tisdag 28 juni 2016

Ingefärsmarinerad kyckling med morotssallad

Alltså, det är inte helt enkelt att hitta på och laga till middagar vid denna tiden på året när det är så varmt som det faktiskt har varit den senaste tiden. Dels är det svårt att känna sug efter något speciellt och dels är det så "hitt så de snurrar" i köket och därför vill vi vara där så kort tid som möjligt - men samtidigt så vill vi äta gott:) Inte är det helt lätt alla gånger men ibland lyckas vi lite extra bra och då vill vi så klart dela med oss av matlyckan till er, så varsågoda här kommer förra veckans lyckade kycklingmiddag.

Kycklingfiléer fick ligga och gona till sej i en frisk marinad hela dagen för att sedan spendera några heta minuter i stekjärnet och därefter lagas färdigt i ugnen. Antingen lägger du över filéerna i en ugnsfast form eller så ställer du in järnet, om du har ett som är ugnståligt, och sparar in på disken:) Marinaden har en rejäl dos av ingefära och lime, myntan som är i piggar upp smaken ytterligare och det hela blir härlig sommarmat som inte kräver för mycket svettigt köksarbete.


Till middagen åt vi lättkokta morötter som, efter koket, fick ta en sig sväng om i en ljummen dressing som smaksatts med krydderier från Indien, passade riktigt bra till ingefärastinget i kycklingen gjorde dom. Dessutom svängde frun till en kall yoghurtsås med ännu mera mynta och en skvätt honung i, och så lite sallad  förstås. Vill du kan du säkert ha ris eller kanske nudlar också till, för vår del tyckte vi att grönsakerna räckte men det är precis som vanligt en smaksak:

Ingefärsmarinerad kycklingfilé  2 port
2 kycklingfiléer
Marinad
1 vitlöksklyfta, fint riven
2 msk fint riven färsk ingefära
10-15 färska myntablad, eller 1 msk torkad mynta
1 lime, pressad saft och rivet skal
2 msk rapsolja, gärna med citronsmak
svartpeppar
Lägg ner kycklingfiléerna i en platspåse.
Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll i påsen.
Lägg in påsen i kylen och låt det marinera minst 3 timmar, vänd gärna någon gång då och då.
Ta upp köttet och låt det droppa av, stek på båda sidor så det får fin färg och ställ sedan in järnet i ugnen eller lägg över dom i en ugnsfast form.
Stek färdigt kycklingen mitt i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter, använd gärna en ugnstermometer som ska upp i 70 grader när köttet är färdigt.                                                                    
Ta ut och servera med morötterna och en kall yoghurtsås (vi smaksatte vår med mynta och en skvätt honung i).

Morötter med indiska kryddor
300 g morötter
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk anchochilipulver
1 tsk garam masala
1 tsk koriander
1 tsk honung
½ apelsin, pressad saft
1 msk raps- eller olivolja
salt
Skala och dela morötterna, i mindre bitar. Vi skar dom först på längden och sedan kvartade vi dom, har du små smala morötter så räcker det att du skär dom på längden och sedan i halvor.
Koka morötterna en stund så att de fortfarande behåller ett tuggmotstånd, häll av vattnet och låt morötterna rinna av ordentligt.
Torrosta kryddorna i en varm stekpanna på medelvärme några minuter, rör runt under tiden så att de rostas jämt.
Ta av stekpannan från plattan och blanda ner honung, apelsinsaft och olja.
Lägg ner morötterna i stekpannan och blanda runt så att de täcks av dressingen, smaka av med salt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 26 juni 2016

Veckans matsedel

God middag denna lätt gråa söndag, vi hoppas att allt är fint med er och att ni haft en trevlig och rolig midsommarhelg. För vår del bjöds det en helt otrolig midsommarafton med utesittning ända tills kvällen var slut och natten tog över, vilket den gjorde med dunder och brak och vi tog det säkra kortet och pedalade hem.
Veckans matsedel står på tur och den inleder vi med att koka en härlig sommarmarmelad för att avsluta med en smarrig grillsås, däremellan bjuds det både frittata, mojito och två gånger baconlindat:

Måndag: Koka egen marmelad är inte alls svårt och går snabbt att göra, denna marmelad med jordgubbar och rabarber är god både på mackan och till starka ostar.

Tisdag: Frittata med gravad lax, lättlagad sommarmat oavsett om man har semester eller inte.

Onsdag: Vegetariska bönbiffar med en härligt krämig avokadosallad 

Torsdag: Baconlindad kycklingfilé på grillspett med citron och rosmarin, serverad med tomatsalsa


Lördag:Saftig fisk får du med en  parmalindad torskrygg med potatis- och morotssallad

Söndag: Avsluta helgen och veckan med grillade revben och testa pensla dom med denna grillsåsen, obs - grillsåsen är så mycket godare än vad bilden visar.

