
salt och peppar
Häll av vätskan från jackfrukten och skölj dom sedan noggrant, ta bort kärnorna och skär gärna bort de hårdaste delarna.
Fräs på kryddorna först någon minut och låt sedan frukt och lök fräsa med tills det fått lite färg.
Häll på ölen och ingefärsdrycken, lägg på lock och låt det småputtra 30 minuter.
Om inte all vätska kokat in så häller du av det innan du lägger över frukten i en ugnsfast form.
Blanda ner grillsåsen och ställ formen mitt i ugnen på 150 grader ca 45 minuter, rör gärna om då och då.
Ta ut formen, dra isär fruktköttet så det liknar "vanlig" pulled pork och servera med valfria tillbehör.


Vi hade tortillas, nachochips, grönsaker och guacamole till när vi testade fooled pork. Hur det smakade? Vi skojar inte när vi säger att det var något av den godaste vegetariska middagen vi ätit, och frågan är om vi ens hade kunnat ana att den var gjord på frukt och inte kött om vi inte själv hade lagat till det? 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 24 april 2016

Veckans matsedel

Hejsan på er alla inspirationstörstande matglada härliga människor, nu är det åter igen dags för ett menyförslag från det Mårtenssonska köket. Vi har gjort vårt bästa för att få en blandad kompott med olika rätter, råvaror och smaker, nu håller vi håller tummarna för att den ska falla er på läppen!
Denna veckan har vi med kassler på matsedeln, något som vi faktiskt inte äter så ofta och det känns som vi inte är ensamma om det. Kassler verkar vara något som glöms bort i utbudsvillervallan i köttdisken och kan man ju fundera på vad det beror på, prismässigt är den ju inte mycket dyrare än färs och det går ju att göra flera goda rätter av den.

Har ni några specifika önskemål vad gäller rätterna på vår matsedel så var inte oroliga för att komma med dom. Vill ni ha fler efterrätter, kanske en drink varje vecka, fler bakförslag eller liknande? Bara skjut så ska vi se vad som finns i vårt receptskafferi, kan vi uppfylla matönskningar så ska vi göra vårt bästa. Men nu dyker vi, rakt ner i veckans underlättare:

Måndag: Vi startar veckan vegetariskt med en krämig blomkålssoppa som du gör i ett nafs! 

Tisdag: Torsk med persilje- och vitlökstäcke, serverad med en kall tartarsås

Onsdag: Kycklinggryta med mango chutney, soja och purjolök. 
(Vi förundras väldigt över bilderna i våra första trevande inlägg, vet inte direkt om vi vill påstå att dom maten rättvisa:) men att vi har utvecklas - det påstår vi!) 


Fredag: Färsk tonfisk med rosmarindressing, eller kanske är rosmarinsmör en bättre beskrivning. 
Gott är det i alla fall! 

Lördag: Har man hittelycka i skogen kommer man kanske hem med ramslök,
ja då kan man göra väldigt god ramslökspesto

Söndag: Vi avslutar veckan och helgen med hemmagjord chokladpudding
en efterrätt värdig för en söndag! 

Nu ska vi ta oss en lugn söndag, igår provade vi fruns vingar och såg hur mycket ryggen orkade med när vi tog en tur till närmsta storstad Malmö. Vi hade en riktigt fin dag tillsammans, smaskade i oss god mat så att maggarna stod i minst 5 hörn, strosade runt i affärer och njöt av solens sken. Det hela gick bra (men bjöd på en tuff natt...) och vi avslutade kvällen som slagna hjältar i soffan framför en repris av otaliga reprisvisningar av Harry Potter, trötta, nöjda och fortfarande proppmätta:)
I dag står det bland annat rostning av kaffebönor på schemat, Håkan hämtade ut en ny laddning råa bönor i veckan och dom ska nu få sej en dust i ugnen. Lite motion ska vi också ge oss på, det är för ovanlighets skull vindstilla här idag så vi tar och passar på att njuta lite av utsikt och sol nere i småbåtshamnen!

