lördag 31 december 2016

Nyårsafton

och vi vill önska er alla ett fantastiskt avslut på 2016


och en minst lika fantastisk start på 2017
Vi hoppas att ni får en fin dag och att ert nyårsfirande blir precis så som ni önskar,
att ni får njuta av gott både på tallrikar och i glas
och att ni får göra det i trevligt sällskap!

Nyårskramar från köket och
Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 28 december 2016

Saffransrisotto med skaldjur


Då fortsätter vi vår färd mot nyårsafton och goda middagar som kan passa att fira denna tilldragelse med och idag har turen kommit till saffrans- skaldjursälskarna. En risotto är en av våra favoritlösningar när vi vill festa till det en smula men inte alls vet vad vi är sugna på, då händer det allt som oftast att vi landar i en risotto. Dels för att vi tycker att det är väldigt gott men också för att det går att variera på flera olika vis och passar att servera till så mycket - just fisk och skaldjur är finfina sällskap på tallriken.

Här använde vi oss av en sån där skaldjursmix som man hittar i frysdiskarna i butikerna, något vi kommit på är bra att ha hemma i frysen tills när andan faller på. Sist den gjorde det hamnade den i en bouillabaisse, gott det med och passande för nyår även den:) Gillar du inte saffran så har vi andra recept på risotto som kan passa fint till skaldjur även dom, något recept innehåller faktiskt redan skaldjur, så det är bara att söka i arkivet.

Den rosa flaskan som syns skymta i bakgrunden innehåller Marqués de Monistrol, ett spanskt mousserande rosévin som man hittar för 79 kronor på gröna skylten och som passade väldigt bra till risotton. I vår stad fanns det inte i butikens sortiment så vi fick beställa hem det, men det är olika från butik till butik.

Saffransrisotto med skaldjur   2 port
1 schalottenlök, fint hackad
½ kuvert saffran
rapsolja och smör att fräsa i
½ dl fint hackad fänkål eller blekselleri
2 dl aboriris
1 dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin
6-7 dl grönsaksbuljong
½ citron
salt och svartpeppar
1 dl parmesanost
Koka upp buljongen i en gryta för sej och varmhåll den.
Fräs lök, saffran och fänkål/selleri i rikligt med olja och smör.
Efter någon minut så tillsätter du riset och rör tills det blivit genomskinligt.
Slå i vinet och låt det koka in under tiden som du rör, sänk värmen så det sjuder.
Därefter börjar du tillsätta den varma buljongen, ca 1-2 dl i taget, under tiden som du fortsätter röra så det blir krämigt.
Efter ca 20 minuter smakar du av risotton, riskornen ska fortfarande ha en fast kärna - lite al dente - men kännas som de ändå är färdiga. Det är inte säkert att all vätska går åt.
Smaka av med lite pressad citron, salt och peppar.

Tillaga skaldjursmixen enligt instruktionerna på paketet och toppa risotton med den.

Risotto är kanske inte den första maträtten man tänker på när det vankas middagsbjudning och man ska ha gäster vid bordet, det är ju inte direkt en rätt man förbereder dagen innan. Men det är faktiskt inte så farligt som man kan tro, gästerna kan ju joina i köket och underhålla under tiden du står där och rör eller så får man se till att sysselsätta dom med något bra under tiden. Kanske en frågesport, duka bordet, sätta ihop en musiklista för kvällen eller helt enkelt prata med varandra.
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 27 december 2016

Gryta med griskinder och oxmärg

Hej på er alla, hur har ni det efter julhelgen? Har du firat färdigt för denna gången eller ligger det kanske kvar någon oöppnad, bortglömd julklapp i en hörna under granen, en ouppäten prinskorv i ett skrymsle i kylen eller en fortfarande osedd julfilm hägrar på tvn?
Eller är det rent utav så att du redan städat ut julen och nu helt och hållet fokuserar och har siktet inställt på nästa helg och firandet av det nya året? För då har du kommit rätt, i alla fall om det är middagsinspiration du söker, för det är just det som står på agendan i dag och de närmaste dagarna här i Mårtenssons kök.


Först ut av "rätter som kan passa fint till nyårsafton" är en middag passande för köttgillarna, framförallt de av er som gillar långkok och grytor, när vi idag bjuder på en gryta som ni lagar till på antingen griskinder eller annat kött som passar bra för långkok. Förutom grytkött så innehåller denna middagen oxmärg, en detalj som du hittar i välsorterade köttdiskar - fråga i din matbutik om de har eller kan ta hem det till dej. Märgen sätter en djup och mustig smak åt grytan, har du inte provat tidigare så låt dej inte avskräckas - det är gott, vi lovar!

Måhända att det låter pretentiöst och krångligt, men vi lovar att det är varken det en eller det andra. Vad det är, är gott och inte någon svår matlagning, visst kräver det lite mer tid men det mesta sköter sej faktiskt själv på spisen - så kan du piffa med både det ena och det andra under tiden.
Tänk bara på att detta är en rätt du behöver börja att förbereda dagen innan den ska serveras, köttet vill nämligen ligga i marinaden i kylen över natten:

Gryta med griskinder och oxmärg  4 port
1 kilo griskinder eller annat långkokskött, typ högrev eller bog
1 liter rött vin (går utmärkt med matlagningsvin)
1½ msk salt
1 msk socker
1 msk torkad timjan
½ liter köttbuljong
½ stor rotselleri i stora bitar
2 morötter i stora bitar
5 små gula lökar
3 lagerblad
10 hela svartpepparkorn
½ msk sherryvinäger
1 burk torkade Karl-Johansvampar (blötlögg minst 15 minuter)
100 märgben, ungefär 2 stycken
Putsa köttet fritt från fett och senor, lägg det i en påse.
Blanda vin, salt (1½ msk), socker och timjan, häll i påsen, förslut och låt ligga i kylen över natten för att marinera.
Lyft ur köttet, häll av marinaden i en gryta, koka upp och skumma av.
Bryn köttet runt om i en stekpanna och lägg över i marinaden tillsammans med köttbuljongen.
Fräs rotfrukter och lök, lägg ner i grytan tillsammans med pepparkorn, lagerblad, svamp och märgben.
Låt grytan småputtra 2 - 2½ timme.
Ta upp märgbenen från grytan, sila från vätskan och låt den koka ner ca 15 minuter, smaka av med vinäger och ev mer socker.
Red av såsen till önskad konsistens och häll tillbaka i grytan med de övriga ingredienserna.
Gröp ur märgen från benen och klicka den i tallriken vid serveringen.