Nu ska vi bara slappa och slöa hela söndagen, vi är nämligen lite möra i våra kroppar och halsar och det har sina orsaker.
Midsommardagen firade vi nämligen tillsammans med bossen över bossarna, pastorn i Ullevis kyrka, the one and only Bruce Springsteen, som igår höll sin näst längsta konsert någonsin... FYRA timmar körde han i nonstop, hur tusan han orkade det fattar vi inte, vi orkade knappast lyssna så länge:)
Efter bussresan hem landade vi i sängen runt 6-snåret med världens Bruce Springsteen baksmälla... Håhåjaja, ålder och krämpor tar ut sin rätt - vilken natt och vilken upplevelse, den kommer vi att leva länge på!

Ha en alla tiders skön söndag och en bra ny vecka, kanske sitter det några semesterfirare och läser och då önskar vi er en härlig sådan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 24 juni 2016

Midsommarafton

Då är vi framme vid årets midsommarafton och tänk, idag är det exakt ett halvår till en annan afton ska firas - julafton! :) Men det tänker vi inte på idag, här har vi vaknat till en strålande solig dag, kvicksilvret visar på dallrande 24 grader i skuggan och varmare ska det bli. Vi planerar att sitta ute hela kvällen och långt in på småtimmarna, har vi tur så behövs inte ens varken filtar eller underställ.

Det blir en traditionell midsommarafton för vår del, knytkalas hemma hos Perssons med grill, lekar och skratt - helt i vanlig ordning, det enda som är förändrat i år är sillatårtan!!! Jopp, det blir inte vår gamla vanliga matjesilltårta i år, den har istället ersatts av en tårta av lite annorlunda slag - vi är vilda och galna vi vet, men man lever ju bara en gång:)


Vi lämnar er med alla olika förslag på dekorationer till era sillatårtor som vi fantiserat ihop de senaste åren, kanske att någon av er behöver något sista minutentips på det. Eller så kan ni bara se det som en midsommarhälsning till er från oss, eller kanske båda!

Ha nu en riktigt fin midsommarhelg, oavsett hur och om ni firar den. Vi hoppas att ni får gott på tallrikarna och i glasen, att vädret blir finfint och att sällskapet är glatt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 22 juni 2016

Jordgubbar i rom


Alltså jordgubbar, vi är precis lika fjöntiga i dom denna sommaren som tidigare somrar och har klämt i oss cirka hur många liter som helst redan. Och precis som tidigare somrar så kommer den där experimentlustan att testa olika smakkombinationer med gubbarna, som ett brev på posten! Innan har vi bland annat marinerat jordgubbarna i ingefära och vitt vin, provat myntamarinera bären och testat att äta dom med halloumi och nu har turen kommit till en ny marinad - denna gången med rom.

Jordgubbar passar ju väldigt bra tillsammans med rom (vi har ju sippat på några jordgubbsmojito...) och apelsinsaften som pressades ner i marinaden gav en liten kick i smaken. Har du färsk mynta hemma så är det ett väldigt gott tips att ha några blad på när du serverar din efterrätt, det gav en fräsch smakbrytning till marinaden. Bjud lättvispad grädde smaksatt med florsocker till och ringla gärna lite av saften över, mumsfilibbabbagott!


Eftersom jordgubbar råkar vara råvaran i utmaningen månadens gröna så tyckte vi att våra romdränkta gubbar kunde vara ett passande bidrag. Denna månaden är det Lovisa med bloggen Polichinelle som är värd och alltså är det där alla jordgubbsrecept kommer att samlas, vi har redan hunnit dregla över jordgubbspizzan som Lovisa själv bjuder på - ohlala!

Marinerade jordgubbar i rom med grädde
500 g jordgubbar
1 stor apelsin, endast saften
5 msk rom
2 msk florsocker
2½ dl vispgrädde
2-3 msk florsocker
eventuellt färsk mynta till dekoration.
Blanda samman apelsinsaft, rom och florsocker och häll blandningen över jordgubbarna.
Rör om försiktigt och ställ formen kallt i 2-3 timmar.
Vispa grädden lätt och rör i florsockret, blanda samman och smaka av.
Servera grädden till jordgubbarna och strö eventuellt över färska myntablad.