Skön söndag till er alla och en fantastisk vecka hoppas vi också att ni ska få!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 23 april 2016

Återbesök med sponsrad video

Idag är det dags för Mat-Tina att göra ett återbesök här i Mårtenssons kök och med sej i bagaget har hon även denna gången en matlagningsfilm, med ett jätteenkelt recept på en jättegod fiskmiddag som du lagar till jättesnabbt!
Tina är ju en av våra favoriter när det gäller matinspiratörer, vi har följt henne sedan hon först började laga mat i tvn och hennes entusiasm när hon pratar om och lagar mat gillar vi skarpt. Vem blir inte sugen på att slänga in torskrygg i ugnen när man ser henne förklara hur lätt det är att lyckas med tillagningen av fisken?







Att vi älskar fisk och gärna har det till middag minst två gånger i veckan är ju ingen hemlighet vid detta laget. För vår del tycker vi att fisk passar lika bra att äta till middag mitt i veckan som det gör till festliga tillfällen och middagsbjudningar. Och det är faktiskt inte svårare att få en smarrig middag på tallrikarna än vad Tina visar i filmen, vi gör gärna så själva när det behöver gå undan med matlagningen och sen är det bara att servera fisken med goda tillbehör.
På Findus hemsida hittar du fler lätta recept som Tina tagit fram på goda och lättlagade måltider med fisk som inte tar mer än 30 minuter att kocka till, perfekt så att vi alla kan fiskelyckas. Vad sägs om Fish and chips på torsk, rotfrukter och citrusaioli eller prosciuttolindad lax med rödbetor och oliver?
Jättegott!


Smaklig spis! / Anki och Håkan
I samarbete med Findus

fredag 22 april 2016

Hallonmojito

Hej på er denna fredag! Håller ni, som vi Östersjökustboende, också på att blåsa iväg av stormvindarna eller är det lugna gatan hemma i era kvarter? Förutom vårvindar friska så har vi haft en solig dag, på träden och buskarna syns det nu tydliga gröna tecken och körsbärsträden står i full blom. Fantastiskt med alla vårfärgerna som skänker hopp och glädje!


Härliga färger har vi även i glasen här i dag när det bjuds på en hallondrink, lika god som den är rosa. Hallonmojito är namnet och i den skvätter vi lite Bacardi Razz, det går säkert hur bra som helst även med vanlig rom också om Razz saknas. Naturligtvis går det alldeles utmärkt att även göra drinken alkoholfri, då struntar man helt enkelt att skvätta i den där skvätten rom och ökar istället på med lime, sodavatten och hallon - hur gott som helst även det!
Några tips på vägen ska vi också ge er och vi hoppas att de kan komma till användning:

Tips 1. Har man ingen muddlare så kan man muddla (inte muddra som vår stavningskontroll tycker att vi ska föreslå att ni ska göra!) med handtaget på en träkavel, det gjorde vi länge innan vi fick en muddlare i present.
Tips 2. Det alldeles utmärkt att frysa in myntablad hela, plocka av dom från kvisten och lägg dom i en plastpåse. Platta samman och vik ihop, tejpa och frys in. Perfekt för de av oss som inte har någon möjlighet att odla myntan själv och istället har lyckan av att hitta de gröna kvistarna buntvis hos torghandlaren!

Hallonmojito 1 glas
½ lime, pressad
1 msk råsocker
1 näve färska myntablad
4 cl Bacardi Razz
1 dl hallon
kolsyrat vatten/sodavatten
krossad is
Pressa ner limesaft i ett glas med tjock botten, tillsätt socker, myntablad och Bacardi och muddla runt någon minut.
Lägg ner hallonen och tryck sönder dom lite lätt med muddlaren också, fyll på med krossad is och sodavatten.
Vill man vara piffig och pynta glaset lite tjusigt så kan man ju lägga i en myntakvist, några hela hallon eller kanske en limeskiva.

#tgif

Så skål på er, med eller utan rom och ha en alldeles fantastiskt fin helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 20 april 2016

Kreolsk gryta med fläskfilé

Med tanke på årstiden och det underbara vårvädret vi haft här nere idag med sol och blå himmel, så kanske det hade varit mer passande och lockande med något i grillväg istället för en gryta. Fast riktig fart har förmodligen inte grillsäsongen tagit än, det finns fortfarande fler dagar då en mustig gryta lockar mer än en grilltallrik.