Vårt julfirande var lugnt och stillsamt, julbordet var en smula nerbantat men blev alla mätta och belåtna och rester fick vi nästan inga - helt perfekt om ni frågar oss! Mängden julklappar minskar också, förmodligen har det något med den ökade åldern på oss alla att göra - kanske var det även en av anledningarna till att vi båda fick varsen ansiktsbehandling i julklapp...

Tyvärr saknades det två morbröder som fick stanna hemma pga förkylning så det var en liten skara på sex personer hemma hos Ankis syster på julafton. Vi är alltså inte så fasligt många när det är familjetillställningar och därför märks det desto tydligare när någon saknas... Men eftersom morbröderna kände sig bättre igår plockade vi helt enkelt med julklapparna och lite gott och körde dit, något som blev väldigt uppskattat!

Nu är vi båda lediga och vi ska fortsätta koppla av, njuta och bara ha det gott (kanske tittar vi en smula på rean också...). Något som vi också hoppas att ni får göra:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 23 december 2016

Julhälsning

Så där ja, nu är alla juliga förberedelser färdiga, både i arbetsköket och i hemmaköket och vi ska njuta av välförtjänt ledighet båda två. Vi tar lite ledigt från Mårtenssons kök över julhelgen men lovar att dyka upp i mellandagarna igen med några goda nyårstips, både matiga och bubblande sådana.
Under tiden hoppas vi att ni alla får en riktigt, riktigt 

GOD JUL


En skön och fridefull julhelg önskar vi er
god mat och dryck,
 bästa sällskapet
och att ni får njuta på ert bästa vis!
Ska ni ut i trafiken hoppas vi att ni tar det lugnt.
Varma julkramar,
Anki och Håkan

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 21 december 2016

Inkokta clementiner


Något som vi pratat flera gånger om att göra de senaste åren, men inte fått tummarna loss att prova på förrän i år, är inkokta eller inlagda clementiner. Vi har sett olika varianter lite varstans i tidningar och på tv och det har alltid sett så gott och friskt ut, och vet ni vad - det var det faktiskt också! 
Lagen vi kokte är en egen variant med smaker som vi gillar, vi hittade ett recept på Arla som vi utgick ifrån och sedan la vi till och drog ifrån tills det passade våra smaklökar, till slut hade vi nästan helt förändrat receptet. Receptus ändrus heter den där åkomman har vi fått lära oss:) 

Måttet på ingefäran är lite på en höft eftersom tjockleken skiljer sig en hel del från ingefära till ingefära, vår var ganska så tunn så vi brassade på med en rejäl bit på minst 5 centimeter. Mängden mynta är också lite på samma sätt, på somliga stjälkar sitter det en faslig massa blad medan det på andra är ganska tunnsått av den varan, men ta tills du tycker att det verkar bra. Spara några av bladen till dekoration när du ska servera clementinerna sedan, dom som ligger i lagen blir lite tråkiga i färgen av värmen. 

Inkokta clementiner   ca 4 port
10 små clementiner
3-5 cm färsk ingefära, skalad och skivad
5 dl vatten
1½ dl vit sirap
3 hela stjärnanis
1 hel kanelstång
några färska myntakvistar, ta både stjälkar och blad
Skär bort skalet och den yttersta hinnan på clementinerna.
Koka upp vatten, sirap, anis, ingefära, kanel, myntastjälkar och blad (spara några till dekoration) .
Lägg clementinerna i en burk eller skål med lock  och häll över lagen.
Låt skålen med clementinerna stå framme så lagen svalnar, sedan kan du förvara dom md lock över i kylen tills de ska serveras.
Förbered gärna dagen innan så att clementinerna får dra åt sig smakerna ordentligt.
Servera med grädde, vispad eller ovispad, eller glass.

Så där ja, detta får faktiskt bli sista receptet i kategorin julmat för i år och vi hoppas att ni hittat något som kan inspirera er och faller er på läppen. Clementinerna passar riktigt fint till risgrynsgröten och kan ju dessutom vara bra som alternativ för de som inte är några grötvänner.

En fortsatt bra onsdagskväll hoppas vi att ni får och att en trevlig torsdag väntar er i morgon. Ta det lugnt i julstressen och tänk på att andas och njuta också mellan varven!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 19 december 2016

Balsamicomarinerad ansjovis

Balsamicomarinerad ansjovis, ja visst låter det spännande? Fast ännu mer spännande hade det nog blivit om vi valt att följa stavningskontrollens förslag, då hade vi nämligen bjudit er på "balsamerad ansjovis" idag. Men så roligt ska vi inte ha det, att balsamera lämnar vi åt någon annan att sköta så marinerar vi istället, var och en till sitt!

Detta är ett sånt där recept som är bra att ha på lut till sista stund, det ingen sillinläggning som kräver att stå flera dagar för att dra i smakerna och gona till sej, du gör den bara några timmar innan den ska serveras. Ansjovisen du ska använda dej av här är den man köper i små plåtburkar, ni vet dom där rosa platta, inte den som kallas ansjoviskryddad sill i glasburk. 
Vad gäller balsamvinägern så rekommenderar vi dej att prova dej fram, börja med 1 msk och smaka om du tycker att det behövs mera. Dels så skiljer sig olika märken åt när det kommer till skärpan i smaken har vi märkt och dels så har vi olika smak vad gäller vinäger och hur mycket vi vill ha och står ut med, något som vi också har märkt....

Balsamicomarinerad ansjovis
1 burk ansjovisfiléer
1 liten rödlök, fint hackad
finhackad dill efter behag
4 msk rapsolja
1-1½ msk balsamvinäger
nymald svartpeppar
Lägg filéerna, löken och dillen på ett serveringsfat som är en smula djupare så inte marinaden rinner över kanten.
Rör samman marinaden, smaka av så du blir nöjd och häll marinaden över fisk, lök och dill.
Låt fisken stå i kylskåpet någon timme innan servering.