Bonusrecept: Förmodligen kommer du att få marinad över, det fick vi och vi öste ändå på rejält på våra gubbar i tallrikarna, och av den kan du blanda en väldigt god drink! Receptet lyder kort och gott:

Romdrink med jordgubbssmak
Blanda marinaden från jordgubbarna med sprite eller 7-up, lägg i isbitar och njut.
Vill du så kan du ju så klart stänka i lite rom till, smak efter behag:)

Är du på jakt efter en smaskig jordgubbstårta eller drink eller något annat gott där de röda gubbarna är inblandade så har vi en hel massa goda tips sedan tidigare här i köket. Ja jordgubbarna har faktiskt fått en helt egen kategori i vår receptsamling - allt för att underlätta för er kära läsare. Du hittar våra samlade jordgubbsrecept här, eller så klickar du dej vidare från kapitlet jordgubbar ute i högerkanten.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 20 juni 2016

Janssons frestelse med matjessill

Tänk att det hjälpte att vi hotade med att ta ett snack med den som dansade regndansen för att vädret plötsligt skulle slå om och så dök solen fram igen. Blåsten blir vi däremot inte av med i första taget här på kusten, men regnet drog vidare någon annan stans i alla fall och det tackar vi för! Vädret blev till och med så fint att vi kunde sitta ute på vår nypimpade balkong och avnjuta gårdagens middag, ljuvligt minsann. Det blev en gammal favorit fast denna gången i en lite annorlunda tappning, vi högg nämligen in på en Janssons frestelse där ansjovisen byttes ut mot matjessill.

Den som bränner formen får diska den, så lyder en av reglerna i det Mårtenssonska köket... 
huha det tog sin lilla tid vill vi lova, men nu ser den nästan ut som ny:) 

Det är ju liksom så att inte alla gillar ansjovis speciellt mycket, vi hör visserligen inte till den gruppen - tvärtom - men däremot så vill vi gärna testa nya vägar i köksregionen och eftersom det fanns matjessill hemma så slog vi till. När man byter ut ansjovisen mot matjessill så blir sillasmaken mindre framträdande i gratängen, den blir också lite sötare istället för att bli väldigt salt som den då ibland kan bli. Tänk bara på att vi är stora sillälskare (som sagt var...) och därför tar vi i rejält med matjessill, tycker du att det ser ut och verkar bli för mycket så ta i den mängd du tycker verkar lagom.


Vi använder oss gärna av fast potatis i vår Jansson eftersom vi inte gillar när potatisen kokar sönder utan föredrar när den fortfarande är i fast form, men det är en smaksak. Vissa föredrar mjuk potatis så där får du själv experimentera och prova dej fram på vad du gillar bäst. Man kan använda både gul och röd lök, det viktiga är bara att man steker den mjuk i rejält med smör innan den åker i formen. Dels så får löken en mjukare trevligare smak och dels så undviker man på detta sättet eventuella gasfadäser senare på kvällen... tro oss vi har provat:)

Janssons frestelse med matjessill ca 4 "middagsstora" 
800 g fast potatis
300 g matjessill
3 medelstora röda lökar
3 dl grädde (valfri sort) eller gräddmjölk
3-5 msk spad från matjessillen
vitpeppar
smör
ströbröd
Skala och skiva potatisen tunt, det går bra att använda skivsidan på rivjärn om man inte har köksmaskin eller mandolin.
Skala och skiva lökarna och stek dom en stund i rejält med smör så de mjuknar, utan att få för mycket färg.
Smörj en ugnssäker form och lägg ett lager potatis i botten, därefter ett lager lök som följs av ett lager matjessill.
Varva därefter potatis, lök och sill i formen, avsluta med ett lager potatis och krydda med vitpeppar.
Strö över ströbröd så det täcker, klicka över smör och häll på hälften av grädden blandat med någon matsked sillspad.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i 60-90 minuter, tiden beror på hur tjockt du skurit potatisen.
Ta ut formen efter 30 minuter och häll i resten av vätskan.  
Känn efter med en provsticka eller gaffel så potatisen är färdigkokt innan du serverar.

Vill du hellre göra din frestelse på traditionellt sätt med ansjovis istället för matjessill så har du recept på vår "vanliga" Janssons frestelse här. Dessutom finns det faktiskt ett recept på en vegetarisk Janssons frestelse i vårt receptskafferi, den blir så otroligt god och vi kan varmt rekommendera den om du vill vidga dina frestelsevyer ännu mer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 19 juni 2016

Veckans matsedel

God söndag på er alla, det vankas veckomatsedel med lite dofter av midsommarfirande - i alla fall i slutet på matsedeln. Där fick vi med rätter med både jordgubbar, sill och nypotatis och alla tre kommer dom i pajform. Och som om att det inte räckte med det så passar tisdagens coleslaw fint som grilltillbehör, ja men det är ju nästan så vi vågar säga att vi bjuder på lite av en midsommarspecial.

Här i Skåneland blommar flädern för fullt och midsommardag kan väl vara en alldeles perfekt dag att tillbringa i naturens skafferi, för att samla sommarsmaker inför mörkare årstider. Matminnen är fina minnen, bjuder på både doft- och smakminnen gör dom, och när snön slaskar är det inte fel att ta fram lite saft från frysen och drömma om sommaren som gick och sommaren som kommer:

Måndag: Laxburgare med wasabimajonnäs och mangoavokadosalsa

Tisdag: Coleslaw på annorlunda vis med bulgur i är perfekt både på egen hand och som tillbehör. 