Kreolsk gryta bjussar vi på, en färgglad och smakrik gammal goding med rötterna i det ljuva 70-talet vilket innebär att den faktiskt har lika många år på nacken som vi båda har! Men precis som vi så håller den fortfarande:) Det finns en del olika recept på denna grytan, dock är det egentligen inte så stor skillnad på dom när allt kommer omkring, vi hittade ett i gröna lådan som vi utgick från. Vi valde att ha fläskfilé i vår kreol men det går att använda kyckling istället om man föredrar det, sen la vi till lite sambal och vitlök för extra stuns i smaken och crème fraiche för extra krämighet.

Kreolsk fläskfilégryta  4 port
1 kilo fläskfilé
ca 300 g kabanosskorvar
2 vitlöksklyftor
3 dl köttbuljong
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 tsk mejram
2 dl syltlök (spara spadet till smaksättning!)
cornichons
1 tsk sambal oelek
1 dl svarta oliver
1 röd paprika, skivad
1 gul paprika, skivad
salt och svartpeppar
maizenaredning
Putsa fläskfilén och skär den i 2½ cm tjocka skivor.
Skiva korvarna och bryn dom i en tjockbottnad stekgryta, ta upp dom och lägg åt sidan.
Bryn köttskivorna i fettet från korven, krydda med salt, peppar och mejram.
Tillsätt vitlök, grädde, buljong, crème fraiche, syltlök, cornichons, oliver, sambal och rör om.
Låt koka upp och sedan småputtra ca 10 minuter.
Tillsätte paprikan och låt det puttra ca 5 minuter till.
Red av och smaka av både med kryddor och eventuellt spad från syltlökarna.
Ris eller pressad potatis och en härlig sallad passar fint till.


Busenkelt och relativt snabblagat, perfekt både till mittiveckanmiddagar som till helgmat - kan det bli bättre än så? 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 18 april 2016

Fiskburgare


Hamburgare, sällan har väl denna maträtt skapat så mycket drama och halligalli som den gör just nu. Tydligen pågår det ett smärre ordkrig på Instagram mellan Sébastien Boudet och Johan Jureskog om den senares samarbete med McDonalds och huruvida det är okej eller inte. Vi tänker absolut inte ge oss in i den diskussionen, det sköter dom alldeles utmärkt bra på egen hand, och vi hoppas verkligen inte att burgaren vi bjuder på idag hamnar i en liknande skottlinje:)


I denna burgaren ligger det en biff gjord på fisk och vad gäller fisken så kan ni använda er av antingen sej eller torsk, det är helt upp till er och ert fiskutbud. Glöm inte bort att låta färsen vila dom där minuterna innan ni formar den till biffar, det gör det hela så mycket enklare att hantera även om det kan vara lite kladdigt ändå. Sköljer du dessutom händerna i kallt vatten innan du ger dig i kast med biff-formningen så underlättar det ytterligare!

Fiskburgare  4-6 stycken
500 g fiskfilé, vi hade sej
1 ägg
4 msk ströbröd
3 msk barbequesås
1 rödlök
2 msk crème fraiche
några stänk tabasco
rivet skal från ½ lime
salt och vitpeppar
ströbröd till panering av biffarna
Skär fisken i mindre bitar och kör dom i en matberedare/mixer tillsammans med övriga ingredienser.
Låt färsen stå ca 10 minuter och svälla.
Forma till biffar, vi gjorde 5 stycken, vänd dom i ströbröd och stek dom ca 5 minuter på varje sida.
Servera din biffar med valfritt tillbehör, går utmärkt att ha som hamburgare i hamburgerbröd.