Visste du förresten att ansjovis egentligen har ett helt annat namn när den simmar omkring i havet? Där heter den skarpsill och har dessutom ett av de fräckaste latinska namnen vi någonsin hört, Sprattus sprattus, ett namn som självaste Linné hittade på dåförtiden. 
Kommer du till England eller Amerikat (säkert många andra länder också) och beställer ansjovis är det sardeller du får på din tallrik, det kan ju vara bra att veta om man inte gillar sardeller. Matnyttig information som även kan komma till användning om du har ett recept du vill prova som är skrivet på engelska och det innehåller ansjovis - då ska du alltså ta sardeller istället. 

Då blev det inte bara ett recept idag, det bidde dessutom både historie- biologi- och språklektion här i Mårtenssons kök. Inte illa, eller hur?! 
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 17 december 2016

Baconlindade dadlar och Pers glögg

God lördag på er alla, idag återvänder vi från vår lilla julpaus och bjuder på två finfina tips när det ska smarras på gotter och glögg. Inget av tipsen är någon avancerad kokkonst alls, kan du öppna skruvkorkar och hantera tandpetare utan att skada dej, går du säker. 
Första tipset kommer här:


Baconlindade dadlar, sött som möter salt och rökt. Detta kan vara ett av de godaste tilltuggen vi gjort och tuggat i oss någonsin - framförallt med tanke på tid och arbetsinsats som krävs för att få dom i magarna. Egentligen behövs det inte ens ett recept, en arbetsbeskrivning är faktiskt det enda som krävs och den ser ut så här:

Baconlindade dadlar
valfritt antal färska dadlar
baconskivor, mängd efter antal dadlar
tandpetare, lika många som dadlarna
Dela baconskivorna i två halvor.
Finns det kärnor i dadlarna så tar du bort dom.
Linda en baconhalva runt varje dadel och fäst med tandpetare.
Lägg dadlarna på ett ugnsgaller och stek dom i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg, ca 15 minuter.
Ta ut och njut!

Vill man klödda till det lite grann och ge dadlarna en extra skjuts så kan man fylla dom med en klick ost innan man lindar in dom i bacon, getost och ädelost är två goda förslag som passar fint till.

Tips nummer två kommer nu och det är glögg från en av landets största befolkningsdelare, Mr Morberg. Vi köper sällan, nästan aldrig, glögg sen vi började göra egen glögg för något år sedan - det finns liksom ingen anledning till det. Vi tycker nästan alltid att den man köper är på tok för sötsliskig och därför var det extra spännande när vi fick frågan om att testa och provsmaka Pers glögg (ja den han satt sitt namn och ansikte på iaf:) ). Absolut en utmaning att tacka ja till!


Och döm om vår förvåning när vi faktiskt gillade det som fanns i flaskan, vi gillade det till och med oerhört mycket! Det fanns inte den minsta sötsliskighet att hitta inuti flaskan, och tro oss vi försökte, tvärtom var det en riktigt bra kryddad och mustig smak i glöggen. Vi provade både roséglöggen och den vanliga julglöggen och båda fick dom fyra tummar upp från oss!
Det enda vi hängde upp oss på är etiketten. Jisses alltså, är man inte rädd för tomten så blir man ju - fru M gick plötsligt i barndom och fick kalla kårar längs ryggraden:)

Roséglöggen kan vi förresten varmt rekommendera att dricka kall med några isbitar i, eller blanda med lite mousserande vin (japp det funkar bra med alkoholfritt bubbel också) så får du en alla tiders god juldrink i glaset.

Ikväll dricker vi både glögg och bubbel i köket, japp det finns lite kvar i flaskorna. Vi kör plockmat till middag, ingen av oss orkar stå vid spisen och eftersom det var på tok för länge sen vi plockade mat kändes det som en god lösning på det problemet.
Efter maten blir det soffa, ryggläge och tv-tittande, några andra utsvävningar har herr M ingen ork till. Det tar på krafterna att jobba så där nonstop så vi pejlar in någon bra film som passar oss båda - både den som tittar och den som blundar:)

En läcker lördagskväll till er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 16 december 2016

Bouillabaisse och saffransaioli




Nej vad säger ni, idag tar vi en liten paus från julmaten och låter sillen, leverpastejen, pepparkakorna och juldrinkarna vila en smula. Vi vill ju inte tjata ut den stackars julhelgen innan den ens är här:) I pausen bjuder vi på en härlig bouillabaisse, en fisksoppa med sydfranskt ursprung som enligt konstens alla regler ska innehålla fisk och skaldjur (föga överraskande, vi vet) tomater, vitt vin, apelsin och saffran. 
Saffran? Saffran är ju julens krydda nummer ett - vi skulle ju ha en julpaus?! Ja vi skulle ju det men även om den gyllene kryddan har högsäsong för tillfället kan man ju smaksätta sin mat med den året om, så vi fortsätter som om inget hade hänt:) 


I vår bouillabaisse hade vi torsk men det går utmärkt med annan vit fisk också, vill man kan man dessutom blanda olika sorter. Skaldjuren vi använde kom från en sån där påse skaldjursmix man hittar i butikernas frysdiskar, vi sorterade helt enkelt ut de vi vill ha i och på så sätt hamnade räkor, musslor och bläckfiskringar i soppan. Använd de skaldjur du gillar och har hemma. Vill du kan du använda dej av musslor med skal, det blir riktigt tjusigt när soppan sen serveras, men vi tog helt enkelt vad som fanns hemma i frysen. 

Bouillabaisse   ca 2 port
200 g torskfilé eller annan vit fisk, delat i grytbitar
ca 150 g skaldjur som t.ex räkor, musslor eller kräftstjärtar
10 cm purjolök, strimlad
2 vitlökar, fint hackade
0,5 g saffran
1 röd paprika, tärnad
150 g fänkål, tärnad
1 morot, tärnad
400 ml krossade tomater
6 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
1 apelsin, fint rivet skal och saft efter smak
salt och peppar
Fräs lök, vitlök och saffran på medelvärme i olja några minuter under omrörning i en stor gryta.
Tillsätt paprika, morot och fänkål och fräs ytterligare någon minut under omrörning.
Häll tomatkross, buljong, vin och apelsinskal i grytan, rör om och låt det koka upp.
Sjud soppan tills grönsakerna mjuknat, smaka av med salt, peppar och eventuellt lite apelsinsaft om du så önskar.
Lägg ner fiskbitarna i soppan, stäng av värmen och låt fisken bli färdigkokt.
Tillsätt skaldjuren precis innan servering, rör om och servera.
Strö gärna lite hackad persilja eller dill över soppan i tallriken, och servera gärna en saffransaioli till. 