Onsdag: Pasta med citronkycklingsås, smakar fint en lillelördag. 

Torsdag: Potatissallad med basilika, balsamvinäger, parmesanost och vitlök - 
härliga smaker från medelhavet. 

Fredag: Varför inte testa att servera en paj med matjessill och nypotatis till årets midsommarkalas. 

Lördag: Midsommardag, lagom sysselsättning kan väl vara att ge sig ut i naturen, plocka fläder och göra flädersaft

Söndag: Söndagsefterrätt med säsongens gubbe nummer ett, jordgubbspaj med frisk citronkräm. 

Så fortsätter vi förändra, dona och greja här hemma. Igår gav vi oss på ett projekt som vi haft i tankarna i cirka pinsamt många år, alldeles för många för att vi ens kan räkna. Vår furubyrå anno 1989 slipades ner, grundades och fick sej en första strykning av färg, idag får den sista strykningen och sen är den redo att återfå sin plats. Nya tavlor med vykort från gamla Ystad ska upp i en fin samling på väggen ovanför, för att kröna det hela.
Konstigt det där med förändring, har man väl börjat så har det en förmåga att smitta av sej från en plats till en annan eller hur?

För Håkan är det en tur ut till jobbet som gäller, det är mycket som ska fixas och förberedas inför matveckan som kommer. Det gäller att ligga steget före när man är charkuterist:)

En skön söndag till er alla och en riktigt fin ny vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 18 juni 2016

Linssallad med dill och rädisor

Alltså, vem tusan är det som envisas med att dansa regn- och molndansen hela tiden utan uppehåll? Vet ni vem det är som är så oerhört dansant så skicka hit personen i fråga så ska vi ta ett snack och kidnappa danseskorna, för vill vi ha tillbaka solen och värmen! 
Vi som piffade till vår balkong i söndags med både nya stolar, bambuvindskydd och kulörta lampor i regnbågens alla härliga färger, vi har ju knappast fått tillfälle att njuta av make-overn en endaste minut. Inte utan regnkläder, vantar och yllefilt i alla fall... Nu håller vi bara tummarna för att tomatplantorna och myntan därute överlever, trots allt.



Som tur är så krävde dagens recepttips inte några egenodlade ingredienser för då hade vi aldrig fått njuta av denna ljuvligt goda och friska linssallad, en smakupplevelse vi inte skulle vilja vara utan. Halleda så gott det blev, vi som båda är smått galna i citron och dill (ni minns kanske Håkans favorituttryck "Man kan aldrig överdosera dill") åt sådana mängder att det till slut fanns en överhängande risk att linser skulle spruta ut både här och där - sånt kan ge allvarliga konsekvenser!


Linssalladen passar otroligt bra till grillat, vi har testat både till fisk, kött och kyckling faktiskt (vi sa ju att den är smarrig!) men den funkar även om du inte har grillränder på tillbehören. Vi hittade receptet hos en av våra härliga Göteborgsvänner och matbloggarkollega, Charlotta i Matrepubliken, och vi lyckades nästan följa det till punkt och pricka...

Linssallad med citron, dill och rädisor
2 dl gröna linser
4 msk rapsolja, gärna med smak av citron eller dill
2 msk vitvinsvinäger
1 citron, rivet skal och saft
1 msk honung
1 purjolök, fint hackad
½ dl kapris
rejält med färsk dill, fint hackad
10 rädisor, tunt skivade
salt och peppar
Till servering
fetaost
Skölj linserna och koka dom sedan på låg värme under lock ca 15 minuter tills de mjuknat (låt dom inte koka sönder).
Vispa samman olja, vinäger, honung, citronsaft och skal i en skål och smaka av med salt och peppar.
Häll av linserna och låt dom rinna av i en sil, blanda dom med dressingen när dom fortfarande är varma och låt det dra minst 30 minuter.
Blanda ner dill, lök och rädisor, smaka av och servera med fetaost vid sidan.

En bild från en del av vår minililla balkong från i söndags då piffningen ägde rum, då solen hade vett att visa sej. Bambuskydd satte vi bara upp på en sida, den som det oftast blåser från vilket resulterade i att vinden vände redan dagen efter och sedan har envisats med att blåsa därifrån... Visserligen ger det inte så mycket lä ändå, men mysfaktorn steg med cirka 10 grader:)
Håkan är dock lika envis, om inte snäppet mer, som vädergudarna och avnjöt sin fredagscigarill därute i går kväll, det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder - eller hur?