Till burgaren smakar en kall sås väldigt bra, här rördes en tartarsås samman och den passade finfint till. Bröd, grönsaker och andra tillbehör som önskas är fritt valt och ni väljer det ni gillar bäst.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 17 april 2016

Veckans matsedel

Hej soliga söndag (ja än så länge i alla fall:), och hej matinspiration för vecka 16! Senaste menyn är på plats och den bjuder i vanlig ordning på allt från vegetariskt till fläskfilégryta, vad sägs om en smaskig tomatsoppa som ni lagar till på ett kick, dansk husmanskost och en giftgrön drink, kittlar det matlagningsnerven?
Ta då våra händer och följ med när vi tar oss genom en ny matvecka i Mårtenssons kök:

Måndag: Tomatsoppa som du fixar snabb och enkelt med krossade tomater på burk.  
Har du lite extra tid och är sugen på att baka så finns det ett recept på långpannebröd i samma inlägg.

Tisdag: Veckans första fiskmiddag blir en fiskgratäng med torsk, dijonsenap och kapris och vi kan garantera att den smakar så mycket bättre än vad den ser ut:) 

Onsdag: Parmesan och vitlökspanerade kycklingfiléer, sköter sej på egen hand i ugnen. 

Torsdag: Dansk husmanskost (undrar just vad man kallar det där?) i form av hackebiff

Fredag: En grön drink med fruktiga smaker för att fira in helgen med. 


Söndag: Hel lax som fylls med olika grönsaker och citron för att lagas till i ugnen, 
passar fint att serveras med en kall romsås

Här i köket är det en hel del högläsning för tillfället, jodå ni läste helt rätt - högläsning! Fru M har nämligen lagt händerna på en lite annorlunda bok av favoritförfattaren Mons Kallentoft (mest förknippad med kriminalromanerna om kriminalinspektören Malin Fors) och utbrister väldigt ofta "hör här"...
Boken som det just nu bläddras i heter Food Junkie och handlar om hur Mons reser världen över i jakt på matupplevleser - eller ska vi kanske kalla det matkickar - som kan toppa varandra. Han kallar sig själv "gastoknarkare", han är stamgäst på topprestauranger världen över och pengarna han spenderar är makalösa, men till slut håller matorgierna på att ta kål på honom.
Än så länge vet vi inte riktigt om vi vågar rekommendera boken, så långt har "vi" inte läst, men "so far so god!" och vi lovar att det kommer en uppdatering så fort som vi tuggat oss genom boken!

Nu önskar vi er alla en fortsatt skön söndag och en finfin ny vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 15 april 2016

Toast med lax och Västerbottensostkräm

Förutom halloumiost så finns det en annan sorts ost som ligger högt på vår favoritost-lista (jodå vi har faktiskt en sådan lista, det säger väl förmodligen en hel del om oss...) och det är Västerbottensosten. Det är en ingen statshemlighet vid detta laget att vi konsumerar en ansenlig mängd av den numera så berömda osten från Burträsk, men det är något med smaken som vi blivit beroende av. 


Förra veckan hade Håkan, som vet hur han ska göra för att få sin frus humör att höjas, med sig både kallrökt och gravad lax hem i matkassen och tanken var att det skulle bli någon form av förrätt. Vi rörde samman en ostkräm efter ett välanvänt recept och la denna gången till gräslök och en yttepytteliten skvätt av cognac, gudars skymning vilken lyckad addering det blev! 
Oströran la vi sedan på några skivor kallrökt lax som vi lagt på en skiva rostat bröd som vi brett en klick av oströran på. Den där klicken fungerar mest som en klisterfunktion så att inte hela härligheten glider av mackan och hamnar i knäet - det hade ju varit förargligt!

Toast med kallrökt lax och västerbottensostkräm 
4 skivor bröd
kallrökt lax
Västerbottensostkräm
1 dl grovt riven västerbottensost
1 msk fint riven pepparrot
4 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
2 tsk cognac
en gnutta cayennepeppar
2 msk gräslök
tomat till dekoration
Rör samman alla ingredienserna till röran, smaka av och ställ den kallt så smakerna får mogna - låt den gärna stå 1 dygn för godast smak.
Rosta brödskivorna och låt dom svalna lite.
Bred ett tunt lager av oströran på brödskivorna och lägg på laxskivorna.
Lägg en klick oströra på laxen, strö över hackad gräslök och lägg på tomatklyftor.
OBS: Vill du göra en alkoholfri röra så går det utmärkt att utesluta konjaken!