I skeden som skymtar där i bakgrunden ligger en klick aioli, även den smaksatt med saffran och det är en riktig smakhöjdare att ha till soppan. Några skivor gott bröd, vitlöksbröd eller annat du föredrar, är inte heller helt fel att ha till hands för att suga upp soppan ur tallriken till sista droppen!


Saffransaiolin kan du göra på två olika sätt, ett lite enklare än det andra men båda två lika goda. För en genväg blandar du aiolin på din favoritköpemajo, vill du stila lite och imponera på dej själv (och eventuella middagsgäster) så gör du aiolin från scratch:

Saffransaioli från grunden
1 äggula
1- 2 tsk pressad lime
½ krm salt
1 liten riven vitlöksklyfta
ca 1½ dl rapsolja
½ kuvert saffran
Tänk på att se till så att alla ingredienserna är av samma temperatur när du vispar samman aiolin!
Lägg gulan, vitlök och 1 tsk limesaft i en skål.
Rör samman lite lätt och börja sedan droppvis vispa i oljan.
Efter en liten stund kan du mata i oljan i en tunn stråle under tiden som du fortsätter vispa.
Fortsätt mata olja tills aiolin tjocknar och avsluta när den är så tjock som du vill ha den.
TIllsätt saffran, blanda och smaka av med ev mer salt och lime.
Låt aiolin stå kallt minst 30 minuter så att smakerna hinner sätta sig innan du serverar den.

Saffransaioli på enkelt vis
1½ dl majonnäs
1 liten vitlöksklyfta
en skvätt limejuice
½ kuvert saffran
salt
Rör samman majonnäs, vitlök, limejuice och saffran, smaka av med salt.
Låt aiolin stå kallt minst 30 minuter innan servering.

Så där ja, då har vi helgen och fjärde advent alldeles runt hörnet - halligalli så snabbt det har gått! Håkan jobbar i ett kör in i det sista, det är många korvar som ska stoppas och julskikor som ska plockat in och ut i rökeriet, så helgen kommer inte att se ut som den brukar här hemma. Anki börjar, precis som vanligt, varva ner så smått nästa vecka på sitt jobb efter en vecka med luciafirande gånger två och julfestligheter. Tänk så olika det kan vara beroende på vilken yrkeskategori man håller till inom, och tur är väl kanske det!

Nu önskar vi er alla en fortsatt finfin fredag och fredagskväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 14 december 2016

Äppelsill



Har ni börjat fundera på sillinläggningar till julbordet än, eller avstår ni kanske från dom helt och hållet? Vi är ju som bekant glada i sillinläggningar och kan inte tänka oss en jul utan några olika sorter. Genom åren har det blivit en del recept i just den kategorin här i köket, flera av dom från Ankis föräldrars receptskatt medan andra är lite eget hittepå.
I fjol blev det "bara" två nya varianter på vårt julbord, resten av sillarna var gamla godingar som blivit favoriter under åren - så kallade säkra sillar:) En av de nya var en inläggning med äpplen i, äpple i både fast och flytande form, och det blev en uppskattade nykomling i gänget.
Detta blir vårt 32:a recept i kapitlet inläggningar och vi hoppas att det kan komma till användning:

Äppelsill
1 burk löksill, ca 540 g
1 schalottenlök, tunt skivad
½ tsk grovmald svartpeppar
1 litet syrligt fast äpple, tärnat
2 tsk äppelvodka
1½ dl av så kallad 1-2-3 lag (se recept nedan)
Ta upp sillen ur burken och låt den rinna av i en sil.
Blanda äpple, lök, peppar och alkohol i 1-2-3 lagen, lägg i sillen.
Slå över på burk med lock, ställ i kylen 1 dygn innan servering.

1-2-3 lag
1 dl strösocker
2 dl vatten
3 dl ättikssprit   (12%)
Koka upp så att sockret löser sig, låt kallna.

Detta är av förklarliga skäl inte någon barnvänlig sillinläggning, inte heller ska den serveras till de som inte nyttjar alkohol, men för övriga sillälskare som dessutom gillar äpplen kan vi alltså absolut rekommendera att prova den.
Årets inläggningar klubbades i söndags, det kommer även i år att finnas två nya att prova på och fyra favoriter; Branteviksill, citronsill, stekt sill i ättika och slutligen skånsk senapssill.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 12 december 2016

Skurna pepparkakor med apelsin och en oströra till



Skurna pepparkakor alltså, vilken himla bra uppfinning det är! Man slipper både kavla, trycka, pilleripilla med utstansade kakor som ska plockas upp och läggas över på plåtar innan man ska på allt igen flera gånger tills degklumpen är slut - och ändå får man smarra på pepparkakor. Hur bra kan det blir egentligen? 

Jo det ska vi säga er, det kan faktiskt bli snäppet bättre! Jajamensan, just när man trodde att det inte kunde bli bättre så har just dessa skurna pepparkakorna en tvist i smaken, en tvist som lyfter kakorna ännu ett steg:) Tvisten stavas apelsin och har du inte testat att riva ner apelsinskal i pepparkakor tidigare så kan vi varmt rekommendera dej att göra det, ja så länge att apelsinsmak är något du är positivt inställd till för annars får det vara. 


I de flesta andra recept på skurna pepparkakor vi sett står mandelspån med i ingredienslistan, men det hittar du inte här. Det finns nämligen en i det Mårtenssonska köket som har ett lite bekymmersamt föhållande till mandel i mat och kakor... inte för att hon är allergisk eller så, nej då hon har bara lite idéer:)
Men har du inga sådana konstiga idéer kan du absolut slänga ner mandel i dina pipparkagor, ca så där 100 g spån ska tydligen räcka.

Skurna pepparkakor   ca; 60 st
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
ca 3 dl vetemjöl
1½ tsk malen ingefära
1½ tsk malen kanel
1 tsk malen nejlika
½ tsk bikarbonat
rivet skal av en apelsin
Vispa samman smör, socker och sirap tills det blir ljust och poröst.
Blanda mjölet med övriga ingredienser och rör ner i smörblandningen.
Blanda samman till en smidig deg, forma till en rulle och lägg i bakplåtspapper.
Lägg att vila i kyl minst en timme.
Skär rullen i tunna skivor, ca en halv centimeter, och lägg på plåt med bakplåtspapper. (vill du har lite tunnare kakor så går det bra att platta ut dom lite när dom ligger på plåten, tänk då bara på att hålla koll på tiden dom är i ugnen för den kan behövas minskas lite så de inte bränns).
Grädda mitt i ugnen på 175 grader 10-12 minuter håll koll så att det inte bränns vid.
Ta ut och låt svalna, förvara i lufttät burk med en papperbit för att hålla fukten borta.