En riktigt läcker lördag hoppas vi att ni får, oavsett väder och vind:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 16 juni 2016

Pasta med tomater och aubergine

Något som man ganska ofta hör både Jamie Oliver och Nigella prata om när dom lagar mat är så kallad Comfort Food, direkt översatt till svenska blir det väl närmast tröstemat. Fast får vi tycka lite så låter comfort food snäppet bättre, kanske har det något med vanan att göra.
Varför just Nigella och Jamie använder uttrycket så ofta kan man ju fundera på, kan det ha något att göra med vädret i England där dom båda huserar? För det vet ju alla att i England är det antingen regn eller dimma, eller både och, och vem behöver inte tröstas då? Så med tanke på de senaste dagarnas väderomväxling och saknaden av sommaren så bjuder vi idag på en middag som vi känner är perfekt tröstemat!


Pasta Caponata är den tröst vi bjuder på här i det Mårtenssonska köket och receptet har vi lånat från Markus Aujalay som just kommit med en ny pastakokbok "Markus Pasta". Vi har ju hans tidigare pastakokbok med precis samma namn i vår bokhylla och ur den har vi lagat flera måltider, bland annat pasta Alfredo och en härligt mustig oxragu. Den senaste upplagan har dock inte hittat hem till oss (inte än i alla fall...) men det har alltså däremot Caponatan gjort:

Pasta caponata  4 port
400 g pasta, gärna penne
1 aubergine i stora tärningar
1 gul lök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 röd eller gul paprika, tärnad
1 dl olivolja
200 g små tomater, gärna i blandade färger, halverade
1 msk kapris
1 tsk torkad oregano
2 dl vatten
1 msk sherryvinäger
1 dl svarta oliver, kärna ur och dela
salt och peppar
Till servering
parmesanost att riva över
Stek aubergine, lök, vitlök och paprika på medelvärme i oliv oljan i en vid gryta eller stekpanna, låt det steka länge och bli mjukt.
Lägg i tomater, kapris, oregano och låt det fortsätta steka på medelvärme, rör om regelbundet.
Häll i vatten, vinäger och oliver, låt det koka samman och smaka av med salt och peppar.
Antingen blandar du ner den nykokta pastan i grönsaksröran och serverar eller så bjuder du röran till pastan och låter var och en ta upp själv.
Servera med riven parmesanost.


Caponata är en italiensk grönsaksröra, närmare bestämt kommer den från Sicilien - ni vet den där ön som Don Corleone i filmen Gudfadern härstammade från. Huruvida Gudfadern gillade Caponata eller inte låter vi vara osagt, men vi tyckte att det var väldigt gott. Tänk på att du köper med dej hem en aubergine som är fast och spänstig annars blir den lätt geggig och sörjig när du tillagar grönsakerna i oljan. Samma gäller tomaterna, dom ska inte koka sönder och samman helt utan fortfarande "synas" i röran.
Gillar du, som vi, balsamicocrème så kan vi tipsa om att ringla lite grann över din portion, mycket gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 14 juni 2016

Fiskgryta med sötpotatis



Man kan ju tro att vi expedierar mängder av söta potäter med tanke på att vi förra veckan tipsade er om lax med sötpotatis och idag bjuder på torsk med detsamma, men riktigt så är det inte. Däremot blir det ju oftast över en bra bit potatis när man tillagat det som behövs, dom väger ju en del dom där orangea härligheterna, och det är ju dumt att låta godsaker gå till spillo eller hur? Så därför använde vi resten av förra veckans inköp i en fiskgryta med bland annat torsk, lime och härliga kryddor, perfekt för en balkongmiddag en ljummen sommarkväll.

Häftigt det där med grönsaker och frukter på nära håll, 
en sötpotatis har ju faktiskt ett eget universum inne i sej!

Till fiskgrytan/soppan hade vi en klick matyoghurt, en extra klyfta lime på en tallrik och en rejäl dos extra hetta i forma av favoriten Sriracha på den andra tallriken. Ni kan förmodligen vid detta laget lista ut vilken tallrik som tillhörde vilken Mårtensson:) 

Karibisk fiskgryta  2 port
400 g torskfilé
5 dl vatten
2 msk salt
1 röd paprika, tärnad
300 g sötpotatis
1 schalottenlök, fint hackad
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk färskriven ingefära
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 krm anchochili
4 dl fiskbuljong
Till servering
matyoghurt
lime
Dela fisken i bitar, ca 3 cm.
Blanda en lag av vatten och salt, rör så saltet smälter.
Lägg ner fisken och låt den rimma i 15 minuter, ta upp och låt rinna av.
Skala och tärna sötpotatisen grovt.
Fräs vitlök och kryddor i smör någon minut i en djup gryta.
Häll i fiskbuljong och sötpotatis och låt koka ca 10 minuter.
Lägg ner fiskbitarna och paprikan och sjud 3-5 minuter.
Smaka av med pressad lime.