Tomatklyftorna ligger inte bara på mackan bara för att det ska se piffigt ut, nej då, dom har faktiskt en smakfunktion också eftersom dom passar så bra till både lax och röran, båda på egen hand och tillsammans.

Undrar ni om humöret svängde uppåt så kan vi meddela att så var fallet, säg det som inte blir bättre med god mat:) 
Nu har vi en fredag och helg att ta tag i, vi fortsätter dock i lugnets tecken eftersom begränsningarna fortsätter att begränsa våra utsvävningar en smula för tillfället. Det känns dock som att det går på rätt håll och att vi (speciellt Anki) håller på att kanske gå vinnande ur striden mot ryggen, sakta men säkert går det bättre och framåt - peppar peppar, ta i trä!

Vi önskar er alla en pigg, skön och frisk helg, må den bli fylld av god mat och dryck, trevligt sällskap, avkoppling och andra humörhöjande upplevelser! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 13 april 2016

Halloumisallad


Halloumiost är en av våra absoluta favoritostar här i köket som vi kan äta (nästan) hur mycket som helst av. Ibland gör vi det enkelt för oss och äter de stekta ostskivorna med bara chiliolja till, precis som Nigella lärde oss att göra en gång i tiden och det är alltid lika gott. Andra gånger använder vi osten i rätter som kräver en anings mer ansträngning att tillaga, som t.ex halloumi stroganoff eller kikärtgryta. I dagens recept har osten hamnat i en sallad, från början signerad Leila Lindholm och placerad i hennes bok The Fresh foodie, här lite förändrad av fru M. Sältan från osten balanserades upp rejält av den lena avokadon, de sötare apelsinerna och granatäppelkärnorna och den torkade frukten.


Vi har tipsat om frysta granatäppelkärnor tidigare men det är ett tips som tål att upprepas många gånger om. Smaken är precis den samma även om de små röda rubinerna är frysta, men man slipper allt pillgöra med att få loss dom och stänka ner allt i sin omgivning och få köket att se ut närmast som Stockholms blodbad. Det är inte ofta vi tar genvägar (hur redigt lät inte det då...) men hallelulja och prisa denna, säger vi bara:)

Sallad med quinoa och halloumi  2 port (som huvudrätt)
2 portioner kokt quinoa
2 apelsiner, gärna blodapelsiner om det finns
2 avokado i grova tärningar
1 dl grovt hackade valnötter
½ dl hackade torkade päron
½ dl hackade torkade persikor eller aprikoser
grön sallad av valfri sort
1 dl granatäppelkärnor
2 paket halloumiost, skivade och stekta
olja
Till dressing:
balsamvinäger
salt och svartpeppar
torkad mynta
Skala apelsinerna och skär ur filéer som du delar i mindre bitar.
Pressa saften ur inkråmet och spara.
Antingen lägger du upp quinoan på ett fat och lägger dit övriga ingredienser, eller så blandar du samman allt i en stor skål.
Servera salladen med olja, vinäger och kryddor


Vi åt salladen som huvudrätt och tyckte den funkade kanoners som vegetarisk middag eftersom den är så matig tack vare både halloumin och quinoan, men vi kan tänka oss att den går perfekt att servera som tillbehör också. Salladen hade säkert passat lika bra både till fisk och kyckling, som den hade gjort till något från grillen, snart står ju grillsäsongen i full blom eller hur?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 11 april 2016

Tom kha gai

Håkan har för tillfället stark längtan till Thailand, så fort tillfälle ges så visar vår datorskärm olika hotell och resmål där i landet långt bort i fjärran och något drömskt syns i blicken. För att stilla den allra värsta saknaden lagade fru M till en av landets säkert mest välkända soppor, Tom Kha gai, till middag för så snäll och omtänksam är hon:) 


Nu är detta en ganska så "försvenskad" variant av receptet eftersom det i en äkta Tom ska finnas både Galanga och svamp, men det finns det alltså inte i denna soppskålen. Galanga saknas eftersom det helt enkelt inte fanns att hitta i vår lilla stad, svamp saknas eftersom det inte fanns i vårt lilla kök vid matlagningstillfället. Hur som haver så blev det en alla tiders god kycklingsoppa ändå, Håkan drog i mer chili i sin soppskål och Anki skvätte mer limesaft i sin - allt i vanlig ordning med andra ord:)
Soppan åt vi som den var utan tillbehör men vill man så kan man servera ris eller nudlar till, det låter vi var och en bestämma själv.