Vi bjöd paret Björkenäs på pepparkakorna förra helgen och dom gjorde stor succé minsann (kakorna alltså), alltid lika trevligt när det som bjuds blir uppskattat. I en skål vid sidan hade vi klickat upp en en oströra som är superdupergod att bre både på pepparkakor och andra kex som passar till ostar. 


I oströran finns det två sorters ostar, färskost och så favoriten Västerbottensost, och några finhackade torkade bär  som piggar upp smaken och ger lite syra åt röran. Det är ett alla tiders alternativ för de som inte gillar den klassiska pepparkaksosten ädelost, ja det finns faktiskt dom som har sådana idéer också:)

Västerbottensoströra
100 g färskost, typ Philadelphiaost
½-1 dl fint riven Västerbottensost
ca ½ dl fint hackade torkade syrliga bär, t.ex blåbär eller svarta vinbär
salt och svartpeppar
Rör samman alla ingredienser, smaka av.
Ställ oströran i kylen någon timme innan den ska serveras.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 11 december 2016

Veckans matsedel

"Åhh, det regnar här i Ystad i daaaag..." och det stänker inte dom små och få dropparna inte. Men det gör inte så mycket för då kan vi planera julaftonsmiddagen i lung och ro, vilka sillinläggningar ska vi ha, vem ska bidra med vad, ska saftsåsen vara varm eller kall och var ska vi köpa vörtbröd nu när Freddy inte har tid att baka det i år? (Vilket bageri är det som har det bästa... åh dessa ilandsproblem).

Veckans måltider är i alla fall planerade, både för oss och för er. Veckans matsedel för er del börjar med en härligt gul soppa och slutar sött med en lingoncheesecake, däremellan blir det både Jansson, Mannerström och Persson - alla i en smakrik blandning!

Måndag: Vegetarisk start på veckan, kikärtsoppa med kokosmjölk.

Tisdag: Singaporegryta, en smakrik gryta du gör på ett kick.

Onsdag: Baka världens godaste kavring

Torsdag: Janssons frestelse, en rätt vi faktiskt aldrig har på julbordet men däremot gärna äter resten av året (flera många gånger:) ). Onsdagens kavring passar kanoners till!

Fredag: Fredagspasta bjuds med en frisk och enkel pasta med citronsmör

Lördag: Mannerströms kycklingrullader, fast på Mårtenssons vis.

Söndag: Lingoncheesecake på pepparkaksbotten, galet god avslutning på veckan.

Vi låter denna matsedeln bli den sista för i år, nästa söndag är fjärde advent och vi går in i julveckan med buller och bång. Visserligen dröjer det en vecka innan självaste aftonen infinner sig men vi har en hel del julinspiration att dela med oss av, så vi hoppas att ni inte kommer att sakna matsedeln allt för mycket.

Ha nu en fortsatt avkopplande adventssöndag, njut av dagen och ta tillvara på den på bästa sätt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 10 december 2016

Leverpastej

I går började vi förberedelserna inför julfirandet en smula, Håkan tog så att säga jobbet med sig hem och ställde sej att göra leverpastej på sin lediga dag:) Jajamensan, här har ni en som gillar sitt jobb som chakuterist väldigt mycket - framförallt resultatet som kommer av jobbet! Ni som följer oss i de så kallade sociala medierna fick en liten försmak av köksaktiviteterna redan igår och eftersom receptet efterfrågades så kommer det här idag


Att göra sin egen leverpastej är faktiskt inte så krångligt som man kanske kan tro, det kräver bara en smula mod att våga kasta sej ut, tid (den mesta i ugnen), råvaror och attiraljer så som t.ex köttkvarn, ugn, ugnstermometer och våg.
Kvarnen behöver du för att mala lever, späck och lök, vågen behöver du för att få exakta mängder av ingredienserna vilket är viktigt för smaken - den är ju faktiskt a och o när det gäller matupplevelser, eller hur? Ugnstermometern ska du alltid använda så att du har koll på att pastejen har rätt temperatur innan den plockas ut.


Leverpastejsmeten kan du sedan antingen baka direkt, häll all smet i en och samma form typ sockerkaksform i glas eller aluminium (inte teflon för det blir inte så bra av någon anledning) eller så häller du smeten i små formar av aluminium och bakar.
Det går även bra att hälla smeten i små formar, frysa in dom och sedan ta ut och baka av efter hand som du blir sugen på nybakad leverpastej. För det är faktiskt inte mycket som slår smaken av leverpastejen när den är alldeles nygjord, så där lite ljummen fortfarande direkt på en macka. Mums!

Innan ugnsbakningen. Nej, det är verkligen ingen vacker syn:)

Leverpastej  ca 2½ kilo
1½ kg lever, antingen från ungnöt, gris, lamm eller vilt
750 g späck
200 g lök, gul eller röd
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
100 g vetemjöl
2 ägg
30 g salt
15 g socker
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk timjan
1 tsk mejram
½ dl ansjovisspad
Dela lever och späck i mindre bitar så dom är enkla att få ner i köttkvarnen senare.
Lägg över bitarna i en stor bunke.
Koka upp en ca 3 liter vatten och häll det över lever och späck och låt det stå ca 10 minuter - nu har du skållat levern och späcket.
Under tiden blandar du samman mjölk, grädde och vetemjöl till en klumpfri smet.
Vispa upp äggen i en skål.
Dela löken i mindre bitar, du behöver inte vara noga dom ska genom köttkvarnen sedan.
Ta upp levern och späck från vattnet och låt det rinna av.
Mal ner lever, späck och lök 1-2 gånger i en köttkvarn. Hur många gånger du kör det beror på hur grov/finmald pastej du vill ha.
Blanda ner mjölblandningen lite i taget i köttsmeten, rör om ordentligt.
Tillsätt äggvispet och övriga ingredienser till smeten och blanda ordentligt så allt fördelas jämt.
Häll smeten formar, typ sockerkaksform som är smord eller små aluminiumformar, och baka av dom i ett vattenbad, mitt i i ugnen 1½ timme på 175 grader tills innertemperaturen är uppe i 80 grader.
Använd alltid en ugnstermometer som du sticker in mitt i smeten då pastejen har stått inne en stund.
Vill du så kan du hälla smeten i små aluminiumformar och frysa in leverpastejen rå, sedan är det bara att plocka fram och baka av efter hand som du vill ha nybakad pastej.
Leverpastejen går utmärkt att förvara i frysen.