Till sist en "bakom kulisserna-bild", saknas skugga till fotograferingen så löses det på bästa sätt! Samarbete absolut.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 12 juni 2016

Veckans matsedel

Hugaligen vilken skräckfylld morgon vi haft här i köket! Ett tag verkade det som att dagens inlägg inte skulle lyckas komma ut på linjen, någon här lyckades nämligen med konststycket att vända skärmbilden på datorn så att den låg på sidan istället och det var ett elända att få den rätt igen. Ny teknik och gamla gubbar:)
Men nu är vi på rätt köl igen och styr skutan vidare mot veckans meny som börjar i en smakrik tomatsoppa och slutar i en skål härliga marinerade jordgubbar. Däremellan njuter vi av fiskgratäng signerad Herr M, brietårta med tomater, fyllda kycklingfiléer, makaronstuvning och så lax med två av våra favorittillbehör som vi gjort ett otal gånger genom åren:

Måndag: Tomatsoppa med passerade tomater, lättlagad och smarrig vegetarisk middag

Tisdag: Veckans första fisk blir en torskgratäng med grönsaker och citron, grönsakerna kan du variera efter smak och tillgång. 


Torsdag: Stuvade makaroner (eller som vi säger, makaronistuvning) kan vara något av det godaste i pastaväg som finns...

Fredag: Oavsett om du grillar eller steker din lax på spisen så passar tomatsalsa och crème dijonaise perfekt till. 

Lördag: Nu när tomaterna är som godast kan man passa på och göra en 

Söndag: Jordgubbar, dessa kära älskade gubbar, vi kan inte få nog av dom. Prova att marinera jordgubbarna i vitt vin och ingefära, riktigt friskt och gott blir det och smakar fint till glas. 

Vad ska ni fylla er sköna söndag med månntro? Här ska vi svänga förbi Rusta för att köpa bambumatta att klä in balkongen med och på så vis få lite lä därute, håll tummarna för att det kommer att fungera är ni snälla. Har vi tur hittar vi kanske även nya balkongstolar, sen vet ni vart ni hittar oss resten av dagen:)

Ha en fortsatt härlig dag och en alla tiders bra ny vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 11 juni 2016

Vit sparris med hollandaisesås och räkor

Hej på er denna lördagsdag, hur har ni det där ute i vårt avlånga land? Här nere på söder har vi plötsligt förlorat vår sommarvärme som vi fått njuta av de senaste veckorna, pang bom sa det bara, vinden vände och plötsligt visare termometern 10 grader mindre. Men vi klagar inte, solen gör sitt bästa för att lysa upp tillvaron ändå och de mörka molnen luras bara, inte har dom nåt regn med sig inte! (något stadens studenter förmodligen var tacksamma för igår när det var dags att tacka för sej!)


Luras gör däremot inte vi, inte idag i alla fall, när vi lockar er med sparris med hollandaisesås och räkor i rubriken. Kan ni tänka er, detta är faktiskt första gången som vi tillagat och ätit just vit sparris och jösseskoss så gott det var! Vi valde att göra det mest klassiska som vår premiärrätt, kokta sparris med hollandaisessås och så slängde vi på lite räkor också av bara farten.  


Vita sparrisar är megalaktiskt stora, och ännu större ser dom ut när dom ligger sidan om de gröna som plötslig förvandlas till spinkisar. Men det gäller också att komma ihåg att de vita ska man skala innan man hugger in på dom, var inte rädda för att skala dom rejält för det behövs verkligen, annars blir dom väldigt trådiga att tugga på. Var på sparrisen man ska börja skala råder det lite delade meningar om, någon säger att man ska börja en bra bit nedanför knoppen och någon att man ska börja direkt under den. Vi valde det senare och det tyckte vi blev bra.

Sparrisen kokte vi i lättsaltat vatten och koktiden beror lite på hur tjocka stänglarna är, man kan ju lägga i de allra tjockaste först om man köpt sparris som skiljer väldigt mycket i storlek. Känn efter med en provsticka efter ungefär 10 minuter och fortsätt sedan hålla koll med provstickan, det ska finnas lite tuggmotstånd kvar och sparrisen ska fortfarande vara fast när den är färdig. 

Smöret i kuber, redo att åka ner i såsen.

Hollandaisesåsen är en variant av bearnaisesåsen vi brukar göra, inget smör som behöver skiras och vattenbad som ska badas, nej här kör vi enkelt och lättfixat. Håll bara koll på värmen på plattan, för varmt gör att äggen blir äggröra eller att såsen inte tjocknar när smöret går i, håll den på låg värme så ska du se att det går bra;

Hollandaisesås  2 port
2 äggulor
2 msk pressad citronsaft
150 g smör, rumstempererat och tärnat
salt
Blanda samman äggulor och citronsaft i en tjockbottnad gryta.
Ställ grytan på svag värme på spisen och vispa under tiden som det blir varmt.
När det börjar bli varmt så börjar du tillsätta smörtärningarna, en åt gången i början, under tiden som du hela tiden rör med en visp.
Se till så att inte såsen börjar koka, då koagulerar gulorna och du får istället äggröra!
När såsen börjar tjockna så tar du grytan från värmen, oftast tjocknar den innan allt smör är använt men det går bra att röra ner dom fast grytan inte står på plattan.
Smaka av såsen med salt och lite citronsaft, servera.