Tom Kha Gai   2 port
400 g kycklinglårfilé i stora bitar
1 citrongräs
1 burk à 400 ml kokosmjölk
2 dl vatten
1 msk kycklingfond
ca 1 tsk sambal oelek
1 msk fisksås
1 msk socker
2 msk riven färsk ingefära
4 limeblad
½ röd snackpaprika, strimlad
1 stjälk blekselleri, tunt skivad
10 cm purjolök, tunt skivad
1 lime
Krossa citrongräset lätt, enklast att banka med handtaget på en kniv, och dela i 4 cm bitar.
Fräs kyckling och citrongräs lätt i en djup stekpanna.
Tillsätt kokosmjölk, vatten (skölj gärna ur kokosmjölksburken med vattnet), fond, fisksås, sambal. socker, ingefära och limeblad.
Låt soppan koka upp och sedan småputtra 10 minuter.
Tillsätt paprika, selleri, purjolök och pressa i limesaft efter eget tycke och smak, låt puttra ca 5 min.
Smaka av och servera antingen som den är eller med ris eller nudlar som tillbehör.


Den där längtan efter Thailand lyckades vi inte stilla nämnvärt av middagen, snarare blev det faktiskt tvärtom... Semesterplanerna för nästa sommar tog fart rejält och hade det varit möjligt att boka en resa redan nu, ja då hade det varit gjort:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 10 april 2016

Veckans matsedel

Jodå vi är redan där igen, framme vid veckans sista dag och den bjuder som bekant på en veckomeny som förhoppningsvis kan inspirera er till att prova några nya rätter under veckan som är på G. Efter en djupdykning i receptskafferiet har vi satt samman en, i vårt tycke, varierad matvecka och vi hoppas att ni hittar något som faller i smaken.
Vi börjar vegetariskt med en sväng ner om Cypern på en varm macka, tar en tur bort till Roquefort i Frankrike i en fiskgratäng, vidare i en gryta över till Asien, hem om en sväng till Sverige i en grötskål för att sedan dra till Italien i pastan, sticka bort om till  Stilla Havet på en tonfisk, innan vi återvänder hem igen till vårt avlånga land på en hel kyckling:)

Måndag: Vi börjar veckan med en varm macka, mer behövs inte ibland. 
Denna är vegetarisk med halloumiost, tomater och basilika

Tisdag: Fiskgratäng med ädelost, från bloggens start och därav ingen bild... det var tider det, då var vi vilda och galna och bloggade ibland om recept utan bild:) 

Torsdag: Frukosttips med en upphottad rågflingegröt

Fredag: Pasta med krämig lövbiffssås, lagom avancerat och pimsigt för en fredagskväll.

Lördag: En citrusmarinerad färsk tonfisk med god blomkålsrisotto och kall sås till. 

Söndag: Hel kyckling som steks i ugnen med örter och 20 vitlöksklyftor.
Japp 20, men ni behöver inte äta dom alla:)

Så där ja, svårare än så behöver det inte vara att resa jorden runt på en vecka:) 
Hänger ni med?