Som ni ser på receptet så blev det en hel del leverpastej gjort, vi tänkte lösa det med att överräcka en del av pastejen i julklapp till några som vi vet uppskattar det. Vill du inte göra hela mängden så går det alldeles utmärkt att halvera receptet, tänk då på att tiden i ugnen blir kortare.

Förberedelserna fortsätter idag, för efter att julskinkorna är inhängda i rökeriet på jobbet ska det tillverkas sylta här i hemmaköket, ingen vila och ingen ro:) Recept på det har vi sedan tidigare här på bloggen om någon blir intresserad och vill prova. Man kan göra sylta i crock pot om man har en sådan, en rullsylta är aldrig fel, eller så gör man en klassisk pressylta.

Nu önskar vi er alla en fortsatt läcker lördag och härlig helg, med eller utan leverpastej och syltor.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 8 december 2016

Kycklinggratäng med bacon och svamp



Det är ju som det är med fotograferingen av maträtter, vissa gör sig helt enkelt bättre som smakupplevelse än vad dom gör som blickfång och dagens kycklinggratäng är just en sådan. Mer smakgodis än ögonggodis :) Dessutom var vi båda som två hungriga vargar när middagen var färdig och det gör ju inte förevigandet av middagen enklare, dåligt med fototid innan och noll rester efteråt. Att det inte fanns rester gör ju visserligen inte något, det betyder ju bara att det varit en lyckad stund i köket!

Den här kycklinggratängen är en krämig typ och den är en smula inspirerad av en av våra favoriträtter när det gäller snabblagat, pastasås med bacon och svamp i. Här har det även halkat ner en klick senap och några färska basilkablad (som du kan ersätta med torkad) i gratängsåsen och så en anings riven ost på toppen av det hela. Det är absolut ingen avancerad matlagning och den tar heller ingen större tid i anspråk, smakar lika gott vardag som fest och kvalificerar sig absolut som bjudmat. Bara fördelar med andra ord:) 


Kycklinggratäng med bacon och svampsås  2 port
ca 400 g kycklingfilé
1 burk skivad svamp
1 pkt kycklingbacon i strimlor
1 stor vitlöksklyfta
2-3 msk dijonsenap
2½ dl grädde av valfri sort
1½ dl crème fraiche
1½ msk kycklingfond
salt och peppar
1 näve färska basilikablad
riven smakrik ost, gärna Västerbottensost
Bryn kycklingfiléerna i smör och olja så de får fin färg runt om, lägg över i en ugnsfast form.
Fräs bacon och svamp i samma panna som du stekte kycklingen, riv ner vitlöken och fortsätt fräsa någon minut på medelvärme.
Rör i senap, grädde, crème fraiche och fond och låt det puttra samman någon minut.
Smaka av med salt och peppar, tillsätt ev mer senap.
Strimla basilikabladen och lägg över kycklingen, häll på såsen och toppa med riven ost.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader och gratinera 15-20 minuter tills kycklingens innertemp är uppe i 72 grader.
Servera med valfritt tillbehör.

Någon matlagning blev det inte igår, vi hade nämligen en ljus stund och fick ett infall att äta kvällsmat på ett av våra absluta favoritställen i stan, Hos Morten. Där kan man sedan förra onsdagen fira lillelördag och äta av en kvällsbuffé som igår bestod av en massa olika goda smörrebröd, sallader, varma mackor och en magalaktiskt god hönsesallad.
Det var riktigt mysigt, levande ljus och julfint, blandat med folk i olika åldrar, alla åt och njöt och det var sån där avslappnad stämning - för en stund kändes det nästan som att vi satt på ett mysigt café i Danmark.
Så klart rekommenderar vi att kika in Hos Morten övriga dagar också, man bjuds alltid både på ett leende, danskt hygge, spännande inredning i en mysig lokal och så god mat - naturligtvis!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 6 december 2016

Äppelkaka med pepparkakskryddor



Förra veckan slog sötsuget till rejält här hemma och efter att vi slagit ihop våra matlagningshuvuden fick vi till en riktig tiopoängare att stilla det med kan ni tro! Det är inte så vansinnigt ofta som det händer, ja att ett sötsug slår till alltså, så när det väl gör det är det lika bra att ge efter:)
När middagen var uppäten stegade Håkan ner i källaren och plockade med sig några goda syrliga äpplen upp till köket, nej det växer inget äppelträd där nere men vi har ett litet förråd av matäpplen som håller sig bra där nere i kylan.


Av  äpplena ville herrn göra äppelpaj eller äppelkaka och då kom frun i köket på den brilljanta idén att låta den smaka pepparkaka, kanel och ingefära är ju väldigt goda vänner med äpplena så det borde ju passa fint med just pepparkakskryddor. Efter en raid i kryddskåpet fiskades en påse kvarglömda pepparkakskryddor upp, den spetsades med en extra dos kanel och så strödde vi den både på äppleklyftorna och i pajdegen. Redan när pajen stod i ugnen förstod vi vilken smarrig äppelpaj vi uppfunnit och som väntade oss till kvällsfikat:)

Äppelkaka med pepparkakssmak  ca 4 port
3-4 stora äpplen, skalade och skurna i tunna klyftor
3 dl havregryn
100 g rumstempererat smör
1 dl råsocker
1 + 1 tsk pepparkakskryddor
½ + ½ tsk kanel
Rör samman havregryn, smör, socker, 1 tsk pepparkakskrydda och ½ tsk kanel till en smulig deg.
Lägg äppleklyftorna i en smord ugnsfast form, strö över 1 tsk pepparkakskrydda och ½ tsk kanel och rör om.
Täck äpplena med degen och ställ in formn mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
Ta ut och servera med valfritt tillbehör, t.ex vaniljsås, vaniljvisp eller glass.