Härligt knallgula äggulor, ekologiska och närproducerade! 

Räkor blir en av ingredienserna även på kvällens mattallrikar minsann, men då hamnar dom i en citronrisotto som vi tänker ha till torskrygg och bläckfiskringar. Vi kör nämligen lite frys- och kylskåpsrensning i det Mårtenssonska köket för tillfället, det behövs göras sånt ibland och speciellt när semestertiderna närmar sej är det bra.

Hur ser det ut på era tallrikar, händer det något gott eller äter ni kanske på andras serviser ikväll?
Oavsett var ni spisar er middag så hoppas vi att den blir god och mättande och att ni får en fortsatt fin dag och kväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 9 juni 2016

Ugnsbakad lax med sötpotatistäcke och persiljerisotto

Förra veckans torsdagsmiddag blir dagens bloggarmiddag och det betyder ugnsbakad fisk med ett lite annorlunda täcke, ett täcke vi hittat i en tidning. Vi håller ju som bäst på att försöka ta oss igenom alla recept vi samlat på oss, både sparamappen i datorn och i bokhyllan börjar bli sprickfärdiga - så många spännande recept och maträtter, så lite tid:) Detta dök upp när vi sållade ut bland tidningsurklippen och vi blev jättesugna på att prova det, dock efter att först ha gjort vissa justeringar i ingredienslistan...


Täcket som läggs över laxen gör du av råriven sötpotatis, crème fraiche, persilja och kryddor. Det blir inte bara färgglatt utan också kanoners gott, sött och syrligt på samma gång och med ett härligt tuggmotstånd. Vi använde bitar av filéer för det var vad vi hade i vår frys, naturligtvis går det bra att täcka en hel laxsida också. 
Ett tips är använda stektermometer (har du ingen så är vårt andra tips att införskaffa en, dom är inte dyra och du kommer att ha mycket nytta av den), tjockleken på lax är så varierande och det är därför svårt att ge en absolut tid den ska stå inne i ugnen, graderna däremot ska upp i 55-56 när laxen är färdig. 

Lax med sötpotatistäcke  2 port
300 g laxfilé
100 g sötpotatis
1 dl crème fraiche
½ msk fint riven ingefära
1 citron, rivet skal från halva och saft
1 dl hackad persilja
anchochilipulver
vitlökspulver
Lägg laxen på ett fat och pressa över citronsaft, vänd runt så det kommer på båda sidor fisken.
Ställ in fisken i kylen minst 30 minuter och låt den marinera i citronen.
Skala och riv sötpotatisen grovt, blanda med crème fraiche, ingefära, citronskal, persilja och några stänk av chilipulver (mängd efter tålighet), smaka av med salt.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form och lägg fiskbitarna på pappret.
Täck laxen med sötpotatisröran och ställ sedan formen mitt i ugnen på 200 grader 10-15 minuter beroende på hur tjocka filéerna är. Använd gärna en stektermometer som ska upp i när fisken är klar.
Servera med valfritt tillbehör.


Vill man så räcker det gott och väl att äta en matig sallad till laxen, sötpotatisen mättar ju en del den också, men eftersom vi var så sugna på risotto så valde vi att ha det till. Risotto är vi båda smått fjolliga i, det är ingen hemlighet vid detta laget och det är perfekt att variera med olika smaker och ingredienser i. Eftersom vi hade bladpersilja till laxen så fortsatte vi med den i otton:

Risotto med persilja  2-3 port
1 schalottenlök, fint hackad
2 dl aboriris
1 dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin
6-7 dl grönsaksbuljong
½ citron
salt och svartpeppar
1-2 dl bladpersilja, hela blad (går även med dill)
1 dl parmesanost
Koka upp buljongen i en gryta för sej och värmhåll den.
Fräs löken i rikligt med olja, vi använde oss av rapsolja smaksatt med citron.
Efter någon minut så tillsätter du riset och rör tills det blivit genomskinligt.
Slå i vinet och låt det koka in under tiden som du rör, sänk värmen så det sjuder.
Därefter börjar du tillsätta den varma buljongen, ca 1-2 dl i taget, under tiden som du fortsätter röra så det blir krämigt.
Efter ca 20 minuter smakar du av risotton, riskornen ska fortfarande ha en fast kärna - lite al dente - men kännas som de ändå är färdiga. Det är inte säkert att all vätska går åt.
Smaka av med lite pressad citron, salt och peppar innan du rör ner ost och persilja och serverar.