Marknadsbesök och morbrorsbesök står på schemat idag, det blir en familjetur med Ankis familj och hela klanen ska med. Vi tar det lugnt och stillsamt eftersom fruns rygg är inte alls på vår sida just för tillfället tyvärr, men vi gör så gott vi kan för att njuta av livet, nära och kära. Det är smärtstillande det också, framförallt för själen, och mycket skonsammare för magen än värktabletter:)

Vi önskar er en skön söndag och en finfin ny vecka, ta hand om er och varandra!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 8 april 2016

Lobster rolls

Lobster rolls, eller direkt översatt hummerrullar, var något som förföljde oss under flera veckor ett tag. Dom dök upp på bloggar, i mattidningarna vi sorterat och i tv-rutan lagades dom till mer än en gång och i påsk gav vi upp, kastade in handdukarna, la oss platta på marken och skrev in dom på matsedeln för att testa. Och tusan gubbar om det inte var en succé, hummerrullar rockar så är det bara och dom lär rulla in på matrumsbordet fler gånger! 


Hummern man köper behöver inte kosta en förmögenhet, i alla fall så tycker inte vi det när den ska ätas på detta viset - i en röra i ett korvbröd. Japp, helt rätt läste ni, man äter hummern i ett korvabröd! Lite grann som två ytterligheter på något vis:)
Vi köpte hem två frusna humrar med röd prislapp och dom två räckte gott och väl för att mätta våra munnar. Hummerköttet pillas ut och delas i ganska stora bitar för att blandas med en gnutta majo, kryddor, dill och selleri, röran lägger man sedan i korvbrödet och vips så har en hummerkorv uppstått. Vill man och gillar så kan man förära hummerrullen med en klick löjrom, men det är absolut inte något som är nödvändigt.

Lobster roll 4 styck
4 korvbröd av valfri sort (vi använde fullkornsvarianten)
2 frusna humrar
ca ½ dl fint hackad selleristjälk
majonnäs
salt och peppar
hackad dill
en gnutta pressad citron
Dela, skala och pilla ut köttet ur hummern.
Dela köttet i stora bitar, ca 2 cm och lägg i en skål.
Blanda med övriga ingredienser, ta i majonnäsen lite i taget så det blir en krämig röra som inte blir rinnig. Smaka av med kryddor och citron.
Servera hummerröran i korvbröden, antingen som förrätt eller som huvudrätt med valfria tillbehör (pommes eller en sallad passar fint till).


Till rullarna bubblade det på italienska i våra glas, en Vinistella Spumante som vi hittade på systembolagets hylla till den hyggliga summan av 69 kronor. Ett pris som den absolut är värd, om vi ska våga ge oss på att uttala oss om sånt. Vinet är ekologiskt, friskt med många bubblor, en liten anings fläder tyckte vi nog allt att vi kunde urskilja i smaken och enligt lappen på hyllan ska det passa fint till fisk och skaldjur eller på egen hand.

Då är det åter igen dags att hålla helg, kära läsare, och för Mårtenssons del blir det en av den lugna sorten utan större utsvävningar. Den längsta biten vi ska sväva är till vårens marknad i Lövestad på söndag då det blir ett besök både hos Ankis morbröder och bland knallarna i jakten på fina fynd. Honung av den allra bästa sorten vi vet och nya tofflor till herr M att ha på fötterna när han dansar runt i bakom charkdisken står på handlelistan, allt annat som följer med räknas som impulsköp!

Vi önskar er alla en kanoners fin aprilhelg, vi hoppas ni får njuta av god mat och dryck, sol och fågelkvitter!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 6 april 2016

Ugnsbakad torsk med tomater och örter

ugnsbakad torsk med tomater

Det vankas ugnsbakad torsk här idag och det blir en färggrann fiskmiddag med små tomater, örter, zucchini och kapris. Detta är en sån där bra middag där det mesta ligger i en och samma form, så nära en "allt-i-ett-rätt" som man kan komma, det enda som inte hamnar i fisklådan är tillbehöret du väljer att lägga på din tallrik. Eftersom torsken får en skvätt vin innan den bakas i ugnen blir det en smaskig sky att ha till och behöver du inte ens laga till någon sås, bra va?

grönsaksröra till torsk

Innan grönsakerna och kaprisen läggs på fisken tar dom först en kort sväng i stekpannan där smakerna får en chans smälta samman till en härlig grönsaksröra. Kapris är en sån där liten filur som vissa kan ha lite svårt med och då är det bara att hoppa över den, vi lovar att inte bli arga:) Vill man ersätta kaprisen så kan det göras med t.ex sardeller om man gillar det, eller bacon som knaperstekts först.

torsk med tomater och örter

Ugnsbakad torsk med tomater och örter   2 port
400 g torskfilé
1 rödlök i tunna skivor
1 vitlöksklyfta, fint hackad
250 g körsbärstomater, havlerade
1 liten zucchini, skivad och i kvartar
1-1½ msk kapris
2 tsk vardera av torkad timjan, oregano och basilika
rivet ska från ½ citron
1 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
salt och svartpeppar
Fräs lök och vitlök på medelvärme i olja tills det fått fin färg.
Tillsätt tomathalvorna, zucchiniskivorna och kaprisen, blanda om och låt det fräsa någon minut så det blir varmt, salta och peppra.
Smörj botten på en ugnsfast form, dubbelvik torskfiléerna och lägg i botten på formen.
Häll grönsaksröran på fisken, strö på örterna och citronskal och häll vinet i formen.
Täck formen med aluminiumfolie och ställ in mitt i ugnen på 200 grader ca 10-15 minuter.
Ta bort folien och låt formen stå inne ytterligare ca 5 minuter så det får färg.
Använd dej gärna av en ugnstermometer, när torsken är färdig ska den ha nått 56 grader.
Servera med valfritt tillbehör.

Vi åt potatismos smaksatt med citron till vår fiskmiddag och det kan vi varmt rekommendera.




Ikväll kommer vi att bänka oss i soffan och kolla på andra matlagare som svettas lite extra nu när det är final i Sveriges Mästerkock på tv. Det är faktiskt första gången på evigheter som vi sett serien och vem vi hoppas ska segra vet vi faktiskt inte, det känns som att båda finalisterna är lika välförtjänta en vinst och kokbok.
Har ni följt programmet och har ni i så fall någon favorit?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 4 april 2016

En annan korv stroganoff


Korv stroganoff är tydligen en av de absolut vanligaste vardagsrätterna som lagas till i vårt land, tillsammans med köttbullar och spagetti med köttfärssås (som av en ren händelse ska inmundigas i vårt kök idag!) tar den täten på 10 i topp-listan har vi luskat fram. Den gamla klassikern kan ju varieras lite grann, vi har den vilda sorten, den vegetariska med halloumiost och för de som inte gillar korv finns Jamies med kyckling. Som att det inte räckte med dessa variationerna kommer här ytterligare ett alternativ av korvgrytan, denna gången med lite annan kryddning än den vanliga.

Korv stroganoff   2 port + matlåda
500 g falukorv eller medisterkorv, strimlad
1 gul lök, fint hackad
1 röd paprika, i stora skivor
1 tsk paprikapulver
chilipulver efter tycke och smak
1 tsk mald spiskummin
1 tsk timjan
1 tsk oregano
2 msk tomatpuré
1 burk á 400 g krossade tomater
1-2 dl vatten
salt och svartpeppar
1½ dl grädde
½ dl crème fraiche
Stek korvskivorna så de får fin färg runt om, ta upp och lägg åt sidan.
Stek löken så den mjuknar, tillsätt alla kryddor utom salt och peppar och stek med någon minut.
Klicka i tomatpurén, rör om och låt steka med 1 minut, tillsätt krossade tomater och 1 dl vatten.
Lägg i korvskivorna och låt småputtra ca 10 minuter, rör om då och då.
Lägg i paprikan och häll i grädde och crème fraiche och låt grytan puttra ca 10 minuter till.
Tillsätt evetuellt mer vatten under tiden om du tycker det behövs.
Smaka av med salt och peppar och servera med valfritt tillbehör.

Som sagt så blir det alltså ettan på topplistan som serveras till middag ikväll när vi testar ett nytt recept från Lisa Förare Winbladhs bok "Det godaste jag vet", en av herr Mårtenssons största favoriter i matvärlden. Lisas båda böcker ligger vältummade på Håkans sängbord och frågar ni honom finns det ingen bättre nattlektyr! Som sagt, var och en till sitt:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x