Ja huruvida vi uppfunnit något nytt eller inte har vi ingen aning om, kanske har också någon annan i något annat kök kommit på denna geniala smakidén och då är det bara att gratulera! För det blev en äppelkaka som smakade halligalligott, det kan till och med vara så att det är den godaste vi lagat till hitintills! Och som en rejäl lyckoträff passar kakan dessutom perfekt som bidrag till Månadens gröna där temat i december är julkryddor, så direkt dit åker den!

Skulle det nu vara så att du inte har någon fiskelycka vad gäller pepparkakskryddor i ditt skafferi så gör du snabbt och enkelt din egen. Du behöver då kanel, torkad ingefära, kryddnejlika och kardemumma, alla fyra malda:

Pepparkakskrydda
2 msk torkad mald ingefära
2 msk mald kanel
1 msk mald kryddnejlka
1 msk mald kademumma
Blanda samma kryddorna och förvara dom i en väl försluten burk.

Kryddmixen kan du sen använda om du vill baka pepparkaksbiscotti, baka en glutenfri mjuk pepparkaka eller koka enkla pepparkakskolor,


This is a recipe for a delicious apple cake with a touch of gingerbread, which makes it perfect for the Christmas season. This recipe was something that we came up with ourselves, and we must say, it’s one of the best apple cakes we’ve ever made!

Apple cake with a touch of gingerbread, 4 servings
3-4 big apples, peeled and thinly sliced
3 dl rolled oats
100 g butter, brought to room temperature
1 dl cane sugar
1 + 1 tsp gingerbread spice
½ + ½ tsp cinnamon
Mix oats, butter, sugar, 1 tsp gingerbread spice and ½ tsp cinnamon until it becomes a crumbly dough.
Put the apple slices into a greased baking pan, sprinkle with 1 tsp gingerbread spice and ½ tsp cinnamon and mix together.
Cover the apples with the dough and bake in the middle of the oven at 225 °C for around 25 minutes. Serve with vanilla custard, whipped cream or ice cream.

In case you don’t happen to have any gingerbread spice at hand, you can easily make your own:
Gingerbread spice
2 tbsp dried ground ginger
2 tbsp ground cinnamon
1 tbsp dried ground clove
1 tbsp ground cardamom

Enjoy! / Anki and Håkan
Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 4 december 2016

Veckans matsedel

God andra adventssöndag på er, det är dags för oss att leverera decembermånads första matsedel och på den har det smugit sej in en hel del julsmaker. Saffran i fiskgratängen, glögg i pulled pork, tranbär i drinken och goa gräddbullar som pricken över i. Men räds icke ni som inte gillar det där med julen speciellt, vi har även plockat in andra smaker så det finns något även för den mest antijulentusiasten:

Måndag: Laxgryta med saffranssås och potatismos

Tisdag: Paj med ost och brysselkål, passar både som vegetarisk middag och som tillbehör.

OnsdagKanske smygstarta med julgotterna en smula med hemmagjorda gräddbullar?

Torsdag: En riktigt god varm äpplesallad som serveras till stekt sill/strömming.  

Fredag: 2014 års upplaga av juldrink var en tranbärsmargerita och den smakar fortfarande lika god.

LördagPulled pork i glögg med smarriga tillbehör

Söndag: Kycklinggryta med sötsursås som du enkelt gör i lergrytan så du kan göra annat under tiden,

kanske baka lussekatter inför stundande luciadag? Det finns garanterat en uppsjö av olika recept som leder fram till lussebullar, vi tre olika i vårt skafferi:

vanliga lussekatter där smöret är rumstempererat istället för smält

lussekatter bakade med dinkelmjöl istället för vanligt mjöl

och så sockerdoppade saffransbullar med kardemummafyllning

Så, då hoppas vi inte att vi gett er en julig överdos idag och har vi det så ber vi tusen gånger om ursäkt:) 
Att julen är på gång märks inte bara i alla sociala medier (som verkligen svämmar över med julstämning både vad gäller mat och pynt:) ), det anas även här hemma hos Mårtenssons så smått. Håkan drar till jobbet på söndagarna för att fixa inför veckans julmatstillagning, där det stoppas och knyts korvar så att händerna får skav och skinkor anländer i lastbilsflak för att släpas in i röken i parti och minut. Snart sitter han som en urvriden trasa i soffan på kvällarna och räknar syltor i sömnen... Det är inte lätt att vara populär när det ska vanaks god julmat:) 

Under tiden som herrn pedalar till jobbet får frun ta hand om gårdagens rester, efter vår fonduekväll här hemma. Vi hade våra vänner vid matbordet, vi doppade i grytan och mumsade i oss under en lång stund - det är verkligen härligt det där att sitta länge och äta, man hinner med att avhandla allt mellan himmel och jord under tiden. Middagen blev uppskattad från början till slut, inte dumt det heller!

En skön söndag önskar vi er alla, och en härlig ny vecka. Och glöm inte att blåsa ut ljusen innan ni går från dom!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 2 december 2016

Frozen orange margarita, årets juldrink



Apelsinerna, ja alla citrusfrukter faktiskt, är vansinnigt goda just nu vid denna tiden på året och det gäller att frossa, något vi gör vi mer än gärna. Vi sätter i oss dom orangea (skriver man verkligen så?!) frukterna på kors och tvärs, pressar till juice och stoppar fruktbitar i maten - ja det är ingen hejd på vårt smarrande.
Nu är det ju ingen större fara att sätta i sej en massa apelsiner, dom är ju tvärtom ganska nyttiga och fulla med C-vitaminer och det behövs ju verkligen i dessa förkylningstider. Men att frossa i den form dom serveras i här idag är inget vi rekommenderar, nej då är det måttlighet som gäller:)


För här snackar vi om en frisk, syrlig och läskande drink gjord på frusen apelsinjuice och juicen är faktiskt att föredra om den är av köpesorten och då gärna i koncentrerad form. Använder du den koncentrerade sorten så slipper du inte bara att bära hem en massa vatten, du kan dessutom göra den lite starkare än normalt. Att den ska vara starkare är vanligt beror dels på att den ska blandas med alkohol och dels på att du ska hälla kolsyrat vatten i drinken för att få till en smula schwung i glaset.

Apelsin Margarita  1 glas
2 dl stark apelsinjuice, frusen i isbitar
6 cl tequila
4 cl cointreau eller gran marnier
pressad limesaft
ca 1 dl kolsyrat vatten
ev en skvätt grenadine, ca 1 tsk per glas
Kör isbitarna med frusen apelsinjuice tillsammans med alkoholen i en mixer.
Häll upp drinken i två glas och fyll upp med lite kolsyrat vatten.
Häll försiktigt i grenadin så det ringlar sej ner i botten och dekorera glaset.

Dekorationstips:
granatäpplekärnor
färsk apelsin

Nu kan man ju kanske tycka att en iskall drink inte har så mycket med december och juletider att göra, men med tanke på apelsinerna så kan vi väl vara överens om att den är helt perfekt?! Så detta blir alltså 2016 års upplaga av juldrinken i det Mårtenssonska köket. Är du nyfiken på tidigare års juldrinkar så hittar du Don Saffron här, Tranbärsmargarita här, Saffransdrink här, julmustdrinkar här och julmartini här.

Nu önskar vi er alla en alldeles fantastiskt fin fredag och helg, med eller utan apelsiner!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 29 november 2016

Lax med hett apelsintäcke



En  makalöst lättlagad fiskmiddag med några få ingredienser, 5 för att vara exakt, låter det som något som kan vara av intresse? Bra, då har du kommit till rätt kök! I dag bjuder Mårtenssons nämligen på en lax (går säkert jättebra med torsk också) som får ett sötstarkt osttäcke över sej innan den åker in i ugnen för tillagning. Täcket kräver 4 ingredienser och laxen blir således den femte, enkel matlagning med gott resultat:)


Detta är ett recept där din egen smak får styra en del, både vad gäller hettan och sötman som du behöver för att balansera den, så den gamla devisen "smaka, smaka," gäller verkligen idag.
Hettan kommer från sweet chilisås och det finns ju ett antal varianter av sådan, somliga mer "hot" än andra, så smaka dej fram till hur mycket av den du behöver skvätta ner. Sötman får du från pressad apelsin och även den får du alltså prova dej fram vad gäller mängd, vissa apelsiner är sötare och hur mycket du behöver vet bara dina smaklökar.

Lax med sweetchilitäcke   2 port
1 portionsfilé lax per person
100-150 g färskost, typ philadelphiaost
sweet chilisås efter smak och behag
1 liten vitlök, fint riven
1 apelsin, pressad saft efter behag och smak
salt och peppar
Blanda samman ost, sweet chili, vitlök och apelsinsaft, smaka av med salt och peppar.
Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form och bred på oströran.
Ställ formen mitt i ugnen på 150 grader ca 15 minuter, använd gärna en ugnstermometer som ska visa 55 grader när fisken är färdig att ta ut (tiden beror på hur tjocka filéerna är).
Servera med valfri tillbehör.

Easy peasy, eller hur?!


Söndagen och helgen fick ett väldigt roligt och spännande avslut kan ni tro! Vi skrev ju i förra inlägget att vi skulle återuppta en kär gammal tradition tillsammans med Freddy och precis så gjorde vi när vi grottade ner oss i biomörkret, iklädda 3D-glasögon för att titta på J.K Rowlings senaste film, "Fantastiska vidunder och var man hittar dom".

Vi tre har tillsammans tidigare följt Harry Potters äventyr på bio, tätt följt av Sagan om ringen-triologin som sedan följdes av Hobbitfilmerna, sen gick den traditionen i ide i brist på filmföljetonger att följa. Men nu är vi alltså på gång igen och det blev en flygande start med en film som vi alla gillade väldigt mycket - klart rekommenderbar och speciellt så om man gillar filmerna om Harry!

Se där ja, då fick ni både fisktips och filmtips, inte illa eller hur?!
En fortsatt trevlig tisdag till er.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 27 november 2016

Veckans matsedel

Fösta advent har anlänt med strålande solsken från blåaste blåa himmel, plöstligt känns gårdagens julpyntande lite malplace, men med 4 grader och snålblåst så misstänker vi att det känns mer vinter än vad det ser ut som:) För det är ju så att mitt i nästa vecka slår det plötsligt om, blir december och därmed också vinter - hoppsansa så gick det så där fort igen- och snart juletider.

Så vi tar väl och julförbereder oss redan på onsdagen med att baka goda skånepepparkakor (eller pipparkagor som vi skåningar säger:) Resten av veckan på matsedeln är dock julfri, det blir middagar på bordet och en fantastiskt smarrig efterrätt till lördagens utsvävnigar.
Julen kommer vi att smyga in så smått på matsedlarna framöver, vi inskolar dom lite försiktigt efterhand så den där julstressen inte infinner sig alltför tidigt!

MåndagDaal med rotfrukter, smakrik, värmande och mättande vegetarisk gryta.

TisdagPaj med gravad eller rökt lax, dill och ost.

Onsdag: Nu börjar vi få julkänslor så smått och skånepepparkakor är ju ett måste!

TorsdagKaribisk fiskgryta med sötpotatis och härliga kryddor.

FredagPasta med kyckling och tomatsås får inleda helgen.

Lördag: Efter lördagsmiddagen bjuder vi på en creme brulee med kaffesmak, gott värre!

Söndag: Köttfärslimpa Lindström med rödbetor och kapris, kaprissåsen passar kanoners till.

En helg fylld med roligheter har vi haft än så länge, i fredags drog vi till Malmö med syster/svägerska, syrrasonen och två fina vänner för att först äta gotter på Pinchos och sedan avsluta kvällen i Jonas Gardells sällskap. En kväll som vi längtat efter sen vi bokade den i april och vi hade verkligen inte längtat förgäves, vi har sett Jonas några gånger tidigare men detta var absolut det bästa hitintills.


Igår var det så dags att damma av julen och plocka ner den från vinden, den kom ju aldrig ner i fjol så den var extra dammig och efterlängtad! Nu är hela arsenalen framme, granen är på plats och som vanligt hänger favoritdekorationerna väl synliga.


Vi kommer att avsluta helgen lite i samma stil som vi påbörjade den, det är nämligen dags för oss och Freddy att återuppta en kär gammal tradition som legat i ide ett tag. Men mer om detta senare, nu ska vi inte gå händelserna i förväg:)

En fantastisk första advent (med eller utan julskyltning), söndag, ny vecka, månad och årstid hoppas vi att ni alla får!

Smaklig spis! / Anki och Håkan