Ikväll fortsätter våra djupdykningar i recepthavet, en ny tonfiskrätt ska testas och då ska vi bland annat pochera ägg - något som vi inte gjort på alldeles för länge... Överlever vi och maten så hörs vi imorgon igen:)

En fortsatt fin torsdag till er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 7 juni 2016

Ugnsstekta rädisor

Idag ska ni få ett av de enklaste recepten med det godaste resultatet man kan föreställa sej, det kräver nästintill inget jobb alls och vi vågar nästan påstå att det är omöjligt att misslyckas. Ja så vida men inte glömmer bort tiden i ugnen... och visst - det är ju en fördel om man gillar rädisor också. Faktiskt så är det en absolut nödvändighet, när vi tänker efter:) 


Ugnsrostade rädisor är det vi talar om, har ni provat det? Jisses så gott det är! Själv har vi inte lyckats komma på tanken att hotta in de små röda juvelerna i ugnen, att pickla rädisor har vi gjort men servera varma rädisor? Nej äras den som äras bör och i detta fallet är det Nigella som ska hedras. 
Vi följde hennes senaste matlagningsserie, "Simply Nigella" på tv tidigt i våras och där snappade vi uppe en del finfina trix för köksregionen, ni minns kanske grillade lammskivor med avokadosallad

I blocket vi har liggande på soffbordet och i köket* plitade vi snabbt ner tipset om de ugnsrostade rädisorna och därefter har vi lagat till det mer än en gång, det om något är väl ett bra betyg! Smaken förändras och går från pepprig till lite sötare och de blir nästan karamelliserade, perfekt som tillbehör till både fisk, kött och kyckling - ja vegetariskt också!

Ugnsbakade rädisor
1 knippe rädisor
2 msk olja
salt och svartpeppar
eventuellt en skvätt citronsaft
Skär bort blasten på rädisorna, skölj och halvera dom
Lägg rädisorna i en ugnsfast form, ringla över olja och krydda med salt och lite peppar, blanda runt.
Stek/baka/rosta rädisorna mitt i ugnen på 225 grader 10-15 minuter, de ska ha lite färg i kanterna när dom är färdiga. 
Ta ut och servera, pressa gärna lite citronsaft över .


* att ha ett block i köket när det lagas mat är ett alla tiders tips, från oss till er. Hur många gånger vi glömt bort mängder eller ingredienser vi använt när vi varit i skapartagen vill vi inte ens tänka på, men efter att "The Black Book" inköptes händer det nästan aldrig!
Ett block vid tvn är också bra att ha, perfekt till de tillfällen när man tänker "vilken spännande/rolig idé", bara för att sedan riva sej i håret och undra "vad och hur tusan gjorde dom nu...  !"
Så skriv ner och riv ej ditt hår mer:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 5 juni 2016

Veckans matsedel

Veckans matsedel gav oss lite huvudbry må ni tro:) Det är ju plötsligt dubbelsöndag, hur härligt är inte det förresten, så vilken av söndagarna skulle vi då bjuda på veckomenyn? Efter djupa filosofiska diskussioner och överläggningar lyckades vi enas och Sverige - vi har ett resultat (som om ni inte redan har förstått det) det kommer en meny idag!
Vegetarisk start, följt av fisk och klibbig kyckling, korvgryta och potatistårta, fram till en nybakad söndasfrulle med bulle. Nu kör vi!

Måndag: Vegetariskt börjar vi veckan med och denna extralediga dag blir det en 

Tisdag: Tisdagsfisk med baconlindad lax fylld med mozzarellaost, basilika och rivet citronskal. 

Lägg kycklingdelarna i marinad och gör gurksalladen kvällen innan, såsen gör du under tiden kycklingen står i ugnen. Perfekt sommarmat:)


Torsdag: Korvgryta med pesto, färdigköpt eller hemmagjord pesto - det går lika bra med vilken som!

Fredag: Varför inte smaska på goda laxrullar på kallrökt lax fyllda med avokado

Lördag: Ska det grillas så är det alltid roligt med nya tillbehör, potatistårta med västerbottensost

Söndag: Söndagsfrukost med nybakade grahamsbullar som jäser i ugnen under tiden den blir varm.

Vi har fått en ny familjemedlem de senaste dagarna, en medlem som gör sitt bästa för att förgylla vårt liv. Herr Koltrast har flyttat in på vår balkong och han är fullständigt orädd där han sitter och sjunger så vacker för oss, vi har balkongdörren vidöppen och kan gå riktigt nära honom när han serenerar (jo det heter faktiskt så, vi har slagit upp det:) sin dam.
Så numera spisar vi vår mat utan att säga ett ord till varandra och njuter istället av livemusiken på balkongen, det gäller att passa på så länge tillfällena ges. Ljuvligt är vad det är - ljuvligt!

Nu önskar vi er alla en fortsatt skön söndag, en skön söndagsmåndag i morgon och en finfin vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan